Συνολικά, 6.555 πολίτες τρίτων χωρών έλαβαν οδηγίες να αναχωρήσουν από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, κατατάσσοντάς την τρίτη μετά τη Γαλλία (31.195) και τη Γερμανία (12.885) στα στατιστικά στοιχεία σε όλη την ΕΕ.
Η Ελλάδα κατατάχθηκε μεταξύ των κορυφαίων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διέταξαν πολίτες εκτός ΕΕ να εγκαταλείψουν το έδαφός της το δεύτερο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Eurostat.
Σε ολόκληρη την ΕΕ, 96.115 πολίτες εκτός ΕΕ διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν μια χώρα της ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο του 2024, ενώ 25.285 άτομα επέστρεψαν σε τρίτες χώρες αφού έλαβαν εντολή να φύγουν. Αυτά τα στοιχεία αντιπροσωπεύουν μείωση 7% στον αριθμό των παραγγελιών προς έξοδο και μείωση 3,9% στις αποδόσεις σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2024.
Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2023, ο αριθμός των παραγγελιών για αποχώρηση μειώθηκε κατά 10%, ενώ ο αριθμός των ατόμων που επέστρεψαν σε τρίτες χώρες αυξήθηκε σημαντικά κατά 21,3%.
Οι Αλγερινοί και οι Μαροκινοί πολίτες αντιπροσώπευαν ο καθένας το 7% του συνολικού αριθμού των πολιτών εκτός ΕΕ που διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν την ΕΕ, ακολουθούμενοι από τους Τούρκους και τους Σύριους πολίτες, ο καθένας με ποσοστό 6%. Για όσους επέστρεψαν σε τρίτες χώρες, οι γεωργιανοί πολίτες αποτελούσαν τη μεγαλύτερη ομάδα (10%), ακολουθούμενοι από Αλβανούς (8%) και Τούρκους υπηκόους (7%).
Αν και η Ελλάδα κατέγραψε έναν από τους υψηλότερους αριθμούς εντολών αποχώρησης, η χώρα δεν ήταν μεταξύ των τριών κορυφαίων χωρών της ΕΕ για την εκτέλεση επιστροφών. Η Γαλλία (3.555), η Γερμανία (2.830) και η Σουηδία (2.360) προηγήθηκαν στον αριθμό των ατόμων που επέστρεψαν σε τρίτες χώρες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.