Η οσφυαλγία είναι από τις πιο συχνές παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος στην εποχή μας. Περίπου το 80% των ανθρώπων θα εμφανίσει πόνο στη μέση, κατά τη διάρκεια της ζωής του. Αν ρωτήσουμε μια τυχαία ομάδα ανθρώπων, το 15% 20% θα μας απαντήσει ότι σε κάποια χρονική περίοδο έπασχε από πόνο στη μέση.
Μία ενδιαφέρουσα (για κοινό και ειδικούς) προσέγγιση, με βάση την επιστημονική γνώση και την πολυετή εμπειρία για τη σαφή και ακριβή διάγνωση των προβλημάτων της σπονδυλικής στήλης, την πολυπλοκότητα που τα συνοδεύει, τον παροδικό χαρακτήρα που έχει η οσφυαλγία τις περισσότερες φορές, το γεγονός ότι θα πρέπει να αποφεύγονται άσκοπες και περίπλοκες θεραπευτικές προσπάθειες, αλλά και τις περιπτώσεις, που η πάθηση μπορεί να είναι σοβαρότερη και να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση από τον ειδικό, επιχειρούν στο πόνημα με τίτλο: «Το βιβλίο της ΟΣΦΥΑΛΓΙΑΣ και της ΙΣΧΙΑΛΓΙΑΣ» – Από την Κατανόηση στην Αντιμετώπιση, οι 3 συγγραφείς του: Αλέξανδρος Χατζηπαύλου, Δημήτριος Τσιτσιρόπουλος και Ronald Lindsey.
Αξίζει να διαβάσουμε όσα οι ίδιοι αναφέρουν για τους λόγους συγγραφείς του συγκεκριμένου βιβλίου:
«Έχουμε ασχοληθεί με τις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης για πολλά χρόνια και πασχίζουμε να βρούμε τρόπο να απαλύνουμε τον πόνο του κάθε ασθενούς που έρχεται σε εμάς. Είμαστε τυχεροί που έχουμε εκπαιδευτεί και εργαστεί δίπλα σε γιατρούς και φυσικοθεραπευτές, που έθεσαν τα θεμέλια της ειδικότητας της σπονδυλικής στήλης σε ολόκληρο τον κόσμο. Και εμείς με τη σειρά μας, αναλάβαμε την ευθύνη να ερευνήσουμε, να διδάξουμε και να εκπαιδεύσουμε μαθητές για να τους παραδώσουμε τη σκυτάλη για τη συνέχιση του έργου, που μας έχει ανατεθεί. Αυτό το παράδειγμα υλοποιείται στην πράξη και απεικονίζεται στο βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας.
Το βιβλίο αυτό γράφτηκε για να καλύψει όλες τις επίμονες καταστάσεις που δημιουργεί η οσφυαλγία. Προσπαθήσαμε με εκλαΐκευση των επιστημονικών όρων και παραδείγματα να αποσαφηνίσουμε δύσκολες έννοιες, ώστε να γίνουν αντιληπτές στον μέσο αναγνώστη. Να εξηγήσουμε πώς δημιουργείται η οσφυαλγία και να δώσουμε επιστημονικά τεκμηριωμένες κατευθυντήριες οδηγίες, για να κατανοήσει ο αναγνώστης, πότε χρειάζεται τη βοήθεια του εξειδικευμένου γιατρού, πότε να κάνει φυσικοθεραπεία, ποιος τύπος
φυσικοθεραπείας είναι ο αποδοτικότερος, με ποιο τρόπο δρουν οι θεραπευτικές ασκήσεις, τα φάρμακα, από ποιους γίνονται οι επεμβάσεις και ποια τα αποτελέσματα και οι επιπλοκές τους.
Επίσης, μεγάλη έμφαση δίνεται στην εποχή μας στις θεραπευτικές ασκήσεις, στα φυσικοθεραπευτήρια και γυμναστήρια, (από εξειδικευμένους γυμναστές και φυσικοθεραπευτές), στις εναλλακτικές/ολιστικές προληπτικές και θεραπευτικές προσεγγίσεις, με σκοπό την καλή συντήρηση και ακεραιότητα των μυϊκών μαζών που υποστηρίζουν τη σπονδυλική στήλη.
Στις μέρες μας, γίνεται ολοένα και περισσότερο αντιληπτό, ότι ο ασθενής θα πρέπει να λαμβάνει ενεργά μέρος στη θεραπεία του. Η παλιότερη αντίληψη, ότι είναι ο παθητικός αποδέκτης της θεραπευτικής πράξης, έχει αποδειχθεί λανθασμένη. Για παράδειγμα, η παθητική φυσικοθεραπεία με τα διάφορα
φυσικοθεραπευτικά μηχανήματα και συσκευές υψηλής τεχνολογίας, υποχωρεί μπροστά στην ενεργητική θεραπεία με τη χρήση θεραπευτικών ασκήσεων και εκπαίδευσης για την πρόληψη της καταπόνησης της πάσχουσας περιοχής και την αντιμετώπιση των κρίσεων του πόνου και της δυσκαμψίας. Ακόμη και στην περίπτωση μιας χειρουργικής επέμβασης, η ενεργητική συμμετοχή του ασθενούς είναι ιδιαίτερα σημαντική. Σωστή χειρουργική θεραπεία σημαίνει κατά πρώτο λόγο επιλογή της πιο κατάλληλης επέμβασης και η επιλογή αυτή πολλές φορές βαραίνει σε μεγάλο βαθμό τον ίδιο τον ασθενή.
Δυστυχώς, πολλές φορές, οι μοντέρνες και τεκμηριωμένες θεραπείες δεν έχουν διαδοθεί στον ιατρικό κόσμο και ανάμεσα στους φυσικοθεραπευτές ή τους χειροπράκτες. Ένας από τους στόχους αυτού του βιβλίου, είναι να κάνει γνωστές στον ασθενή τις υπάρχουσες παθήσεις και τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές, καθώς και το ποια είναι η καταλληλότερη θεραπεία σε κάθε περίπτωση.
Ο ασθενής θα πρέπει να είναι καλά ενημερωμένος για την πάθησή του και την πρόγνωσή της. Πρέπει να γνωρίζει τις θεραπευτικές επιλογές (επεμβατικές ή μη), τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τους, τα οφέλη και τις επιπλοκές τους. Η αποδοχή μιας συγκεκριμένης θεραπείας είναι μια απόφαση που προϋποθέτει την καλύτερη δυνατή ενημέρωση. Μαθαίνοντας περισσότερα και συμμετέχοντας ενεργά στη θεραπεία, μπορεί να πάρει τον έλεγχο στα χέρια του.
Ελπίδα μας είναι ότι αυτό το βιβλίο θα απαντήσει επαρκώς στα ερωτήματά σας και θα σας δώσει τις απαραίτητες γνώσεις για την κατανόηση και την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων της σπονδυλικής στήλης. Αυτό το αναγνωρίζουμε ως επιτακτική ανάγκη, ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι αυτο αποκαλούμενοι «ειδήμονες» των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης, προτείνουν τρόπους αντιμετώπισης εμποτισμένους με παραπλανητικές φαντασίες, που καθόλου δε βασίζονται σε τεκμηριωμένα επιστημονικά κριτήρια. Το ίδιο ισχύει και για τις κλινικές πόνου όπου η έμφαση πρέπει να δίδεται στην απεξάρτηση του πάσχοντος από τις ναρκωτικές ουσίες παρά στην ενθάρρυνση αυτού του τρόπου αντιμετώπισης του πόνου.
Το οπλοστάσιο των φαρμακευτικών ουσιών και χειρουργικών επεμβάσεων, καθώς και η φαρέτρα των θεραπευτικών γυμναστικών επιλογών και εναλλακτικής ιατρικής για τις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης είναι τεράστιο. Σημασία έχει ο καπετάνιος του πλοίου που θα αναλάβει τον ασθενή να τις γνωρίζει όλες καλά και να τον κατευθύνει στην καλύτερη δυνατή θεραπεία, δηλαδή εκείνη που του αρμόζει στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Η σωστή και ακριβής διάγνωση, που είναι το κλειδί του αινίγματος, δεν είναι απλή. Το 1986, ένας από τους παγκοσμίως γνωστούς Guru των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης, ο Vert Mooney, έθεσε το ερώτημα «Από πού προέρχεται ο πόνος;», στην ομιλία του στην ετήσια συνεδρίαση της Διεθνούς Εταιρεία Έρευνας της Οσφύος (ISSLS), στο Dallas, του Texas των ΗΠΑ. Ακόμη και σήμερα, δεν μπορούμε να απαντήσουμε, δυστυχώς, με ευκολία σε αυτήν την ερώτηση και όμως θεραπεύουμε ασθενείς με φάρμακα, ασκήσεις και χειρουργεία, χωρίς να είμαστε σίγουροι για τη διάγνωσή τους».
Το βιβλίο είναι διαθέσιμο σε όλα τα βιβλιοπωλεία από την BROKEN HILL PUBLISHERS.