Αγνοδίκη: Η πρώτη Ελληνίδα γιατρός στην αρχαία Ελλάδα

Αγνοδίκη

Στην αρχαία Ελλάδα, οι νόμοι απαγόρευαν στις γυναίκες να σπουδάσουν ιατρική για αιώνες, μέχρι που κάποια δυναμική γυναίκα, η Αγνοδίκη, με δίψα για την ιατρική επιστήμη παρανόμησε.

Η Αγνοδίκη γεννήθηκε το 300 π.Χ. Θέλοντας, οπωσδήποτε, να σπουδάσει ιατρική, έκοψε τα μαλλιά της και μπήκε στην ιατρική σχολή Αλεξάνδρειας ντυμένη σαν άντρας. Μετά την ολοκλήρωση της ιατρικής της εκπαίδευσης, ενώ περπατούσε στους δρόμους της Αθήνας, άκουσε τις κραυγές μιας γυναίκας που γεννούσε. Η γυναίκα, όμως, αν και πονούσε έντονα, δεν ήθελε να την αγγίξει η Αγνοδίκη επειδή νόμιζε ότι ήταν άντρας. Η Agnodice, αφαιρώντας τα ρούχα της χωρίς να την δει κανείς, απέδειξε ότι ήταν γυναίκα και βοήθησε την επίτοκο να γεννήσει το μωρό της.

Η ιστορία σύντομα έγινιε γνωστή ανάμεσα στις γυναίκες και όλες οι ασθενείς και οι έγκυοι άρχισαν να πηγαίνουν στην Αγνοδίκη. Οι άνδρες γιατροί ζήλευαν και κατηγόρησαν την Agnodice, την οποία νόμιζαν ότι ήταν άνδρας, ότι αποπλάνησε γυναίκες ασθενείς.

Στη δίκη της, η Αγνοδίκη, στάθηκε ενώπιον του δικαστηρίου και απέδειξε ότι ήταν γυναίκα αλλά αν και απαλλάχτηκε από την κατηγορία της αποπλάνησης, οι δικαστές την καταδίκασαν σε θάνατο επειδή σπούδασε ιατρική αν και δεν της επιτρεπόταν και άσκησε την ιατρική ως γυναίκα. Οι γυναίκες επαναστάτησαν στο άκουσμα της ποινή, ειδικά οι γυναίκες των δικαστών που είχαν επιβάλει τη θανατική ποινή. Κάποιες δήλωσαν ότι αν η Αγνοδίκη σκοτωθεί, θα πέθαιναν μαζί της. Ανίκανοι να αντέξουν τις πιέσεις των συζύγων τους και άλλων γυναικών, οι δικαστές άρουν την ποινή και στο εξής, επιτρεπόταν οι γυναίκες να ασκούν την ιατρική, υπό τον όρο ότι φρόντιζαν μόνο τις γυναίκες.

Έτσι, η Αγνοδίκη άφησε το στίγμα της στην ιστορία ως η πρώτη Ελληνίδα γιατρός και γυναικολόγος.
Η μαρμάρινη πλάκα που απεικονίζει την Αγνοδίκη επί το έργον βρέθηκε σε ανασκαφή στην Όστια της Ιταλίας.

Πηγή: Science Explorist

Comments are closed.