Η Νιγηρία θα εμβολιάσει 7,7 εκατομμύρια κορίτσια κατά του ιού HPV

Νιγηρία-εμβολιασμός
Η Νιγηρία εισήγαγε χτες (24/10) το εμβόλιο για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) στο σύστημα της για ανοσοποίηση του πληθυσμού, με στόχο να καλύψει 7,7 εκατομμύρια κορίτσια -ο μεγαλύτερος αριθμός σε έναν μόνο γύρο εμβολιασμού HPV στην περιοχή της Αφρικής- σε μια προσπάθεια εμβολιασμού κατά του ιού που προκαλεί σχεδόν όλες τις περιπτώσεις του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. 
 
Ρούλα Σκουρογιάννη
Στα κορίτσια ηλικίας 9-14 ετών θα γίνει μία μόνο δόση του εμβολίου, το οποίο είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στην πρόληψη της μόλυνσης από τους τύπους HPV 16 και 18 που είναι γνωστό ότι προκαλούν τουλάχιστον το 70% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας.
Στη Νιγηρία, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο τρίτος πιο συχνός καρκίνος και η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτων από καρκίνο μεταξύ των γυναικών ηλικίας μεταξύ 15 και 44 ετών. Το 2020 – το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία – η χώρα κατέγραψε 12.000 νέα κρούσματα και 8.000 θανάτους από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
«Η απώλεια περίπου 8.000 γυναικών στη Νιγηρία ετησίως από μια ασθένεια που μπορεί να προληφθεί είναι εντελώς απαράδεκτη», λέει ο Muhammad Ali Pate, ο συντονιστής υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας και προσθέτει: 
«Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας προκαλείται κυρίως από τον HPV και οι γονείς μπορούν να προστατεύσουν τα παιδιά τους με μία μόνο δόση του εμβολίου. Η διάσωση ζωών και η παραγωγή ποιοτικών αποτελεσμάτων για την υγεία και η προστασία της ευημερίας των Νιγηριανών είναι κεντρικής σημασίας για την Ανανεωμένη Ατζέντα Υγείας του Προέδρου Bola Ahmed Tinubu. Η έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού είναι μια ευκαιρία να προστατεύσουμε τα κορίτσια μας από τη μάστιγα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας για πολλά χρόνια στο μέλλον. Ως γονέας ο ίδιος, έχω τέσσερις κόρες, όλες έχουν κάνει το ίδιο εμβόλιο HPV για την προστασία τους από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Θα ήθελα να παρακαλέσω τους συναδέλφους γονείς να διασφαλίσουν υπεύθυνα ότι αυτή η γενιά των κοριτσιών μας θα εμπορδίσει τις απώλειες ζωών που μπορούν να προληφθούν από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, πέρα από άλλες ανείπωτες δυσκολίες, απώλειες και πόνους».
Μια πενθήμερη εκστρατεία μαζικού εμβολιασμού -σε σχολεία και κοινότητες- θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας παρουσίασης σε 16 πολιτείες και την Ομοσπονδιακή Επικράτεια Πρωτεύουσας. Στη συνέχεια, το εμβόλιο θα ενσωματωθεί σε προγράμματα εμβολιασμού ρουτίνας στις δομές υγείας. Η δεύτερη φάση της εισαγωγής του εμβολιασμού έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον Μάιο του 2024 σε 21 πολιτείες.
Το εμβόλιο παρέχεται δωρεάν από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας μέσω της Εθνικής Υπηρεσίας Ανάπτυξης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με την υποστήριξη της Gavi, της Vaccine Alliance, του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά (UNICEF), του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και άλλων εταίρων.
Με την υποστήριξη του γραφείου της ΠΟΥ στη Νιγηρία και άλλων εταίρων, περισσότεροι από 35.000 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν εκπαιδευτεί μέχρι στιγμής στην προετοιμασία για την εκστρατεία και την επακόλουθη παράδοση εμβολίου σε όλες τις εγκαταστάσεις υγείας. Τοποθεσίες εμβολιασμού έχουν δημιουργηθεί και στις 4163 πτέρυγες και στις 16 πολιτείες που περιλαμβάνονται στην πρώτη φάση για να διασφαλιστεί ότι δεν θα μείνει πίσω κανένα κατάλληλο κορίτσι. Έχουν επίσης δημιουργηθεί κινητές μονάδες εμβολιασμού για να διασφαλιστεί ότι οι απομακρυσμένες κοινότητες μπορούν να έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο.
«Αυτή είναι μια κομβική στιγμή στις προσπάθειες της Νιγηρίας να μειώσει το βάρος του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας – έναν από τους λίγους καρκίνους που μπορούν ενδεχομένως να εξαλειφθούν μέσω του εμβολιασμού», δήλωσε ο Δρ. Walter Kazadi Mulombo, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη Νιγηρία. «Δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε την κυβέρνηση να αυξήσει την πρόσβαση στο εμβόλιο HPV για την προστασία της υγείας και της ευημερίας της επόμενης γενιάς γυναικών».
Ο ΠΟΥ συνιστά ο εμβολιασμός κατά του HPV να περιλαμβάνεται στα εθνικά προγράμματα εμβολιασμού των χωρών καθώς ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία, όπου η οικονομικώς αποδοτική και βιώσιμη εφαρμογή του είναι εφικτή. Ως εκ τούτου, η Νιγηρία έχει δώσει προτεραιότητα στην προσθήκη του εμβολίου στο πρόγραμμα ρουτίνας εμβολιασμού της χώρας.
Οι παγκόσμιες ελλείψεις προμηθειών έχουν επιβραδύνει τις εισαγωγές εμβολίων που υποστηρίζονται από το Gavi. Αυτά τα ζητήματα εφοδιασμού μειώνονται τώρα χάρη στις πολυετείς προσπάθειες διαμόρφωσης της αγοράς για την ανάπτυξη μιας πιο ισχυρής αγοράς εμβολίων HPV και της σύστασης για μία δόση. Το συμβούλιο της Gavi ενέκρινε την ανανέωση του προγράμματος εμβολίων HPV με επένδυση άνω των 600 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ μέχρι το τέλος του 2025. Με την πρόσθετη χρηματοδότηση, η Gavi και οι συνεργάτες της έχουν θέσει έναν φιλόδοξο στόχο να προσεγγίσουν πάνω από 86 εκατομμύρια κορίτσια έως το 2025, με στόχο να αποτρέψουν περισσότερους από 1,4 εκατομμύρια μελλοντικούς θανάτους από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Πάνω από 16 εκατομμύρια κορίτσια θα μπορούσαν να προστατευτούν μόνο στη Νιγηρία μέχρι το 2025. Για να υποστηρίξει αυτές τις προσπάθειες στη Νιγηρία και σύμφωνα με τον στόχο της να δημιουργήσει προγράμματα βιώσιμης ανοσοποίησης, η Gavi συγχρηματοδοτεί το κόστος των εμβολίων και παρέχει τεχνική υποστήριξη για την εισαγωγή.
Η UNICEF έχει προμηθευτεί σχεδόν 15 εκατομμύρια εμβόλια HPV για λογαριασμό της κυβέρνησης της Νιγηρίας. Παράλληλα, το παιδικό πρακτορείο παρήγαγε ενημερωτικό υλικό, όπως ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά κουδουνίσματα σε πολλές τοπικές γλώσσες για να διαλύσει την παραπληροφόρηση και τις φήμες. Για την προώθηση της προσέγγισης, η UNICEF υποστήριξε επίσης τον ακαδημαϊκό κόσμο και τις έρευνες με δύο γύρους αξιολογήσεων ετοιμότητας για την κατανόηση των συναισθημάτων του πληθυσμού για τον HPV και το εμβόλιο. Επιπλέον, η UNICEF έχει διευκολύνει την υλικοτεχνική υποστήριξη για εκστρατείες εμβολιασμού και έχει διανείμει εξοπλισμό ψυχρής αλυσίδας για τη συντήρηση των εμβολίων.
«Στην κοινή μας αναζήτηση για ένα λαμπρό μέλλον, η εισαγωγή του εμβολίου HPV στη Νιγηρία αντιπροσωπεύει ένα μνημειώδες βήμα προς την προστασία των κοριτσιών μας από τις αρπαγές του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Αυτό το εμβόλιο δεν προλαμβάνει απλώς μια ασθένεια, αλλά υπόσχεται μια ζωή όπου οι νέες γυναίκες μπορούν να ζήσουν, χωρίς να επιβαρύνονται από το φάσμα αυτού του σοβαρού ζητήματος για την υγεία. Η UNICEF, σε συνεργασία με την κυβέρνηση και άλλους εταίρους, είναι περήφανη που είναι βασικός εταίρος σε αυτήν την πρωτοβουλία, διασφαλίζοντας ότι κάθε κορίτσι που πληροί τις προϋποθέσεις έχει πρόσβαση σε αυτήν την παρέμβαση που σώζει ζωές. Μαζί, γράφουμε μια σελίδα ελπίδας, ανθεκτικότητας και μιας πιο υγιούς Νιγηρίας», λέει ο Cristian Munduate, εκπρόσωπος της UNICEF στη Νιγηρία.

Facebook Comments

Comments are closed.