Συστάσεις και προβλέψεις της Παγκόσμιας Ομάδας Δράσης για τη Χολέρα

χολέρα

Ο κόσμος αντιμετωπίζει συχνές εξάρσεις χολέρας, που αγγίζουν ακόμη και χώρες όπου δεν είχε καταγραφεί κρούσμα της νόσου εδώ και δεκαετίες, για αυτό και η παγκόσμια κατάσταση αναφορικά με την εμφάνιση χολέρας είναι ανησυχητική. Χρόνια προόδου ενάντια σε αυτή την πανάρχαια ασθένεια έχουν ακυρωθεί. Αν και η κατάσταση είναι άνευ προηγουμένου, το μάθημα που πρέπει να αντλήσουμε δεν είναι καινούργιο: το ασφαλές πόσιμο νερό, η επένδυση στην ύδρευση και αποχέτευση και η υγιεινή είναι οι μόνες μακροπρόθεσμες και βιώσιμες λύσεις για τον τερματισμό της παρούσας έξαρσης της χολέρας και για την πρόληψη μελλοντικών ανάλογων εξάρσεων.

Ρούλα Σκουρογιάννη

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού (22/3) ξεκίνησε τις εργασίες της η ιστορική Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το νερό, στη Νέα Υόρκη, όπου η Παγκόσμια Ομάδα Εργασίας για τον Έλεγχο της Χολέρας (Global Task Force for Cholera Control-GTFCC) απηύθυνε έκκληση στις χώρες και τη διεθνή κοινότητα να διοχετεύσουν αυτήν την ανησυχία προς συγκεκριμένες δράσεις.

Τους τελευταίους μήνες, ο κόσμος βιώνει έντονη αναζωπύρωση της χολέρας. Πέρυσι, έως και 30 χώρες παρουσίασαν κρούσματα και συνεχίζουμε να βλέπουμε μια ανησυχητική γεωγραφική εξάπλωση και το 2023. Χώρες όπως ο Λίβανος, η Νότια Αφρική και η Συρία βλέπουν τα πρώτα τους κρούσματα εδώ και δεκαετίες. Δεν είναι μόνο ο αριθμός και η εξάπλωση των εστιών που είναι ανησυχητικά, αλλά και η σοβαρότητα των επιδημιών. Το μέσο ποσοστό θνησιμότητας από κρούσματα των τρεχουσών εστιών είναι διπλάσιο από το όριο-στόχο κάτω του 1%.

Οι συγκεκριμένες δράσεις που η GTFCC συνιστά μπορούν αν συνοψιστούν στα παρακάτω:

Πρώτον, για να αποφευχθούν μελλοντικά κρούσματα, οι χώρες χρειάζονται ισχυρά συστήματα επιτήρησης της δημόσιας υγείας για τον γρήγορο εντοπισμό και επιβεβαίωση των κρουσμάτων χολέρας, ώστε να υπάρξει άμεση δράση. Οι χώρες με συνεχιζόμενα εκτεταμένα κρούσματα χρειάζονται άμεση υποστήριξη για την παρακολούθηση και την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης. «Δεν μπορούμε να λύσουμε ένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να δούμε», τόνισε η GTFCC.

Δεύτερον, για να σταματήσει ο κύκλος που προκαλεί καταστάσεις έκτακτης ανάγκης είναι απαραίτητη η επένδυση στο νερό, στην αποχέτευση και στην υγιεινή. Όταν υπάρχει ξέσπασμα χολέρας, τα άμεσα μέτρα βασίζονται στη χρήση ταμπλετών χλωρίου, μεταφορά ασφαλούς νερού με φορτηγά και κατασκευής προσωρινών τουαλετών για να αποτρέψουν την εξάπλωση της επιδημίας. Αν και αυτές οι ενέργειες είναι αναμφίβολα σωτήριες, οι μακροπρόθεσμες επενδύσεις στις υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης μπορούν να αποτρέψουν εξαρχής τα κρούσματα. Όπου στον κόσμο η χολέρα έχει εξαλειφθεί, αυτό οφείλεται σε βελτιώσεις στο δίκτυο και την παροχή νερού, την αποχέτευση και την υγιεινή. Η πρόσβαση σε αυτά τα αγαθά είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο ανθρώπινο δικαίωμα. Η μετάβαση από την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης σε μακροπρόθεσμες βελτιώσεις είναι πιο αποτελεσματική, γιατί, αν και η χολέρα είναι ένα θέμα υγείας, πρώτα και κύρια, είναι ένα θέμα ανάπτυξης.

Τρίτον, για να είναι αποτελεσματική η καταπολέμηση της χολέρας απαιτείται μια στοχευμένη προσέγγιση με επίκεντρο τα hotspots -τις υγειονομικές ζώνες ή περιοχές-όπου συγκεντρώνονται τα κρούσματα χολέρας. Η εστίαση στα hotpots της χολέρας υπερδιπλασιάζει την απόδοση των επενδύσεων σε ασφαλές νερό, αποχέτευση και υγιεινή: από 4,30 δολ. έως 10 δολ. για κάθε 1 δολ. ΗΠΑ που επενδύεται.

Τέταρτον, είναι απαραίτητη η ανάπτυξη και η εφαρμογή εθνικών σχεδίων για την πρόληψη και αντιμετώπιση της χολέρας. Αυτά τα εθνικά σχέδια καθορίζουν πολυτομεακές δράσεις που απαιτούνται για τη διαρκή πρόληψη και έλεγχο της νόσου, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης εμβολίων από του στόματος κατά της ασθένειας, θέτοντας τις κοινότητες στο επίκεντρο.

Η φτώχεια, οι συγκρούσεις και οι καταστροφές συνεχίζουν να προκαλούν ξεσπάσματα επιδημιών χολέρας, τα οποία ενδυναμώνονται ακόμα και από την κλιματική αλλαγή.

Πολλές από τις επιδημίες χολέρας έχουν σαφή σύνδεση με ακραία κλιματικά φαινόμενα, όπως πλημμύρες ή λειψυδρία, που και τα δύο ευνοούν ξεσπάσματα της νόσου, καθώς διακόπτεται η πρόσβαση στην παροχή νερού και οι άνθρωποι συχνά αναγκάζονται να μετακινηθούν από τα σπίτια τους σε προσωρινούς και πυκνοκατοικημένους οικισμούς. Κοιτάζοντας το μέλλον, μπορούμε να περιμένουμε συχνότερες πλημμύρες, ξηρασίες, καταιγίδες και εκτοπισμούς. Εκτός από την κλιματική αλλαγή, οι ασκήσεις μοντελοποίησης δείχνουν ότι η αύξηση του πληθυσμού και η αστικοποίηση από μόνες τους θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διπλασιασμό των κρουσμάτων χολέρας τα επόμενα 20 χρόνια, εάν δεν ενεργήσουμε τώρα.

Το μέλλον παρουσιάζει πολλαπλές προκλήσεις, αλλά τουλάχιστον για τη χολέρα, έχουμε την απάντηση: πρόσβαση σε ασφαλές νερό, αποχέτευση και υγιεινή με επίκεντρο τις εστίες εκδήλωσης της χολέρας. Οι επείγουσες και οι στοχευμένες επενδύσεις θα φέρουν αποτελέσματα.

 

Facebook Comments

Comments are closed.