«Το Πικρό ποτήρι: Ο Καποδίστριας, η Ρωξάνδρα και η Ελλάδα», της Λένας Διβάνη

Διβάνη-το πικρό ποτήρι

Το βιβλίο “Πικρό ποτήρι” της Λένας Διβάνη, μας ταξιδεύει στην επαναστατική εποχή της Ελλάδας, φωτίζοντας τη ζωή του Ιωάννη Καποδίστρια, του πρώτου κυβερνήτη της χώρας. Μέσα από τις σελίδες του, αναδύεται μια ιστορία που συνδυάζει την προσωπική θυσία με την πολιτική υπευθυνότητα, εξερευνώντας την ψυχολογία ενός μοναχικού ήρωα που αφιέρωσε τη ζωή του στην πατρίδα του, με τίμημα ακόμα και την αγάπη του για τη Ρωξάνδρα Στούρτζα. 

Πικρό ποτήρι image 0

Η πλοκή εστιάζει στη διαδρομή του Καποδίστρια από τα Επτάνησα μέχρι το Ναύπλιο, αποτυπώνοντας τις εσωτερικές του συγκρούσεις και το αίσθημα της μοναξιάς που τον ακολουθεί. Η συναισθηματική ένταση εντείνεται, καθώς ο αναγνώστης γίνεται μάρτυρας των επιλογών του, οι οποίες τον οδηγούν στον Γολγοθά της πολιτικής και της προσωπικής του ζωής.

Η γραφή της Διβάνη είναι παραστατική και γεμάτη συναισθηματική φόρτιση, με εικόνες που ζωντανεύουν την εποχή και τους χαρακτήρες. Διαπνέεται από μια βαθιά κατανόηση της ανθρώπινης ψυχής, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί μια ιστορική ακρίβεια που κεντρίζει το ενδιαφέρον.

Αν ενδιαφέρεσαι για ιστορικά μυθιστορήματα που συνδυάζουν την πολιτική με την ανθρώπινη διάσταση, το “Πικρό ποτήρι” αξίζει να το διαβάσεις. Η αφήγηση της Διβάνη θα σε κρατήσει σε αγωνία μέχρι την τελευταία σελίδα, φωτίζοντας τη ζωή ενός ανθρώπου που έζησε και πέθανε για τις Αρχές του.

Η υπόθεση

Η διαδρομή του Ιωάννη Καποδίστρια προς τη δόξα και τον θάνατο – από τη γέννησή του στα ενετοκρατούμενα Επτάνησα ως το τραγικό του τέλος στο Ναύπλιο. Η ιστορία του πρώτου Έλληνα κυβερνήτη, ενός μοναχικού ήρωα, που χάρισε χωρίς δεύτερη σκέψη τον εαυτό του στην Ελλάδα και στέγνωσε ακόμα και την καρδιά του για να ζήσει η πατρίδα του. Το πικρό ποτήρι το ήπιε συνειδητά μέχρι τέλους μόνος του, αφήνοντας «ορφανή» τη μοναδική γυναίκα που αγάπησε, τη Ρωξάνδρα Στούρτζα.

Ο Ιωάννης, σταυροφόρος της μόρφωσης, γιατρός των φτωχών, κοσμοπολίτης κοσμοκαλόγερος, ταμένος στην πατρίδα του, βάδιζε πάντα οδηγημένος αποκλειστικά και μόνον από τις Αρχές του, με Α κεφαλαίο, όπως εκείνος τις έγραφε. Γι’ αυτό και έπραττε τα «δέοντα» από τη στιγμή που γεννήθηκε μέχρι τη στιγμή που ξεψύχησε, δολοφονημένος από χέρι ελληνικό. Η Ρωξάνδρα τον παρακάλεσε να τον συντροφέψει καθώς ανέβαινε τον Γολγοθά του – αλλά οι Αρχές του τον ανάγκασαν να αρνηθεί…

Δυο ερωτευμένοι που δεν ήταν γραφτό να γίνουν ζευγάρι, αλλά σφράγισαν την ιστορία της Ελλάδας.

Διβάνη, Λένα - vivliopoleiopataki.gr

Η συγγραφέας  Λένα Διβάνη

Η Λένα Διβάνη γεννήθηκε το 1955 στον Βόλο. Είναι συγγραφέας και καθηγήτρια στο Νομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου διδάσκει ελληνική και βαλκανική ιστορία εξωτερικής πολιτικής του 20ού αιώνα (σε προπτυχιακό επίπεδο) και μειονοτικά προβλήματα των Βαλκανίων (σε μεταπτυχιακό). Εμφανίστηκε στα γράμματα το 1994 με τη συλλογή διηγημάτων Γιατί δε μιλάς για μένα; με το οποίο κέρδισε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα «Μαρία Ράλλη». Έκτοτε δημοσίευσε επτά μυθιστορήματα, τέσσερις συλλογές διηγημάτων, τέσσερα βιβλία για παιδιά και έξι ιστορικές μελέτες. Τα έργα της μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες και διασκευάστηκαν για την τηλεόραση. Συμμετείχε στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα εκπροσωπώντας την Ελλάδα σ’ ένα πρότζεκτ που έφερε σ’ επαφή συγγραφείς απ’ όλο τον κόσμο (Πάβελ Κόχουτ, Γιασμίνα Χάντρα, Νικολό Αμανίτι κ.ά.), οι οποίοι έγραψαν μαζί ένα βιβλίο με θέμα έναν σύγχρονο Οδυσσέα. Το βιβλίο εκδόθηκε το 2003 από τις Εκδόσεις Καστανιώτη με τίτλο GLOBAL NOVEL – Το μυθιστόρημα του κόσμου και μεταφράστηκε σε διάφορες γλώσσες. Στο θέατρο εμφανίστηκε το 2002 με το έργο Η Ωραία Θυμωμένη (που ανέβηκε για δύο σεζόν στο θέατρο «Τρένο στο Ρουφ» και συμπεριλήφθηκε δύο φορές στη βραχεία λίστα για βραβείο νεοελληνικού έργου). Ακολούθησαν η Πεντανόστιμη (που ανέβηκε επίσης για δύο σεζόν στο «Τρένο στο Ρουφ» και συμπεριλήφθηκε στη βραχεία λίστα για βραβείο νεοελληνικού έργου), το Οικογενειακό Δίκαιο (που ανέβηκε από το θέατρο του Νικηφόρου Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη) και το Μεταβατικό Στάδιο (που ανέβηκε στο αναλόγιο του Εθνικού Θεάτρου το 2009. Συνεργάστηκε με το ιστορικό αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας με αντικείμενο τη δημοσίευση των διπλωματικών εγγράφων της Ελλάδας που σχετίζονται με τα εθνικά θέματα. Συνεργάστηκε επίσης με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου στην κατάρτιση βιβλιογραφικής πρότασης για το πρόβλημα των μειονοτήτων και με το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού με θέμα την ελληνική διασπορά. Είναι ιδρυτικό μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Διετέλεσε μέλος του ΔΣ της ΕΡΤ, αντιπρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου.

Comments are closed.