Ένα πλούσιο πλαίσιο διμερών συμφωνιών και πολιτιστικών προγραμμάτων αποτέλεσε τη βάση της συνάντησης μεταξύ του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης (ΕΚΜ) Βασίλη Παπαστεργιάδη και του Γιώργου Κώτσηρα, υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας .Ο Υφυπουργός Εξωτερικών δεσμεύτηκε κατά την διάρκεια της συνάντησης να επισκεφθεί σύντομα την Αυστραλία.
Σε μία από τις πρώτες του συναντήσεις μετά την ορκομωσία του ως υφυπουργός ο κ. Κώτσηρας συναντήθηκε με αντιπροσώπους της διασποράς. Ο Βασίλης Παπαστεργιάδης συζήτησε μαζί του μια σειρά θεμάτων που είχαν διατυπωθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΜ. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο Γενικός Γραμματέας για τους Έλληνες στο εξωτερικό, Γιάννης Χρυσουλάκης.
Τα κύρια σημεία της συνάντησης περιλάμβαναν την ολοκλήρωση διμερών συμφωνιών, συνεργασίας που θα αφορά πολιτιστικά και αθλητικά θέματα, καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα για φοιτητές καθώς και το προσωπικό που απασχολείτε στον τομέα της διδασκαλίας.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε η ανάγκη για διμερή συμφωνία στον τομέα της υγείας. Επισημάνθηκε ότι αυτή η συμφωνία απαιτεί σημαντική πίεση από την πλευρά της Ελλάδας, λαμβάνοντας υπόψη την παρούσα θέση της Αυστραλιανής Κυβέρνησης επί του θέματος. Όσον αφορά τις συμφωνίες, τονίστηκε ότι η Συμφωνία Διπλής Φορολογίας θα πρέπει οπωσδήποτε να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες.
Ο Βασίλης Παπαστεργιάδης σημείωσε ότι η πρόσφατη συμφωνία που υπογράφτηκε μεταξύ των Πανεπιστημίων της Πάτρας, Αθήνας, Μελβούρνης και της ΕΚΜ κατά την διάρκεια του Ελληνικού Ιατρικού Συνέδριού που φιλοξενήθηκε στο Ελληνικό Κέντρο της Μελβούρνης έχει επιφέρει καρπούς. Η ανωτέρω συμφωνία αφορούσε την ανταλλαγή φοιτητών και διδακτικού προσωπικού μεταξύ των ιατρικών σχολών τους.
Σε μια συνομιλία με τον Διευθυντή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, ο καθηγητής Αντωνιάδης επιβεβαίωσε στον Βασίλης Παπαστεργιάδη ότι φοιτητές ιατρικής από την Αυστραλία θα παρακολουθήσουν μαθήματα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών. Ο Βασίλης, πρότεινε στη συνέχεια ότι αυτή η συμφωνία πρέπει τώρα να επεκταθεί και σε άλλες σχολές, ιδιαίτερα στις ανθρωπιστικές σχολές.
Ο Γιάννης Χρυσουλάκης σημείωσε πόσο επιτυχημένο το τρέχον πρόγραμμα της Θερινής Κατασκήνωσης στην Ελλάδα, που χρηματοδοτήθηκε από την ΕΚΜ και το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και συμφωνήθηκε ότι αυτό θα συνεχιστεί και στα επόμενα χρόνια.
Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν θέματα που περιλάμβαναν την ανάγκη για περισσότερο προσωπικό στο προξενείο, τη συνέχιση των πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών με έμφαση στην δημιουργία πολιτιστικής έδρας για τους ενασχολούμενους με τις τέχνες.
Σχετικά με το θέμα της ψήφου για τη διασπορά, αναφέρθηκε η κατάργηση των τρεχουσών περιορισμών, καθώς και η ανάγκη της δημιουργίας διαδικασία για επιστολική ψήφο, λαμβάνοντας υπόψη τις αποστάσεις στη διασπορά, ώστε οι πολίτες να μπορούν να ψηφίζουν στα προξενεία.
Συμφωνήθηκε ότι τα ανωτέρω θα καταγραφούν από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΚΜ και θα συζητηθούν περαιτέρω έτσι ώστε να υλοποιηθούν.