9 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Η ελληνική γλώσσα μιλιέται αδιάλειπτα στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου από την 2η χιλιετία π.Χ., γεγονός που την καθιστά μία από τις αρχαιότερες γλώσσες σήμερα με συνεχή και εκτεταμένη μαρτυρία. Με γραπτά μνημεία που καλύπτουν 3500 χρόνια, η ελληνική γλώσσα συνέβαλε αποφασιστικά στην επανασύνθεση της ινδοευρωπαϊκής πρωτογλώσσας και αποτελεί ακόμα και σήμερα μια από τις πιο μελετημένες γλώσσες στη γλωσσική επιστήμη.

Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης για τον εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό, έχει καθιερωθεί από το 2017 ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, στοχεύοντας στην ανάδειξη του πλούτου και της διαχρονικότητας της ελληνικής γλώσσας, καθώς και του θεμελιώδους ρόλου που διαδραμάτισε ανά τους αιώνες μέσω της οικουμενικής συνεισφοράς της στον ευρωπαϊκό και ευρύτερα τον παγκόσμιο πολιτισμό.  

Μήνυμα του ΥΦΥΠΕΞ Ανδρέα Κατσανιώτη για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας | GR-NEWS

Μήνυμα Υφυπουργού Εξωτερικών, Ανδρέα Κατσανιώτη, με αφορμή τον εορτασμό για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας 

«[…]Για κοιτάξετε πόσο θαυμάσιο πράγμα είναι να λογαριάζει κανείς πως, από την εποχή που μίλησε ο Όμηρος ως τα σήμερα, μιλούμε, ανασαίνουμε και τραγουδούμε με την ίδια γλώσσα…[…]

Αληθή τα λόγια του σπουδαίου μας Σεφέρη…

Από τις «πολύχρυσες Μυκήνες» και τη Γραμμική Β’, το λόγο του Ομήρου και τους μεγάλους Τραγικούς, μέχρι σήμερα, την εποχή της πληροφορίας, της ψηφιακής τεχνολογίας και των κοινωνικών μέσων, η ελληνική γλώσσα ζωντανή και ενεργή, παράγει ιστορία, πολιτισμό και επιστήμη.

Κατά το μακραίωνο ταξίδι της, η γλώσσα μας υπήρξε παρούσα όταν οι Ευαγγελιστές διακήρυσσαν στα ελληνικά τον ερχομό του Χριστού στον κόσμο, όταν η μακρινή Ωκεανία έπαιρνε το όνομά της από τον Τιτάνα γιο το Ουρανού και της Γαίας. Ήταν παρούσα και όταν τα Στοιχεία του Αλεξανδρινού Ευκλείδη μεταφράζονταν ως το πρώτο δυτικό βιβλίο στα κινεζικά αλλά και όταν η ελληνική φωνή γινόταν phone

Είναι η ελληνική λοιπόν μια γλώσσα οικουμενική, που ακολούθησε δρόμο συνθετικό και γόνιμο και πορεύεται -διαρκώς εμπλουτιζόμενη- στο σύγχρονο κόσμο. Ιατρική αλλά και θεολογία, τεχνολογία αλλά και φιλοσοφία, όλοι οι καρποί της ανθρώπινης διανόησης χωρούν εντός της.

Είναι η γλώσσα μας εκείνη η νοητή γραμμή που ενώνει τη μακραίωνη ελληνική σκέψη με τους προβληματισμούς του σήμερα. Είναι το κλειδί για την κατανόηση του σύγχρονου κόσμου. Είναι ένα παγκόσμιο αγαθό, υψηλής πολιτισμικής αξίας, που ανήκει σε όλους μας. Και εμείς προνομιούχοι, ως κοινωνοί μιας γλώσσας με αξιοθαύμαστη διαχρονικότητα και παγκόσμια ηχώ.

Έλληνες του εξωτερικού,

Φίλοι της Ελλάδας σε κάθε γωνιά της γης,

Η γλώσσα μας είναι ο κόσμος μας. Και εμείς φύλακες και υπερήφανοι προστάτες του, αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να μιλάμε, να σκεπτόμαστε αλλά, ναι, και να ονειρευόμαστε στα ελληνικά…», καταλήγει στο μήνυμά του ο υφυπουργός Εξωτερικών.

 

Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, και η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών δημιούργησαν ένα ολιγόλεπτο βίντεο, το οποίο διατρέχει την ελληνική ποιητική δημιουργίααπό την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας.

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: 23 παιδιά από όλον τον κόσμο

Μέσα από στίχους μεγάλων Ελλήνων δημιουργών, ανθολογείται με λιτότητα και ευαισθησία το πανανθρώπινο μεγαλείο του ελληνικού πνεύματος και της ελληνικής ψυχής ως γενεσιουργός δύναμη και ανεξάντλητος τροφοδότης του σύγχρονου πολιτισμού, επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Η 9η Φεβρουαρίου, είναι Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας - Fonografos.net

Στο βίντεο με θέμα «Η ελληνική γλώσσα στη διαχρονία της … η αναμάγευση του κόσμου», νέοι και νέες από 23 χώρες ανά τον κόσμο, που διδάσκονται την ελληνική γλώσσα, μας «ταξιδεύουν» σε τρεις χιλιετίες ελληνικής ποίησης. 

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας 2023: Συγκινητικό βίντεο για τις τρεις χιλιετίες ποίησης | Parallaxi Magazine Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας η 9η Φεβρουαρίου

Comments are closed.