Ένωση Ανταποκριτών Ελληνικού Τύπου του Εξωτερικού: 80 χρόνια ιστορίας και συνεχίζουμε δυναμικά!

Η ιστορία του ελληνικού Ομογενειακού Τύπου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία του ελληνικού έθνους: τη μετάδοση σημαντικών και κρίσιμων ειδήσεων, άλλοτε ευχάριστων και άλλοτε θλιβερών, την κάλυψη πολιτικών και πολεμικών γεγονότων, την ενημέρωση για όσα ακολούθησαν τις περιόδου του ξεριζωμού και της μετανάστευσης, αλλά και την ανταπόκριση –σε κάθε γωνιά της γης, όπου υπάρχουν Έλληνες– της προσπάθειας της χώρας μας να επουλώνει τις πληγές και να ξεπερνά τα προβλήματα, καθώς και την ανάδειξη της προόδου και του σπουδαίου πολιτισμικού αποτυπώματος της Ελλάδας, παγκοσμίως.

80χρονια-εξώφυλλο

 

Ο Ομογενειακός Τύπος δίνει διαχρονικά και δυναμικά το παρών μέσα από έντυπες εφημερίδες και περιοδικά που εκδίδονται στις κοιτίδες του Ελληνισμού της διασποράς αλλά και μέσα από τις ραδιοφωνικές εκπομπές και τα ποικίλα τηλεοπτικά προγράμματα αλλά και μέσω της σύγχρονης ηλεκτρονικής ειδησεογραφίας και των ποικίλων ψηφιακών μορφών επικοινωνίας και ενημέρωσης.

Όσα χρόνια υπάρχει Ελληνισμός της Διασποράς, οι Έλληνες του εξωτερικού με λαχτάρα ενημερώνονται για τις εξελίξεις στη μητέρα πατρίδα με κάθε μέσο: με την εφημερίδα, το περιοδικό, με τον ηλεκτρονικό τύπο -πιο πρόσφατα- αλλά εκδόσεις και ειδικά έντυπα στη γλώσσα τους, τη γλώσσα της ψυχής τους, με την οποία αποκτούν εξοικείωση και οι νεότερες γενιές αποδήμων 2ης και 3ης γενιάς.

Τα Ομογενειακά Μέσα Ενημέρωσης, παράλληλα, στηρίζουν και τον Απόδημο Ελληνισμό, έχοντας επιδράσει θετικότατα στην προβολή του και τη δραστήρια παρουσία των αποδήμων όπου γης, αναδεικνύοντας πόσο στέρεος και σημαντικός είναι ο Ελληνικός Πολιτισμός και εκτός συνόρων, αλλά και πόσο λειτουργική καθίσταται η ενσωμάτωση των ομογενών μας στην παραγωγική, οικονομική, πολιτική, πολιτιστική και πνευματική ζωή των χωρών υποδοχής.

Ψυχή του Ομογενειακού Τύπου είναι οι ανταποκριτές του, που ζουν στην πατρίδα και δίνουν τις ανταποκρίσεις τους στα Μέσα του Ελληνικού Τύπου του εξωτερικού ή ταξιδεύουν συχνά, ως απεσταλμένοι των Μέσων αυτών για να ενημερώσουν την ομογένεια μέσω του δικού τους ρεπορτάζ.
Όλοι αυτοί οι εργάτες της ενημέρωσης: δημοσιογράφοι, φωτογράφοι, σκιτσογράφοι, σκηνοθέτες, εικονολήπτες, ηχολήπτες, είναι σωματειακά οργανωμένοι στη νομοθετημένη και αναγνωρισμένη από το 1938 δημοσιογραφική «Ένωση Ανταποκριτών Ελληνικού Τύπου του Εξωτερικού».

Από την ίδρυσή της, από ομάδα δημοσιογράφων, με πρωτεργάτη τον εκδότη, Απόστολο Χατζηνικολάου, ο οποίος υπήρξε ο εμπνευσμένος πρόεδρος της έως το θάνατό του το 2001, η Ένωση Ανταποκριτών Ελληνικού Τύπου του Εξωτερικού –ή όπως πιο σύντομα την αποκαλούν όλοι: ΕΑΕΤΕ– αποτελεί από τη δική της πλευρά μία γέφυρα επικοινωνίας με την Ομογένεια, έχοντας ως μέλη της τους ιδιοκτήτες των ομογενειακών μέσων αλλά και τους δημοσιογράφους ανταποκριτές και όλους όσοι συνεργάζονται για την άμεση και έγκυρη μετάδοση των ανταποκρίσεων από και προς την Ελλάδα. 

KAMBAS3DEIGMA_40x60Τον πίνακα φιλοτέχνησε με την ευκαιρία των 80 χρόνων της ΕΑΕΤΕ ο εικαστικός Μανώλης Σαββιδάκης

 

Η Ένωση Ανταποκριτών Ελληνικού Τύπου Εξωτερικού εκσυγχρονίζεται και συνεχίζει το έργο της για περισσότερες από οκτώ δεκαετίες και μέσω της ενημερωτικής της ιστοσελίδας www.eaete.gr  

Έχοντας συντάξει το πρώτο καταστατικό τον Απρίλιο του 1938 και το πιο πρόσφατο το Δεκέμβριο του 2019, συνεχίζει να αναδεικνύει το εξαιρετικά σημαντικό έργο των Ομογενειακών Μέσων Ενημέρωσης και την τεράστια συνεισφορά τους στη διατήρηση της γλώσσας και της θρησκείας, αλλά και τη διάχυση του Πολιτισμού της γνώσης, της επιστήμης και των αξιών του Ελληνισμού και στις πιο απόμερες γωνιές της γης, όπου βρίσκονταν Έλληνες αλλά και φιλέλληνες.

Η δράση της Ένωσης, κατά την πολύχρονη παρουσία της, υπήρξε αξιολογότατη, διοργανώνοντας συνέδρια, εκδηλώσεις, πολιτιστικές βραβεύσεις, μουσικές βραδιές και συναυλίες. 

Από το σύνολο των εκδηλώσεων, συνεδρίων και ημερίδων -με συμμετοχή πάντα Ελλήνων Επιστημόνων του Εξωτερικού- αξίζει να αναφερθούν το Α’ Παγκόσμιο Συνέδριο Ελληνικού Τύπου, το 1980, στην Αθήνα, με πρωτοβουλία της Ένωσης και το Α’ Διαβαλκανικό Συνέδριο Τύπου, το 1999, σε Σόφια και Θεσσαλονίκη. Επίσης, το Α’ Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Η Συνείδηση της Ευρώπης και το Βυζάντιο ως πρώτη Ευρώπη και Ευρωπαϊκή Ταυτότητα», το 2004, σε συνδιοργάνωση με το Πανευρωπαϊκό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Νεοελληνικών Ερευνών (Π.Ι.Β.Ν.Ε.).

Ως προς την αποτελεσματικότητά του έργου της Ένωσης, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η συμβολή της στα εθνικά θέματα είναι μέγιστη, αφού ο ελληνικός τύπος του εξωτερικού και τα Μέσα Ενημέρωσης αποτελούν μία από τις κυριότερες γέφυρες της Ελλάδας με τους Έλληνες του εξωτερικού.

Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί ότι ένας από τους διαχρονικούς στόχους της Ένωσης είναι να επιστρέψει στην Ελλάδα το επιστημονικό δυναμικό που βρίσκεται στο εξωτερικό. Αυτός ο στόχος έχει γίνει πιο επιτακτικός με τη σύγχρονη μετανάστευση του επιστημονικού δυναμικού μας, τα χρόνια της πρόσφατης οικονομικής κρίσης. Στην πραγματοποίηση αυτού του στόχου, έρχονται να συμβάλλουν τα Ομογενειακά Μέσα Ενημέρωσης μαζί με τις πολιτειακές αρχές και τους επιστημονικούς φορείς του τόπου μας. 

Η Ομογένεια αποτελεί ένα τεράστιο Εθνικό Κεφάλαιο για τον τόπο μας και τα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης δεν επιτελούν μόνο τον αυτονόητο ενημερωτικό τους ρόλο, αλλά προβάλλουν και ενισχύουν τη δυναμική και τις προοπτικές του Ελληνισμού της Διασποράς και στέκονται αρωγοί στην κινητοποίηση αυτού του Εθνικού Κεφαλαίου.