Δυναμική και πολύπλευρη η εθνική συμμετοχή της Ελλάδας στην 76η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης, τη σημαντικότερη και μεγαλύτερη διεθνή έκθεση βιβλίου στον κόσμο, που πραγματοποιήθηκε 16-20 Οκτωβρίου 2024.
Η φετινή διοργάνωση υποδέχτηκε περισσότερους από 4.300 εκθέτες από 153 χώρες, ξεπερνώντας την περσινή συμμετοχή. Η επισκεψιμότητα ήταν και αυτή αυξημένη, με τους διοργανωτές να κάνουν λόγο για πάνω από 230.000 επισκέπτες. Την ανταπόκρισή του από τη Φρανκφούρτη, έστειλε στο eaete.gr το μέλος μας, Χρήστος Τζαφόλιας, με την ιδιότητα του Sales & Marketing Director–Desyllas Group.
Η 76η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης απέδειξε για άλλη μια φορά ότι είναι η κύρια πλατφόρμα για ανταλλαγή απόψεων, δικτύωση και ισχυρές επιχειρηματικές δραστηριότητες. Ταυτόχρονα, είναι ένα φεστιβάλ ιδεών, συζητήσεων και νέων προοπτικών για τα σημερινά ζητήματα. Και όποιος δεν μπορούσε προηγουμένως να φανταστεί τον αυξανόμενο ενθουσιασμό που έχουν οι νέοι για το διάβασμα, το βίωσε εντυπωσιακά στην έκθεση: βλέποντας πολλές χιλιάδες βιβλιοφάγους να γιορτάζουν τα αγαπημένα τους βιβλία και συγγραφείς να αυξάνουν την επιθυμία για τα βιβλία και το μέλλον τους.
Με την αυξανόμενη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η βιομηχανία του βιβλίου ελπίζει να προσελκύσει τους αναγνώστες πίσω στα πραγματικά βιβλία. Άλλωστε, οι τάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν επιστροφή στο παραδοσιακό διάβασμα, καθώς όλο και περισσότεροι influencers παρουσιάζουν βιβλία. «Πρόκειται για ένα καλό σημάδι», σύμφωνα με τον διευθυντή της έκθεσης βιβλίου της Φρανκφούρτης.
Παρούσες φέτος ήταν η πλατφόρμα TikTok, καθώς η κοινότητά της BookTok έχει εξελιχθεί ανέλπιστα σε εργαλείο διανομής βιβλίου με απλά μέσα, και το Netflix, αφού πολλά βιβλία δίνουν εναύσματα για τηλεοπτικές σειρές.
Σχετικά με τις τάσεις στα βιβλία, παρατηρήθηκε ότι τα τελευταία χρόνια οι εκδότες συνεχίζουν να ασχολούνται όλο και περισσότερο με θέματα που έχουν να κάνουν με τα δικαιώματα, την ενσωμάτωση της διαφορετικότητας, και γενικότερα με θέματα σύγχρονου προβληματισμού.
Επίσης, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε μια νέα τάξη αναγνωστών, μεταξύ 18 και 22 ετών (new adult), που έχει δημιουργηθεί από το TikTok (BookTok κοινότητα).
Το Ελληνικό Περίπτερο (HALL 4.1, Περίπτερο G27) φιλοξένησε περίπου 60 εκδοτικούς οίκους, πολιτιστικούς οργανισμούς και φορείς, συγγραφείς, και πληθώρα εκδόσεων στα ελληνικά, και σε άλλες γλώσσες. Παρουσιάστηκε ο νεοσύστατος φορέας για το βιβλίο, το Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού (ΕΛ.Ι.ΒΙ.Π.) παρουσία του Προέδρου του, Νίκου Μπακουνάκη. Την εθνική αποστολή συνόδευσε ο υφυπουργός Πολιτισμού, Ιάσων Φωτήλας, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό σε κεντρικές εκδηλώσεις.
Βάση του δελτίου τύπου που εξέδωσε το Υπουργείο Πολιτισμού, στην 76η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης έλαβαν μέρος σε εκδηλώσεις ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Βιβλίου και Πολιτισμού, Νίκος Μπακουνάκης, οι δημιουργοί Εύη Γεροκώστα, Διονύσης Καψάλης, Ιωάννα Μπουραζοπούλου, Γιάννης Παλαβός και Μαρία Στέφωση, αλλά και ο μεταφραστής του Γιάννη Παλαβού στα γερμανικά, Νίκος Καΐσας, ο δημοσιογράφος και επιμελητής εκδόσεων Γρηγόρης Μπέκος, η Σίσσυ Παπαθανασίου, διευθύντρια Γραμμάτων του ΥΠΠΟ, ο Γεώργιος Περράκης, Προϊστάμενος του Τμήματος Γραμμάτων και Βιβλίου ΥΠΠΟ, ο Μίλτος Πεχλιβάνος, καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο (Freie Universität) του Βερολίνου, διευθυντής του Κέντρου Νέου Ελληνισμού (CeMoG), η Ζυράννα Στόικου και ο Dr. Marco Hillemann, επιστημονικοί συνεργάτες του Κέντρου Νέου Ελληνισμού και η Νόπη Χατζηγεωργίου, συντονίστρια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης.
Το πρόγραμμα εκδηλώσεων, ανάμεσα στα άλλα, περιελάμβανε: Συναντήσεις δικτύωσης με τη συμμετοχή 30 επαγγελματιών από 22 χώρες και παρουσίαση του 3ου προγράμματος υποτροφιών (TBF Fellowship) της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού∙ συμμετοχή της Ελλάδας στη Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Μεταφραστικού Δικτύου ENLIT (European Network for Literary Translation), του οποίου είναι μέλος με το GreekLit∙ συζήτηση με ανερχόμενους σχεδιαστές βιβλίων από την Ελλάδα με αφορμή το Βραβείο Νέων Σχεδιαστών Βιβλίων 2024, σε συνεργασία με το Goethe-Institut, το Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού, τα Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής και Εικονογράφησης, το Ίδρυμα Buchkunst και τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης∙ παρουσίαση λευκώματος με 52 «μυθικά» σχολεία, νησίδες του ελληνικού πολιτισμού, που ιδρύθηκαν και λειτούργησαν από τα μέσα του 19ου έως τις αρχές 20ού αιώνα στα μεγάλα αστικά κέντρα στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και εκδηλώσεις για τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία με τη συμμετοχή βραβευμένων δημιουργών σε συνεργασία με το Κέντρο Νέου Ελληνισμού του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου και τις εκδόσεις Romiosini∙ εκπαιδευτικά προγράμματα φιλαναγνωσίας με δράσεις για μαθητές της ΣΤ’ Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου και «παραστάσεις αφήγησης» (storytelling performance) με ιστορίες Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, κ.ά.
Το ραντεβού μας με την 77η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης ανανεώνεται σε λιγότερο από ένα χρόνο από τώρα, στις 15 με 19 Οκτωβρίου 2025, με τιμωμένη χώρα τις Φιλιπίννες.