Το έθιμο του χαρταετού και ο συμβολισμός του

χαρταετός_Ελλάδα

Ένα έθιμο ταυτισμένο με την Καθαρά Δευτέρα είναι το πέταγμα του χαρταετού ψηλά στον ουρανό, που συνοδεύεται από δοξασίες που υποστηρίζουν πως όσο πιο ψηλά πάει ο αετός ανάλογη θα είναι και η τύχη που θα συνοδεύει την οικογένεια και η πραγματοποίηση των ευχών που κάνουν τα μέλη της.

Η ιστορία του εθίμου

Το ταξίδι του εθίμου ξεκίνησε, σύμφωνα με ιστορικές μαρτυρίες λίγο μετά το 1.000 π.Χ. στις χώρες της Ανατολής, ενώ πιο συχνά συναντάται γύρω στο 200 π.Χ. στην Κίνα και τη Μαλαισία, όπου έφτιαχναν τους χαρταετούς από μπαμπού και μετάξι.

Ευρωπαίοι εξερευνητές που ταξιδεύουν στις χώρες της Ασίας φέρνουν τους χαρταετούς στις χώρες τους γύρω στο 1400 μ.Χ. Στη χώρα μας, η κατασκευή τους να γίνεται από ελαφρύ ξύλο χαρτί.

χαρταετός

Ο συμβολισμός

Το πέταγμα του χαρταετού, ψηλά στον ουρανό, έχει τον δικό του συμβολισμό για τους Χριστιανούς, που δεν είναι άλλος από την κάθαρση και την ανάταση της ψυχής μετά το ξεφάντωμα της Αποκριάς. Μετά το πέταγμα του χαρταετού, η ψυχή μας είναι καθαρή και έτοιμη να ακολουθήσει τη νηστεία της Σαρακοστής, με αφετηρία την Καθαρά Δευτέρα.

Μπορεί να είναι εικόνα ένα ή περισσότερα άτομα και κείμενο

Άλλες χρήσεις του χαρταετού

Πέρα από τη θρησκευτική του διάσταση, ο χαρταετός στο παρελθόν είχε και άλλες χρήσεις.
Κατά τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους, στην Ευρώπη, οι χαρταετοί χρησιμοποιούνται ως συσκευές παρατήρησης, για στρατιωτική κατασκοπεία. Χρησιμοποιούνταν, επίσης, για μετεωρολογικές προβλέψεις, ακόμη και για μεταφορά αντικειμένων σε δυσπρόσιτες περιοχές, ενώ ο Αμερικανός εφευρέτης Βενιαμίν Φραγκλίνος ανακάλυψε το αλεξικέραυνο χάρη σε πειράματα που έκανε με έναν χαρταετό και ένα κλειδί.

Καλή Σαρακοστή!

Comments are closed.