Το «Safe Youth», η ψηφιακή εφαρμογή στα πρότυπα του Panic Button, στοχεύει στην προστασία των ανήλικων από κακοποιητικές συμπεριφορές και την ενδυνάμωσή τους και την ασφάλειά τους σε διάφορους τομείς, όπως η σωματική, ψυχολογική και διαδικτυακή ασφάλεια.. Προορίζεται για παιδιά ηλικίας 12 έως 18 ετών που βρίσκονται σε κίνδυνο και θα επιτρέπει στην αστυνομία, μέσω γεωεντοπισμού, να εντοπίζει την τοποθεσία του ανηλίκου που χρειάζεται βοήθεια.
Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2024, με στόχο να συνδυαστεί με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και θα παρέχει στα παιδιά και τους γονείς τους τη δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας με τις Αρχές σε περιπτώσεις βίας ή κακοποίησης.
Η εφαρμογή «Safe Youth» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών γονέων, που επισκέπτονται το περίπτερο της Αστυνομίας στη ΔΕΘ και ζητούν περισσότερες πληροφορίες.
Πώς θα λειτουργεί το «Safe Youth»
Για τη λειτουργία της εφαρμογής «Safe Youth» μίλησε η Εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντία Δημογλίδου, στην ΕΡΤ, επισημαίνοντας πως η εφαρμογή θα περιλαμβάνει πλούσιο ενημερωτικό υλικό για την προστασία των παιδιών από διάφορες μορφές βίας, ενώ θα επιτρέπει στους ανηλίκους να καταγγέλλουν κακοποιητικές συμπεριφορές άμεσα και απευθείας στις Αρχές.
«Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ένα παιδί κακοποιείται ακόμη και μέσα στην οικογένειά του, και θα πρέπει να το βοηθήσουμε να επικοινωνεί άμεσα με την Ελληνική Αστυνομία», υπογράμμισε η εκπρόσωπος της Αστυνομίας, τονίζοντας: «ευχής έργον θα ήταν να μη χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί ποτέ η εφαρμογή, αλλά αν χρειαστεί, να λειτουργήσει για την προστασία των παιδιών», υπογραμμίζοντας τη σημασία της πρόληψης και της άμεσης παρέμβασης σε περιπτώσεις κακοποίησης ανηλίκων.
Όπως εξήγησε η ίδια, σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η κλήση ή η αποστολή μηνύματος, το «Safe Youth» θα ενεργοποιείται για την άμεση αποστολή βοήθειας.
Πώς θα ενεργοποιείται το «Safe Youth»
Η εφαρμογή μπορεί να εγκατασταθεί σε έξυπνο κινητό, όπως ακριβώς και η εφαρμογή του Panic Button (για τους ενήλικες) και θα παρέχει πληροφορίες για όλες τις δράσεις που κάνει Ελληνική Αστυνομία, για τον τετραψήφιο αριθμό το 1201, μέσω του οποίου μπορούν τα παιδιά και οι γονείς να συνομιλήσουν απευθείας με την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων και με αρμόδιους αστυνομικούς που γνωρίζουν τα θέματα παραβατικότητας ανηλίκων.
Η κυρία Δημογλίδου εξήγησε, επίσης, ότι έχουν ληφθεί μέτρα ασφαλείας για την αποφυγή καταχρήσεων της εφαρμογής. «Υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας, καθώς όταν μιλάμε για τόσο μικρές ηλικίες, πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι το κουμπί θα χρησιμοποιείται πραγματικά σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης», ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι ζητούνται αναλυτικά στοιχεία για την εγκατάσταση της εφαρμογής και μόνο οι ανήλικοι έχουν πρόσβαση στη λειτουργία του κουμπιού.