Bloomberg: Η Μαρία Αγγελικούση είναι η πλουσιότερη «φιγούρα» της ελληνικής ναυτιλίας

Μαρία Αγγελικούση

Στην ελληνόκτητη ναυτιλία, που αποτελεί έναν βασικό πυλώνα της οικονομίας και είναι πρώτη δύναμη στον κόσμο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, η πλουσιότερη «φιγούρα» όπως γράφει και το Bloomberg- του κλάδου είναι μια γυναίκα.

Πρόκειται για την 40χρονη Μαρία Αγγελικούση, επικεφαλής του Ομίλου Angelicoussis Shipping, που είναι από τους ισχυρότερους  ναυτιλιακούς ομίλους του κόσμου. Η ίδια κληρονόμησε την εταιρεία, από τον πατέρα της Γιάννη, ο οποίος πέθανε το 2021 σε ηλικία 72 ετών.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα  η αύξηση των ναύλων εκτόξευσε την αξία του Ομίλου  μέσα στα τελευταία δύο χρόνια και συνέβαλε στην άνοδο της καθαρής περιουσίας της Αγγελικούση που πλέον, σύμφωνα  με τον «Δείκτη Δισεκατομμυριούχων» του Bloomberg,  αποτιμάται σε περίπου 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια,  καθιστώντας την το δεύτερο πλουσιότερο άτομο στην Ελλάδα μετά τη Βίκυ Σάφρα και μεταξύ των πλουσιότερων γυναικών στον κόσμο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η  Μαρία Αγγελικούση, βρίσκεται μεταξύ ενός μικρού έως τώρα αλλά αυξανόμενου κύκλου ισχυρών γυναικών στη ναυτιλία, μιας βιομηχανίας που ανδροκρατείται. Μεγιστάνες όπως ο Αριστοτέλης Ωνάσης και ο Σταύρος Νιάρχος ήταν το πρότυπο των Ελλήνων δισεκατομμυριούχων, την ώρα που οι γυναίκες αποτελούν μόνο το ένα τρίτο περίπου του εργατικού δυναμικού στις πλοιοκτήτριες εταιρείες και μόλις το 2% των πληρωμάτων.

Με σπουδές στο Κέμπριτζ, η Μαρία Αγγελικούση που σπούδασε γιατρός,  εργαζόταν για την Εθνική Υπηρεσία Υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2008, όταν ο πατέρας της την πήρε πίσω στην Ελλάδα για να μαθητεύσει μαζί του. Συμπεριλαμβανομένων των πλοίων που βρίσκονται υπό παραγγελία, ο στόλος της Angelicoussis Shipping περιλαμβάνει 134 πλοία αξίας περίπου 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αναδημοσίευση από newmoney.gr

Facebook Comments

Comments are closed.