Ξεκίνησε στις 4 ώρα Ελλάδας η κρίσιμη σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών στο Λονδίνο, με οικοδεσπότη τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ που μετά διαδοχικές επαφές με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τον Γάλλο πρόεδρο Εμάνουελ Μακρόν και τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιχειρεί να αναβιώσει την ελπίδα για ειρήνη στην Ουκρανία – δύο ημέρες μετά τη σύγκρουση του Ουκρανού ηγέτη με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Στο Λάνσκαστερ Χάους, υποδέχτηκε ο Κιρ Στάρμερ 15 ηγέτες που προσήλθαν στη σύνοδο για την Ουκρανία και την ασφάλεια στην Ευρώπη.
Η σύνοδος θα εξετάσει ένα σχέδιο που έχουν επεξεργαστεί από κοινού Στάρμερ και Μακρόν, σύμφωνα με την οποία ένας “συνασπισμός των πρόθυμων” στην Ευρώπη θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να καταλήξει σε ένα ειρηνευτικό σχέδιο που θα παρουσιαστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Κιρ Στάρμερ διατύπωσε την εκτίμηση ότι θα πρέπει να πληρούνται τρεις όροι προκειμένου να επιτευχθεί “βιώσιμη ειρήνη” στην Ουκρανία.
Αρχικά μια Ουκρανία “σε ισχυρή θέση για να διαπραγματευθεί”, στη συνέχεια “ένα ευρωπαϊκό στοιχείο που θα αφορά τις εγγυήσεις ασφαλείας” καθώς και η “αμερικανική κάλυψη”. “Αυτά τα τρία στοιχεία θα πρέπει να υπάρχουν”, υπογράμμισε ο Στάρμερ.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός επέμεινε στη σημασία των εγγυήσεων ασφαλείας προκειμένου να αποφευχθεί “ο κίνδυνος” η Ρωσία να επιτεθεί ξανά στην Ουκρανία, αν ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν “έχει την ευκαιρία”.
“Πιστεύω ότι πρέπει να αποκλείσουμε αυτή την πιθανότητα και για τον λόγο αυτό δίνω τόσο μεγάλη σημασία στις εγγυήσεις. Πώς θα υπερασπιστούμε τη γραμμή (διαχωρισμού μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας), αν οριστεί μια τέτοια γραμμή” σε τυχόν μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία, πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός δηλώνει εδώ και καιρό ότι μια ευρωπαϊκή ειρηνευτική δύναμη, που θα αναπτυχθεί στην Ουκρανία για να διασφαλίσει την εφαρμογή τυχόν ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, θα χρειαστεί να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ.
“Πάντα ήμουν ξεκάθαρος ότι θα χρειαστούμε την αμερικανική κάλυψη, διότι δεν πιστεύω ότι θα υπάρξουν εγγυήσεις (σ.σ. για την ειρήνη) χωρίς αυτή”, εκτίμησε μιλώντας στο BBC.
Ο Τραμπ έχει ανατρέψει την πολιτική των ΗΠΑ για τον πόλεμο που διαρκεί τρία χρόνια από τότε που επέστρεψε στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, θέτοντας αμφιβολίες για τη στρατιωτική και πολιτική υποστήριξή του στην Ουκρανία – και την Ευρώπη – και τερματίζοντας την απομόνωση της Μόσχας.
Τζ. Μελόνι: Να μην διχαστεί η Δύση για την Ουκρανία
Πριν την έναρξη της συνόδου ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε ξεχωριστή συνάντηση με την πρωθυπουργό της Ιταλίας η οποία έχει ζητήσει από χτες να μην υπάρξει διάρρηξη στις σχέσεις ΗΠΑ- Ευρώπης.
Μετά τη λήξη της συνάντησής τους, η Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε: Είναι “πολύ, πολύ, πολύ σημαντικό να αποφύγουμε τον κίνδυνο να διχαστεί η Δύση και νομίζω ότι σε αυτό το θέμα, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση γεφυρών”.
“Πρότεινα να οργανωθεί συνάντηση με την συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών και των Ευρωπαίων ηγετών, διότι αν διχαστούμε θα είμαστε όλοι πιο αδύναμοι. Καταβάλλουμε όλοι μεγάλες προσπάθειες για να επιτευχθεί ο στόχος της ειρήνης, μιας διαρκούς και δίκαιης ειρήνης στην Ουκρανία”, κατέληξε η Τζ. Μελόνι.
Συνάντηση Μελόνι – Ζελένσκι
Συν τοις άλλοις πριν την έναρξη της συνόδου, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια είχε συνάντηση και με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που βρίσκεται στο Λονδίνο από χτες.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, η συνάντηση έδωσε την δυνατότητα να τονισθεί και πάλι η στήριξη της Ιταλίας προς την Ουκρανία και τον λαό της και η δέσμευση, μαζί με τους ευρωπαίους και δυτικούς εταίρους, και με τις Ηνωμένες Πολιτείες, για οικοδόμηση μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης, η οποία να εξασφαλίζει ένα μέλλον κυριαρχίας, ασφάλειας και ελευθερίας στην Ουκρανία”.
Πολύ θετικός στη σύνοδο ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ
Πριν την έναρξη της συνόδου, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, με ανάρτησή του στο X, δήλωσε ότι είναι “πολύ θετικός” για τη συνάντηση.
Ο ίδιος παρέθεσε τρία σημεία που θεώρησε σημαντικά. Πρώτον, ότι “όλοι στην Ευρώπη θα χρειαστεί να δώσουν περισσότερα” για να στηρίξουν την Ουκρανία. Δεύτερον, ότι “όλοι θέλουμε μια ειρηνευτική συμφωνία, και πρέπει να διαρκέσει”, και τρίτον, ότι η Ευρώπη “πραγματικά ενισχύεται με τη σύνοδο του Λονδίνου”.
Τέλος, ο Ρούτε επανέλαβε επίσης ότι “για να διατηρήσει το ΝΑΤΟ ισχυρό, η Ευρώπη θα πρέπει να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες”.
Η ομιλία Στάρμερ: Ειρήνη μέσω της ισχύος
Όταν οι πολιτικοί ηγέτες συγκεντρώθηκαν γύρω από το τραπέζι της συνόδου κορυφής, ο Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι η παρούσα συγκυρία είναι “η κρίσιμη στιγμή μιας ολόκληρης γενιάς για την ασφάλεια της Ευρώπης” και πρόσθεσε ότι ένα καλό ειρηνευτικό αποτέλεσμα για την Ουκρανία είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των κρατών της Ευρώπης.
Ο Στάρμερ παρέπεμψε τους πολιτικούς ηγέτες στους ανθρώπους που στέκονταν έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ και ζητωκραύγαζαν για να υποστηρίξουν την Ουκρανία όταν ο Ζελένσκι τον επισκέφθηκε εκεί χθες – λέγοντας ότι αυτό αντανακλά τη “δύναμη του συναισθήματος” για τη χώρα.
Ο Ζελένσκι έτυχε θερμής υποδοχής από τους Ευρωπαίους ηγέτες στη σύνοδο με τον Στάρμερ να δηλώνει: “Είμαστε μαζί σας και θα είμαστε για όσο χρόνο χρειαστεί”, ενώ προσέθεσε πως αυτή η σύνοδος αποτελεί “μια στιγμή για να ενωθούμε”.
“Στις συνομιλίες που είχε τις τελευταίες ημέρες, συμφωνήσαμε ότι μια ομάδα από εμάς θα εργαστεί με την Ουκρανία σε ένα σχέδιο για να σταματήσει ο πόλεμος και στη συνέχεια θα το συζητήσουμε με τις ΗΠΑ και θα το προωθήσουμε μαζί”, είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
“Η Ρωσία ενώ μιλάει για ειρήνη, συνεχίζει τις αδυσώπητες επιθέσεις της”, συνέχισε. “Αυτή είναι η ατζέντα και πρέπει να συμφωνήσουμε ποια βήματα προκύπτουν από αυτή τη συνάντηση για να φέρουμε ειρήνη μέσω της ισχύος προς όφελος όλων”.
Βαλτς: Ο πρόεδρος Τραμπ επιθυμεί τον τερματισμό του πολέμου με ευρωπαϊκές εγγυήσεις ασφαλείας
Λίγο μετά την έναρξη της συνόδου, ο σύμβουλος ασφαλείας του προέδρου Τραμπ Μ. Βαλτς δήλωσε στο CNN πως ο πρόεδρος Τραμπ επιθυμεί τον τερματισμό του πολέμου με εδαφικές παραχωρήσεις και με εγγυήσεις ασφαλείας, υπό την ηγεσία της Ευρώπης.
Συγκεκριμένα ο Βαλτς δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζονται έναν Ουκρανό ηγέτη που θα είναι πρόθυμος να εξασφαλίσει μια διαρκή ειρήνη με τη Ρωσία, αλλά αμφισβήτησε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Β. Ζελένσκι είναι έτοιμος γι’ αυτό.
Ερωτηθείς εάν ο Τραμπ θέλει την παραίτηση του ο Ζελένσκι, ο Βαλτς δήλωσε στο πρόγραμμα “State of the Union” του CNN: “Χρειαζόμαστε έναν ηγέτη που μπορεί να διαπραγματευτεί μαζί μας, να διαπραγματευτεί εν τέλει με τους Ρώσους και να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο”.
“Αν γίνει φανερό ότι τα προσωπικά ή πολιτικά κίνητρα του προέδρου Ζελένσκι δεν επιτρέπουν τον τερματισμό των μαχών στη χώρα του, τότε νομίζω ότι έχουμε ένα πραγματικό ζήτημα”, πρόσθεσε ο Βαλτς.
Πηγή: BBC, ΑΠΕ, Reuters