Σκωτία – Ελλάδα 0-3: Μία ονειρική Εθνική στην Α’ Κατηγορία του Nations League!

Εθνική Ελλάδας

Παίζοντας καταπληκτικά στο «Χάμπντεν Παρκ» η πιο νεανική Εθνική Ελλάδας στην ιστορία της νίκησε 3-0 τη Σκωτία χάρη σε γκολ των Κωνσταντέλια, Καρέτσα, Τζόλη και προβιβάστηκε στην πρώτη κατηγορία του Nations League ανατρέποντας το 0-1 στο «Γ. Καραϊσκάκης».

Καρέτσας και Κωνσταντέλιας πανηγυρίζουν στη Σκωτία

Επικός γαλανόλευκος θρίαμβος στη Γλασκώβη! Η νεανική Εθνική μας έδωσε μια γεύση από το ιδιαίτερα λαμπρό και ελπιδοφόρο μέλλον, καθώς συνέτριψε τη Σκωτία στο κατάμεστο «Hampden Park» με το επιβλητικό 3-0 και εξασφάλισε την παρθενική της συμμετοχή στη League A του επόμενου Nations League, ρίχνοντας από την κατηγορία τους Σκωτσέζους.

Το ηρωικό νεαρό ρόστερ της Εθνικής μας 

Τζολάκης – 22
Βαγιαννίδης – 23
Μαυροπάνος – 27
Κουλιεράκης – 21
Γιαννούλης – 29
Ζαφείρης – 22
Μουζακίτης – 18
Καρέτσας – 17
Τζόλης – 23
Κωνσταντέλιας – 22
Παυλίδης – 26

Πρωταγωνιστής με δυο γκολ και μια ασίστ ο Κωνσταντέλιας, έβγαλαν μάτια Καρέτσας, Τζόλης, Μουζακίτης και Ζαφείρης, ενώ κανένα από τα «παιδιά» του Ιβάν Γιοβάνοβιτς δεν υστέρησε. Άχαστος εκτός έδρας ο Σέρβος Ομοσπονδιακός τεχνικός με 4/4.

Γκραντ Χάνλεϊ: Αυτός ήταν ο αφανής «ήρωας» της Σκωτίας (video)

Ο Αγώνας 

Ο Ιβάν Γιοβάνιοβιτς αιφνιδίασε τον Στιβ Κλαρκ αλλά και όλους τους Έλληνες οπαδούς, καθώς προχώρησε σε έξι αλλαγές και έριξε αισθητά τον μέσο όρο ηλικίας στα 22,7 χρόνια. Την πρώτη τους εμφάνιση στην Εθνική ως βασικοί έκαναν ο μαέστρος Μουζακίτης, ο δημιουργός Βαγιαννίδης και ο σκόρερ Καρέτσας, ενώ προτιμήθηκαν και οι Γιαννούλης, Ζαφείρης και Παυλίδης.

Πιο συγκεκριμένα ο Σέρβος Ομοσπονδιακός τεχνικός παρέταξε τη Γαλανόλευκη σε σχηματισμό 4-2-3-1. O Tζολάκης ήταν στην εστία, με τους Βαγιαννίδη, Μαυροπάνο, Κουλιεράκη και Γιαννούλη μπροστά του. Ζαφείρης – Μουζακίτης δίδυμο στη μεσαία γραμμή, με τον Κωνσταντέλια στο «10». Δεξιά ο Καρέτσας, αριστερά ο Τζόλης και ο Παυλίδης στο «9».

Με τον ίδιο σχηματισμό παρέταξε ο Στιβ Κλαρκ τη γηπεδούχο Σκωτία. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Γκόρντον, με τους Ράλστον, Σούταρ, Χάνλεϊ και Ρόμπερτσον μπροστά του. Γκίλμουρ – ΜακΛιν στα χαφ, Κρίστι – ΜακΓκιν εξτρέμ και ο ΜακΤόμινεϊ πίσω από τον Άνταμς. Μοναδική αλλαγή ο Κρίστι αντί του Φέργκιουσον στο ένα «φτερό» της επίθεσης.

Ήττα από την Σκωτία για την Εθνική Ελλάδος, πάει για την υπέρβαση στη ρεβάνς

Η νέα σύνθεση βρήκε σύντομα τον ρυθμό της

Ήταν αναμενόμενο μια ενδεκάδα που παίζει πρώτη φορά μαζί η Εθνική να χρειαστεί χρόνο για να βρει τα πατήματα της, ενώ οι γηπεδούχοι Σκωτσέζοι μπήκαν με περισσότερη ορμή. Μόλις στο 6′ ο ΜακΤόμινεϊ απείλησε με διαγώνιο σουτ αλλά ο Τζολάκης απέκρουσε και στη συνέχεια ο Ρόμπερτσον σούταρε άστοχα, ενώ στο 8′ ο χαφ της Νάπολι και σκόρερ του πρώτου ματς δοκίμασε πάλι το πόδι του και η μπάλα βγήκε κόρνερ.

Η Ελλάδα άντεξε την πίεση της Σκωτία και από το 20′ το ματς άλλαξε. Ο Βαγιαννίδης ανέβηκε από τα δεξιά μετά από πάσα του Καρέτσα, έκανε το γύρισμα και ο Κωνσταντέλιας πλάσαρε το Γκόρντον για το 0-1, με το οποίο έφερε το ζευγάρι σε ισορροπία.

Στο 32′ ο Τζολάκης απέκρουσε το σουτ του ΜακΓκιν και στο 40ο λεπτό απείλησαν με μακρινά σουτ αρχικά ο Μουζακίτης και εν συνεχεία ο Παυλίδης. Στο 42′ η Ελλάδα… έκρυψε την μπάλα, διπλασίασε το προβάδισμα της και απέκτησε σκορ ανόδου. Υπέροχη κάθετη του Μουζακίτης, ο Γιαννούλης τρύπησε την άμυνα με γύρισμα, ο Κωνσταντέλιας έστρωσε στον Καρέτσα, ο οποίος με άψογο πλασέ έκανε το 0-2, με το παρθενικό του γκολ με το εθνόσημο στην πρώτη του εμφάνιση στη βασική ενδεκάδα και δεύτερη γενικότερα.

Στο δεύτερο μέρος, η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς χρειάστηκε 15 δευτερόλεπτα για να βρει τρίτο γκολ και να βάλει ένα πρόωρο τέλος στο ματς. Ο Κωνσταντέλιας έκλεψε την μπάλα, πέρασε την κάθετη στον Τζόλη, ο οποίος με υποδειγματικό πλασέ νίκησε τον Γκόρντον για το 0-3.

Η Σκωτία δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει τον ρυθμό της ομαδάρας του Γιοβάνοβιτς. Στο 51′ ο Καρέτσας θα μπορούσε να σκοράρει για δεύτερη φορά αλλά η μπάλα πέρασε εκατοστά δίπλα από το κάθετο δοκάρι μετά από το τεχνικό πλασέ που έπιασε. στο 67′ ο Κωνσταντέλιας θα μπορούσε να κάνει… χατ τρικ με ασίστ, καθώς έβγαλε τον Παυλίδη σε τετ α τετ, ο φορ της Μπενφίκα έσκαψε την μπάλα πάνω από τον Γκόρντον, όμως οι Σκωτσέζοι πρόλαβαν πάνω στη γραμμή. Στο 83′ η Εθνική έφυγε στην αντεπίθεση, ο Πέλκας έβγαλε τον Τζόλη σε θέση βολής αλλά το τελείωμα του ήταν άστοχο, με το 0-3 να είναι… τιμητικό για τους Σκωτσέζους αλλά αρκετό για την Ελλάδα ώστε να βρεθεί στη League A του Nations League.

Comments are closed.