Το Μουσείο Μαρία Κάλλας μας υποδέχεται στην καρδιά της Αθήνας

μουσείο Μαρία Κάλλας

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, που έχει ενταχθεί στον κατάλογο επετείων της UNESCO για το 2023, η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων άνοιξε την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023, το Μουσείο Μαρία Κάλλας, το πρώτο μουσείο στον κόσμο για τη θρυλική Ελληνίδα σοπράνο που καθόρισε την όπερα του 20ου αιώνα. 

 

Το Μουσείο βρίσκεται στην «καρδιά» της Αθήνας, στην οδό Μητροπόλεως 44 και αναμένεται να αποτελέσει σταθερό σημείο πολιτιστικής αναφοράς για τα επόμενα χρόνια.

Μουσείο «Μαρία Κάλλας» – ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ Η χαμένη όψη του Μουσείου Μαρία Κάλλας | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η μόνιμη έκθεση του Μουσείου αναπτύσσεται στον Α΄ και τον Β΄ όροφο και ευνοεί τη βιωματική εμπειρία και τη διαδραστική ανακάλυψη! Ο Γ΄ όροφος διαθέτει αίθουσα για περιοδικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, master classes, μικρές συναυλίες και εκδηλώσεις.

Μπακογιάννης για το Μουσείο Μαρία Κάλλας: «Η Αθήνα όφειλε αυτήν την τιμή στη θρυλική Ελληνίδα σοπράνο» » dimarxos.gr

Στο ισόγειο του κτιρίου υπάρχει το πωλητήριο και το καφέ/εστιατόριο La divina.  

Το Μουσείο Μαρία Κάλλας μόλις άνοιξε τις πύλες του

Η συλλογή

Η δημιουργία συλλογής του Δήμου Αθηναίων με αντικείμενα της Μαρίας Κάλλας ξεκίνησε το 2000, όταν ο Δήμος Αθηναίων απέκτησε τα πρώτα αντικείμενα συμμετέχοντας σε διεθνή πλειστηριασμό στο Παρίσι. Έκτοτε η συλλογή έχει εμπλουτιστεί με δωρεές αντικειμένων από αρκετούς φορείς και ιδιώτες, όπως ο Ελληνικός Σύλλογος Μαρία Κάλλας και το ζεύγος Κωνσταντίνου και Βικτωρίας Πυλαρινού, με κειμήλια που ανήκαν ή αναφέρονται στη Μαρία Κάλλας, αλλά και με αντικείμενα που προέκυψαν από χρησιδανεισμό, με αποτέλεσμα να αριθμεί σήμερα περί τα 1000 τεκμήρια.

Το Μουσείο Μαρία Κάλλας μόλις άνοιξε τις πύλες του | LiFO 

Τον Οκτώβριο του 2022 στη Μουσική Βιβλιοθήκη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, το ζεύγος Κωνσταντίνου και Βικτωρίας Πυλαρινού (Προέδρου και Μέλους αντίστοιχα του Σωματείου  Υποτροφιών Μαρία Κάλλας) είχε τιμήσει τον Δήμο Αθηναίων με την εμπιστοσύνη του, δωρίζοντας 50 μοναδικά αντικείμενα της Μαρίας Κάλλας από την προσωπική τους συλλογή.

 Μουσείο Μαρία Κάλλας: Ελεύθερη η είσοδος το διάστημα 26-29 Οκτωβρίου

Τον Σεπτέμβριο του 2023 ο Ελληνικός Σύλλογος Μαρία Κάλλας έδειξε την στήριξή του στο Μουσείο δωρίζοντας στο Δήμο Αθηναίων σημαντικά κειμήλια που είχε στη κατοχή του. Η σύμβαση δωρεάς υπογράφηκε από την πρόεδρο του Ελληνικού Συλλόγου Μαρία Κάλλας, κ. Λιάνα Σκουρλή και τον Δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη.

Μουσείο Μαρία Κάλλας: Ανοιχτό με ελεύθερη είσοδο για όλους από τις 26 έως τις 29 Οκτωβρίου

Στη συνέχεια, η συλλογή εμπλουτίστηκε και εξακολουθεί να εμπλουτίζεται με δωρεές ή/και δάνεια από ιδιώτες συλλέκτες, φορείς και ιδρύματα. Σημαντικό μέρος της συλλογής αποτελούν, επίσης, οι ηχητικές αποτυπώσεις της φωνής της μεγάλης ντίβας σε ηχογραφήσεις, δίσκους, CDs, βιντεοσκοπήσεις, συνεντεύξεις κ.λπ. Τη συλλογή και το Μουσείο διαχειρίζεται για λογαριασμό του Δήμου Αθηναίων η Τεχνόπολη.

Μουσείο «Μαρία Κάλλας»: Το καλοκαίρι ανοίγει τις πύλες του - 50 προσωπικά αντικείμενα της θρυλικής σοπράνο

Η μόνιμη έκθεση

Βασικός στόχος της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου είναι να αναδείξει τα στοιχεία της τέχνης και της τεχνικής της Κάλλας που την έκαναν μοναδική, να φωτίσει την προσωπικότητά της πέρα από τους μύθους που καλλιεργήθηκαν γι’ αυτήν, να εξηγήσει τι είναι αυτό που την κάνει εξαιρετική και, βεβαίως, να προσφέρει αισθητική απόλαυση και να εμπνεύσει …

Μουσείο Μαρία Κάλλας: Ελεύθερη η είσοδος το διάστημα 26-29 Οκτωβρίου

Η έκθεση ξεκινά με μια βιωματική προσέγγιση στον Β΄ όροφο και συνεχίζει με μια πιο πραγματολογική προσέγγιση στον Α΄ όροφο. Έτσι, οι επισκέπτριες και οι επισκέπτες πρώτα «βυθίζονται» στη φωνή και τις ερμηνείες της Κάλλας και στη συνέχεια ανακαλύπτουν σταδιακά, και στον ρυθμό ή τον βαθμό που επιθυμούν, τα γεγονότα και τους σταθμούς της ζωής και της καριέρας της, καθώς και τα στοιχεία που συνέθεσαν την προσωπικότητα και το ταλέντο της.

Μουσείο Μαρία Κάλλας» - Μια ματιά στην ζωή της θρυλικής ντίβας (video) - ertnews.gr

Με αυτόν τον τρόπο, η έκθεση συνδυάζει μια πιο «ουδέτερη» και αποστασιοποιημένη οπτική (χρονολογικός άξονας – τα γεγονότα) με μια πιο «προσωπική» και βιωματική ματιά (ερμηνευτικοί κύκλοι – η γυναίκα, η καλλιτέχνης, η ντίβα, ο μύθος). Παράλληλα, δίνει στοιχεία για να απαντηθούν ερωτήματα, ευνοεί το στοιχείο της ανακάλυψης και τη διάδραση και αφήνει -εν τέλει- το κοινό να οδηγηθεί στα δικά του συμπεράσματα.

Το Μουσείο Μαρία Κάλλας μόλις άνοιξε τις πύλες του | LiFO

Η προτεινόμενη πορεία ξεκινά με τον ανελκυστήρα προς τον Β΄ όροφο, ο οποίος είναι αφιερωμένος στην «εμπειρία Κάλλας»: οι επισκέπτες/ριες κινούνται διαδοχικά σε τρία δωμάτια που προσομοιάζουν σκηνικά από παραστάσεις εμβληματικών ρόλων που ερμήνευσε η Κάλλας (Norma, Tosca, La traviata) και βυθίζονται στη φωνή και την ερμηνεία της, ενώ σε ένα τέταρτο δωμάτιο παρακολουθούν την Κάλλας να διδάσκει στα masterclasses που έδωσε στη Juilliard School της Νέας Υόρκης το 1971-72. 

Το Μουσείο Μαρία Κάλλας άνοιξε τις πόρτες του – my24group Ανοιξε τις πόρτες του το Μουσείο Μαρία Κάλλας στην Αθήνα (Φωτογραφίες) - «Εθνικός Κήρυκας»

Στον Α΄ όροφο η αφήγηση αναπτύσσεται μέσα από ενότητες οι οποίες ξετυλίγουν τη ζωή και την καριέρα της Κάλλας χρονολογικά και θεματικές νησίδες που πραγματεύονται πτυχές της ζωής της σε μη χρονολογική σειρά και μπορούν να ιδωθούν αυτόνομα. Οι επισκέπτες και οι επισκέπτριες μπορούν να ακούσουν την Κάλλας να ερμηνεύει διάσημες άριες, να δουν προσωπικά της αντικείμενα, να δουν βίντεο με συνεντεύξεις της, να διαβάσουν μαρτυρίες για αυτήν, να φυλλομετρήσουν ντοσιέ με επιπλέον υλικό, να ανακαλύψουν πληροφορίες κρυμμένες σε συρτάρια ή πίσω από ανακλινόμενες επιφάνειες, να φυλλομετρήσουν αποκόμματα Τύπου σε tablets και πολλά άλλα. 

Δήμος Αθηναίων: Το Μουσείο Μαρία Κάλλας με μια ματιά | Athens Voice

Τα εκθέματα

  • Προσωπικά αντικείμενα της Κάλλας (παρτιτούρες, κοστούμια παραστάσεων, αξεσουάρ, φορέματα, κ.ά.)
  • Προγράμματα και αφίσες παραστάσεων 
  • Πρωτότυπες επιστολές προς την Κάλλας ή της ίδιας προς τρίτους
  • Φωτογραφίες / Τηλεγραφήματα / Αποκόμματα Τύπου
  • Εικαστικά έργα εμπνευσμένα από την Κάλλας 
  • Πλούσιο οπτικο-ακουστικό υλικό (βιντεοσκοπημένες παραστάσεις, συνεντεύξεις, ντοκυμαντέρ, κ.λπ.) 
Το πρώτο Μουσείο Μαρία Κάλλας στον κόσμο άνοιξε τις πύλες του - ΝΟΤΙΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ - www.noupou.gr Μουσείο Μαρία Κάλλας και Ακαδημία Λυρικής Τέχνης Maria Callas | Athens Voice Η τραγουδίστρια της όπερας Μαρία Κάλλας τιμήθηκε με νέο μουσείο στην Ελλάδα Το Μουσείο Μαρία Κάλλας μόλις άνοιξε τις πύλες του | LiFO Το καλοκαίρι του 2023 το Μουσείο «Μαρία Κάλλας» ανοίγει τις πόρτες του Μουσείο Μαρία Κάλλας: Εγκαίνια με δωρεάν είσοδο μέχρι τις 29 Οκτωβρίου Μουσείο Μαρία Κάλλας: Από τις 26 έως τις 29 Οκτωβρίου θα υποδέχεται το κοινό με ελεύθερη είσοδο

Facebook Comments

Comments are closed.