Στόχος «ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής» έγινε, το βράδυ της 19ης Οκτωβρίου, ελληνορθόδοξη εκκλησία στη Γάζα όπου είχαν καταφύγει πολλοί άμαχοι όπως μετέδωσε το δίκτυο Al Jazeera. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μετέδωσε ο ανταποκριτής του Al Jazeera, στην πόλη της Γάζας, τουλάχιστον δέκα οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ, γραφεία που συνδέονται με την ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα, καθώς και η πρόσοψη του ναού, επλήγησαν από τον νυχτερινό βομβαρδισμό .
ο ναός μετά τον βομβαρδισμό
Η Χαμάς αποδίδει το χτύπημα στο Ισραήλ και προσθέτει πως στο σημείο είχαν καταφύγει εκατοντάδες άμαχοι.
Εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού που ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τον βομβαρδισμό της ελληνορθόδοξης εκκλησίας, απάντησε ότι η υπόθεση διερευνάται και ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις αναφορές για «ισραηλινό πλήγμα».
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος Αλέξιος, που βρίσκεται στην περιοχή, επίσης ανέφερε πως υπάρχουν νεκροί και τραυματίες, εκτιμώντας πως στον ευρύτερο χώρο βρίσκονταν περισσότερα από 400 άτομα.
«Χτύπησαν τα γραφεία και την είσοδο του μοναστηριού. Τα βομβάρδισαν με πύραυλο και κατέρρευσε όλο το κτίριο. Μέσα είχε πολλούς Χριστιανούς, πολλοί εκ των οποίων έχουν τραυματιστεί και έχουμε και νεκρούς», δήλωσε στην ΕΡΤ, προσθέτοντας πως χρειάζεται η συνδρομή βαρέων οχημάτων να γίνουν έρευνες για ανθρώπους που έχουν καταπλακωθεί από συντρίμμια.
Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι από την επιδρομή προκλήθηκαν ζημιές στην πρόσοψη του ναού και κατέρρευσε παρακείμενο οικοδόμημα.
Ο ιερέας του ναού φοβόταν για επίθεση
Λίγες ημέρες πριν ο πατέρας Ηλίας, ιερέας στον ναό, είχε δηλώσει στο Al Jazeera: «Ο ισραηλινός στρατός έχει βομβαρδίσει πολλούς χώρους καταφυγίων». Και πρόσθεσε ότι «δεν είναι σίγουρος ότι το Ισραήλ δεν θα βομβαρδίσει την εκκλησία», παρόλο που παρέχει καταφύγιο σε εκατοντάδες αμάχους. Ο Άγιος Πορφύριος, που χτίστηκε μεταξύ των δεκαετιών 1150 και 1160 και πήρε το όνομά του από τον επίσκοπο της Γάζας του 5ου αιώνα, παρείχε παρηγοριά σε γενιές Παλαιστινίων στη Γάζα, ιδίως σε περιόδους πολέμων. Οι αρχαίες αυλές και οι προστατευμένοι διάδρομοι της εκκλησίας προσφέρουν καταφύγιο τόσο στους μουσουλμάνους όσο και στους χριστιανούς, «καθώς ο πόλεμος δεν γνωρίζει θρησκεία», δήλωσε ο πατέρας Elias. Μαζί ως Παλαιστίνιοι, μουσουλμάνοι και χριστιανοί».
Η εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου είναι η παλαιότερη χριστιανική εκκλησία στη Λωρίδα της Γάζας. Βρίσκεται κοντά σε τζαμί στην ιστορική συνοικία της πόλης.
Το ελληνικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του αναφέρει:
«Εκφράζουμε τη βαθιά μας οδύνη για την απώλεια ζωών που προκλήθηκε από χτύπημα σε κτήριο παρακείμενο στο μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα.
Η προστασία των αμάχων και η ασφάλεια των τόπων λατρείας και των θρησκευτικών ιδρυμάτων θα πρέπει να διασφαλίζονται και να γίνονται σεβαστές από κάθε πλευρά».
Καταδίκη από το Ορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων
Το Ορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων εκφράζει την απερίφραστη καταδίκη του για την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που έπληξε το εκκλησιαστικό συγκρότημα του Αγίου Πορφυρίου.
Τονίζει μάλιστα ότι δεν θα εγκαταλείψει το θρησκευτικό και ανθρωπιστικό του καθήκον, που έχει τις ρίζες του στις χριστιανικές του αξίες, να παρέχει όλα όσα είναι απαραίτητα σε περιόδους πολέμου και ειρήνης.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων
Το Πατριαρχείο τονίζει ότι η στοχοποίηση εκκλησιών και των θεσμών τους, μαζί με τα καταφύγια που παρέχουν για την προστασία αθώων πολιτών, ιδιαίτερα παιδιών και γυναικών που έχουν χάσει τα σπίτια τους λόγω ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών σε κατοικημένες περιοχές τις τελευταίες δεκατρείς ημέρες, αποτελεί έγκλημα πολέμου που δεν μπορεί να αγνοηθεί.
Παρά την προφανή στόχευση των εγκαταστάσεων και των καταφυγίων του Ορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και άλλων εκκλησιών – συμπεριλαμβανομένου του Νοσοκομείου της Επισκοπικής Εκκλησίας της Ιερουσαλήμ, άλλων σχολείων και κοινωνικών ιδρυμάτων – το Πατριαρχείο, μαζί με τις άλλες εκκλησίες, παραμένει προσηλωμένο στην εκπλήρωση του θρησκευτικού και ηθικού καθήκοντός του για την παροχή βοήθειας, υποστήριξης και καταφυγίου σε όσους έχουν ανάγκη. εν μέσω συνεχών ισραηλινών απαιτήσεων για εκκένωση αυτών των θεσμών πολιτών και των πιέσεων που ασκούνται στις εκκλησίες από αυτή την άποψη.
Το Πατριαρχείο τονίζει ότι δεν θα εγκαταλείψει το θρησκευτικό και ανθρωπιστικό του καθήκον, ριζωμένο στις χριστιανικές αξίες του, να παρέχει όλα όσα είναι απαραίτητα τόσο σε καιρό πολέμου όσο και ειρήνης.