Το κάπνισμα είναι μια πανδημική κρίση που κοστίζει ακριβά σε ανθρώπινες ζωές!

κάπνισμα
Η 31η Μαΐου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος με απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) κατά την οποία παραθέτονται σημαντικά δεδομένα για τις βλαβερές συνέπειες του καπνού, αλλά και για τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος.
Άρθρο της Πνευμονολόγου, Μάτας Τσικρικά* 
Φέτος, το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Διακοπής Καπνίσματος είναι «Χρειαζόμαστε τροφή και όχι κάπνισμα», απότοκο των οικονομικό-κοινωνικών ανισοτήτων και του φαινομένου της επισιτιστικής κρίσης  που αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες του πλανήτη.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ και των συνεργαζόμενων οργανισμών Υγείας, στόχος του φετινού μηνύματος είναι η ευαισθητοποίηση των καπνοκαλλιεργητών για τις εναλλακτικές δυνατότητες παραγωγής καλλιεργειών και εμπορίας του εδάφους με έτερες βιώσιμες, θρεπτικές καλλιέργειες και όχι με καπνό. Επισημαίνεται, ότι κατά την καλλιέργεια του καπνού απαιτούνται χρήσεις φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, τα οποία δύναται να επιφέρουν υποβάθμιση του υπεδάφους, αλλά και μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση.
Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει περισσότερες από 4.000 χημικές ουσίες, εκ των οποίων οι 60 τουλάχιστον είναι καρκινογόνες. Πολλές από αυτές, όπως το μονοξείδιο του άνθρακα, η νικοτίνη, η πίσσα, η αμμωνία, η ακετόνη, το κάδμιο και η φορμαλδεΰδη, είναι δηλητηριώδεις και τοξικές για τον ανθρώπινο οργανισμό. Βάσει επιστημονικών δεδομένων, ο κίνδυνος εμφάνισης πληθώρας νοσημάτων που οφείλονται στο κάπνισμα, είναι ανάλογος της αυξητικής έκθεσης στον καπνό, των ετών της καπνιστικής έξης, του είδους των καπνικών προϊόντων, καθώς και της πιθανής έκθεσης σε παθητικό κάπνισμα.
Ο καπνός του τσιγάρου δεν είναι επιβλαβής μόνο για τον ίδιο τον καπνιστή:Περίπου 349 εκατομμύρια άνθρωποι σε πάνω  από 79 χώρες του κόσμου έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι  με την αβεβαιότητα της τροφής . Πολλές από αυτές τις χώρες χρησιμοποιούν μεγάλες εκτάσεις γης για την καλλιέργεια του καπνού . Η καλλιέργεια του καπνού προκαλεί στους καλλιεργητές του πολλά προβλήματα υγείας αλλά κ στο περιβάλλον ανεπανόρθωτες απώλειες πολύτιμων συστατικών  όπως το νερό, τα δάση και τα φυτά!
Η κινητοποίηση όλων μας, και κυρίως των επαγγελματιών υγείας, μέσω της ορθής πληροφόρησης για τις βλαβερές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό είναι καίριας σημασίας και άμεσης υγειονομικής και περιβαλλοντικής προτεραιότητας.
Επιπρόσθετα, μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις παγκοσμίως αποτελεί ο έλεγχος της παγκόσμιας παραγωγής και ζήτησης του καπνού, συμπεριλαμβανομένων της διαφήμισης, της προώθησης, της επιχορήγησης, της φορολόγησης, καθώς και του αντίκτυπου των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τα καπνικά προϊόντα.
Είναι σημαντικό, για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, να κατανοήσουμε όλοι ότι το κάπνισμα είναι εδώ και έναν αιώνα μια πανδημική κρίση που κοστίζει ακριβά ανθρώπινες ζωές, επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό τα συστήματα υγείας, αλλά παράλληλα αφήνει και ένα δυσμενές μετρήσιμο αποτύπωμα στη φύση.
Τσικρικά
Δρ. Μάτα Τσικρικά, Πνευμονολόγος ΣΩΤΗΡΙΑ, Ιατρός Δημόσιας Υγείας, Γραμματέας της Ομάδας Διακοπής Καπνίσματος της Πανευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Πρόεδρος Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας

 

 

 

 

Επιμέλεια άρθρου: Ανθή Πίκουλα

Facebook Comments

Comments are closed.