Θλίψη στο ελληνικό μπάσκετ – Πέθανε ο Γιάννης Ιωαννίδης

Γιάννης Ιωαννίδης

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών ο “ξανθός” της προπονητικής, ο Γιάννης Ιωαννίδης. Είχε διατελέσει υπουργός πολιτισμού. Ο Γιάννης Ιωαννίδης άφησε την τελευταία πνοή του νικημένος από τα προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούσαν τα τελευταία χρόνια.

Την θλιβερή είδηση επιβεβαίωσε ο δημοσιογράφος Γιάννης Σκουντής με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα.

 Ο Γιάννης Ιωαννίδης υπήρξε ένας από τους κορυφαίους προπονητές στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ καθώς κατέκτησε 12 πρωταθλήματα και 6 κύπελλα.

Επιπλέον, ο «ξανθός» υπηρέτησε και την πολιτική καθώς υπήρξε βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας (2004 – 2015) και διετέλεσε Υφυπουργός Πολιτισμού στην δεύτερη κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή και Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού» στη κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά.

Ο θρυλικός προπονητής συνέδεσε το όνομά του με την αυτοκρατορία του Άρη, τη “δυναστεία” του Ολυμπιακού, αλλά και μια συγκλονιστική διετία στην ΑΕΚ.

Η πρώτη του δουλειά ως προπονητής ήταν στον πάγκο του Άρη τη σεζόν 1978-79, ενώ τα επόμενα δύο χρόνια εργάστηκε στον Γ.Σ. Λάρισας. Το 1982 επέστρεψε στην ομάδα της Θεσσαλονίκης, παραμένοντας μέχρι το 1990 και δημιουργώντας -μαζί με τους Γκάλη και Γιαννάκη- τον “Αυτοκράτορα” του ελληνικού μπάσκετ.

Από το 1991 μέχρι το 1996 ήταν στον πάγκο του Ολυμπιακού του Σωκράτη Κόκκαλη, βοηθώντας στο να… κατέβουν οι τίτλοι στο “λιμάνι”, χωρίς όμως να ανέμει και πάλι στην κορυφή της Ευρώπης, κάτι που δεν κατάφερε ούτε και με τους Θεσσαλονικείς.

Από ‘κει και πέρα, ο Γιάννης Ιωαννίδης μέτρησε και δύο θητείες στον πάγκο της Εθνικής ομάδας, με την πρώτη να ήταν το 1980-81 και τη δεύτερη το 2002-03.

Στην μπασκετική του θητεία έφτασε στο Final Four του Κυπέλλου Πρωταθλητριών έξι φορές, αλλά απέτυχε να κατακτήσει την κούπα, η οποία λείπει από την τεράστια συλλογή του.

Στη συνέχεια, ασχολήθηκε με τη πολιτική, αφού το 2004 εκλέχθηκε βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, θέση που διατήρησε μέχρι και το 2015. Το 2007 ορίστηκε υφυπουργός Πολιτισμού.

πηγή: libre

Facebook Comments

Comments are closed.