Νία Βάρνταλος: «Αγαπητό Βρετανικό Μουσείο, θα έρθω η ίδια να πάρω τα γλυπτά του Παρθενώνα»

γλυπτά Παρθενώνα

Η γνωστή ελληνικής καταγωγής ηθοποιός και σκηνοθέτης, Νία Βάρνταλος, με αφορμή τη συζήτηση που έχει ανοίξει ξανά για τα γλυπτά του Παρθενώνα, και αντιδρώντας στην απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ, να μη συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έκανε μια ανάρτηση με την οποία απευθύνεται στο Βρετανικό Μουσείο, ζητώντας τα αυτονόητα: τα κλεμμένα πίσω!

Η ανάρτηση της Νία Βαρντάλος
«Αγαπητό Βρετανικό Μουσείο, θα εκτιμούσαμε τα κλεμμένα Γλυπτά μας πίσω στον Παρθενώνα, όπου ανήκουν. Σας ευχαριστούμε. Ελλάδα.
Υ.Γ. Θα ‘ρθω να τα πάρω η ίδια, έχω μεγάλη τσάντα», γράφει η Ελληνοκαναδή σταρ με χιούμορ.
Στην περιγραφή της εικόνας, μάλιστα προσθέτει: «Κρατήσαμε θέση στο Μουσείο της Ακρόπολης».

νια βαρνταλοσ

Πώς άρπαξαν οι Βρετανοί τα γλυπτά του Παρθενώνα

Τα γλυπτά του Παρθενώνα έφτασαν στο Βρετανικό Μουσείο μέσω του βρετανού αρχαιοκάπηλου Έλγιν, ο οποίος τα απόκοψε από τον Παρθενώνα και τα μετέφερε στη Βρετανία στις αρχές του 19ου αιώνα.

Συγκεκριμένα, το 1799 ο Έλγιν διορίστηκε ως έκτακτος πρέσβης στην Κωνσταντινούπολη πρωτεύουσα της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το ίδιο έτος, ο Βρετανός αρχαιοκάπηλος στέλνει αντιπροσωπεία εκτιμητών για να γίνει καταγραφή και τοπογραφικά σχέδια που θα κάνουν δυνατή την απόσπαση μερών του ναού του Παρθενώνα. Το 1801 ξεκίνησε η μεταφορά μαρμάρινων γλυπτών του ναού από την Ακρόπολη, ένα ανόσιο έργο που ολοκληρώθηκε το 1810 με τη μεταφορά και των τελευταίων κιβωτίων στην Μ. Βρετανία.

 

Facebook Comments

Comments are closed.