Αποφασισμένος να κρατήσει την έδρα του ως γερουσιαστής εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά ο ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά από τις αμερικανικές αρχές.
Ο κ. Μενέντεζ συμμετείχε σε γεύμα εργασίας του δημοκρατικού κόμματος, επαναλαμβάνοντας τη δήλωσή του ότι δεν είναι διατεθειμένος να παραιτηθεί από την έδρα του ως γερουσιατσής του Νιου Τζέρσεϊ.
Να υπενθυμίσουμε ότι ο Αμερικανός γερουσιαστής, Μπομπ Μενέντεζ, δήλωσε αθώος χτες (27/9) ενώπιον του δικαστηρίου για τις ομοσπονδιακές κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν για δωροδοκία με αντάλλαγμα να προωθήσει κρυφά αιγυπτιακά συμφέροντα και να κάνει χάρη σε τρεις επιχειρηματίες.
Αθώα δήλωσε και η σύζυγός του, Ναντίν Μενέντεζ, η οποία επίσης κατηγορείται για την υπόθεση.
Το ζευγάρι είχε χτες μια σύντομη ακρόαση στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν.
Το δικαστήριο έδωσε εντολή να αφεθεί ελεύθερος ο Δημοκρατικός γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ, με εγγύηση 100.000 δολαρίων και να παραδώσει τα προσωπικά του διαβατήρια. Ωστόσο θα του επιτραπεί να κρατήσει ένα επίσημο διαβατήριο που θα του επιτρέπει να ταξιδέψει εκτός των ΗΠΑ για εργασίες του κράτους. Ο δικαστής τον διέταξε να μην έχει καμία επαφή με τους συγκατηγορουμένους του εκτός από τη σύζυγό του. Επίσης, δεν μπορεί να έχει επαφή με στελέχη της Γερουσίας που γνωρίζουν τα γεγονότα της υπόθεσης χωρίς παρουσία δικηγόρων.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η σύζυγος του γερουσιαστή έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη συλλογή δωροδοκιών αξίας εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων από τρεις επιχειρηματίες του Νιου Τζέρσεϊ που ζητούσαν βοήθεια από τον ισχυρό πολιτικό.
Δύο από τους επιχειρηματίες – ο Χοσέ Ουρίμπε και ο Φρεντ Ντάιμπες – αναμένεται επίσης να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Ο τρίτος άνδρας, ο Βαέλ Χάνα, δήλωσε αθώος την Τρίτη για κατηγορίες που περιλαμβάνουν συνωμοσία για δωροδοκία. Ο Χάνα συνελήφθη στο αεροδρόμιο Κένεντι της Νέας Υόρκης την Τρίτη αφού επέστρεψε οικειοθελώς από την Αίγυπτο για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες και διατάχθηκε να μείνει ελεύθερος εν αναμονή της δίκης.
Οι αρχές λένε ότι βρήκαν σχεδόν 500.000 δολάρια σε μετρητά —μεγάλο μέρος από αυτά κρυμμένα σε ρούχα και ντουλάπες— καθώς και περισσότερα από 100.000 δολάρια σε ράβδους χρυσού σε έρευνα του σπιτιού του Μενέντεζ στο Νιου Τζέρσεϊ.
Στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του μετά το κατηγορητήριο, ο Μενέντεζ είπε τη Δευτέρα (25/9) ότι τα μετρητά που βρέθηκαν στο σπίτι του αντλήθηκαν από τους προσωπικούς του λογαριασμούς ταμιευτηρίου όλα αυτά τα χρόνια και τα οποία κρατούσε σε ετοιμότητα για έκτακτες ανάγκες.
Ένας από τους φακέλους γεμάτους μετρητά που βρέθηκαν στο σπίτι του, ωστόσο, έφερε το DNA του Ντάιμπες και έφερε τη διεύθυνση επιστροφής του κατασκευαστή ακινήτων, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.
Οι εισαγγελείς λένε ότι ο Χάνα υποσχέθηκε να βάλει τη σύζυγο του Μενέντεζ στη μισθοδοσία της εταιρείας του σε ένα πόστο με ελάχιστη απαιτούμενη παρουσία, με αντάλλαγμα ο Μενέντεζ να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να διευκολύνει τις ξένες στρατιωτικές πωλήσεις και χρηματοδότηση στην Αίγυπτο. Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ο Χάνα πλήρωσε επίσης 23.000 δολάρια για το στεγαστικό δάνειο του σπιτιού της, έγραψε επιταγές 30.000 δολαρίων στην εταιρεία συμβούλων της, της υποσχέθηκε φακέλους με μετρητά, της έστειλε εξοπλισμό γυμναστικής και αγόρασε μερικές από τις ράβδους χρυσού που βρέθηκαν στο σπίτι του ζευγαριού.
Το κατηγορητήριο κάνει λόγο για επανειλημμένες ενέργειες του Μενέντεζ προς όφελος της Αιγύπτου, παρά τους ενδοιασμούς της κυβέρνησης των ΗΠΑ σχετικά με το ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της χώρας που τα τελευταία χρόνια ώθησαν το Κογκρέσο να επιβάλει περιορισμούς στη βοήθεια.
Ο Μενέντεζ – ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων μετά την απαγγελία του κατηγορητηρίου την περασμένη εβδομάδα – υποστηρίζει ότι οι ισχυρισμοί ότι έκανε κατάχρηση της εξουσίας του για να πάρει χρήματα είναι αβάσιμες. Έχει δηλώσει βέβαιος ότι θα αθωωθεί και ότι δεν έχει καμία πρόθεση να αποχωρήσει από τη Γερουσία.
Περίπου οι μισοί Δημοκρατικοί της Γερουσίας έχουν πει ότι ο Μενέντεζ θα πρέπει να παραιτηθεί, συμπεριλαμβανομένων αρκετών υποψηφίων για επανεκλογή στις εκλογές του χρόνου.
Είναι η δεύτερη υπόθεση διαφθοράς μέσα σε μια δεκαετία εναντίον του Μενέντεζ, του οποίου η τελευταία δίκη με διαφορετικούς ισχυρισμούς έληξε με τους ενόρκους να μην καταφέρουν να καταλήξουν σε ετυμηγορία το 2017.