Ξεκινούν οι αιτήσεις για τη χορήγησή του Market Pass

market pass

Στο θέμα του market pass και του τρόπου λειτουργίας του από την κατάθεση της σχετικής αίτησης, έως τον τρόπο που θα εφαρμοστεί, αναφέρθηκε ο οικονομικός σύμβουλος Γιάννης Χατζησαλάτας, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 6». 

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων: «Σύμφωνα με την KYA πάει λίγο πιο αργά, πάει δηλαδή 15 Φεβρουαρίου το άνοιγμα των αιτήσεων έως 15 Μαρτίου. Σε αυτόν το μήνα λοιπόν, οι δικαιούχοι καλούνται να κάνουν τις αιτήσεις τους. 10% κάλυψη από τις αγορές τις οποίες θα κάνουν είτε στα σούπερ μάρκετ Και όταν λέμε σούπερ μάρκετ δεν είναι αμιγώς τα τρόφιμα, είναι οτιδήποτε πωλείται πλέον μέσω σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, οπωροπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, λαϊκές αγορές, αν ο πωλητής έχει pos και υπάρχουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Εισοδηματικά κριτήρια διευρυμένα θα πούμε γιατί καλύπτει το 83% των νοικοκυριών. Έτσι λοιπόν μιλάμε για εισόδημα έως 16.000 ευρώ αν είσαι μόνος σου. Φυσικά, όταν μιλάμε για εισοδηματικά κριτήρια μιλάμε για πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα, όποιο από τα δύο είναι μεγαλύτερο, 24.000 αν είσαι ζευγάρι, συν 5.000 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού και όταν λέμε μέλος του νοικοκυριού δεν είναι μόνο τα τέκνα, ο σύζυγος, η σύζυγος, ο παππούς και η γιαγιά, είναι οποιονδήποτε φιλοξενεί το νοικοκυριό και έχει δηλωθεί στη δήλωση εισοδήματος. Περιουσιακά κριτήρια και εδώ διευρυμένα, αλλά απορώ γιατί υπάρχουν περιουσιακά κριτήρια επάνω στα επιδόματα. Γιατί ένα σπίτι το οποίο έχουμε και το έχουμε ίσως και με κάποιο δάνειο ή ένα πατρικό το οποίο έχουμε στο χωριό, μας στερεί το δικαίωμα να πάρουμε το επίδομα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά και τα άλλα τα επιδόματα».

Συνέχισε επισημαίνοντας πως: «Τα όρια τα οποία υπάρχουν διευρυμένα όντως καλύπτουν το 95% των νοικοκυριών και είναι 250.000 ευρώ, αν είσαι μόνος σου 400.000 ευρώ, εάν είσαι οικογένεια. Πέρα όμως από εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, υπάρχουν και οι γενικές εξαιρέσεις βάσει της ΚΥΑ. Έτσι λοιπόν, όταν είσαι φιλοξενούμενος, δεν μπορεί να υποβάλεις αίτηση. Την υποβάλλει αυτός που σε φιλοξενεί, τα εξαρτώμενα μέλη του νοικοκυριού, πάλι εξαιρούνται. Όσοι εμπίπτουν σε φόρο πολυτελείας και φόρος πολυτελείας, δεν είναι μόνο ένας βίος ο οποίος πραγματικά είναι πολυτελέστατος, αλλά και ένα αυτοκίνητο πάνω από 2.000 κυβικά έστω και 15 ετών, το οποίο κάποτε μπορούσαμε να το είχαμε ή να το συντηρούσαμε μας στερεί το δικαίωμα αυτό.

Ακολούθως ο κ. Χατζησαλάτας δήλωσε ότι: «Η οικονομική ενίσχυση την οποία θα πάρουμε είναι ακατάσχετη, ανεκχώρητη και αφορολόγητη. Έχουμε δικαίωμα να διορθώσουμε τυχόν αίτηση την οποία θα κάνουμε επειδή υπάρχουν δύο κατηγορίες αιτήσεων. Η πρώτη αυτή, η οποία θα υποβληθεί από 15 Φεβρουαρίου έως τέλος και η άλλη από 1η Μαρτίου ως 15. Έτσι λοιπόν, πριν την οριστικοποίηση της αίτησης, αν έχουμε κάνει αίτηση έως 28 Φεβρουαρίου, μπορούμε να τη διορθώσουμε μέσα στο Φεβρουάριο. Αν έχουμε κάνει αίτηση μέσα στο Μάρτιο, μπορούμε να το διορθώσουμε έως τις 15 του Μάρτη.

Με ποιους τρόπους μπορούμε να πάρουμε τα χρήματα, είτε μέσω του τραπεζικού λογαριασμού που είπαμε, είτε μέσω της χρήσης ηλεκτρονικής κάρτας, αυτή που είναι με την τεχνολογία στο κινητό μας. Αυτοί που θα επιλέξουν τη δεύτερη περίπτωση της κάρτας, δηλαδή, θα έχουν ενημερωθεί με ένα SMS για τις οδηγίες που πρέπει να κάνουν για να ενεργοποιήσουν την κάρτα τους, θα τους έρθει ένα email σε αυτό το οποίο θα έχουν δηλώσει στην αίτησή τους, ώστε να τους δώσει εντολή να μπουν μέσα για να ενεργοποιήσουν την κάρτα. Θα δημιουργήσουν ένα προσωπικό κωδικό οι ίδιοι και θα τους σταλεί και ένας κωδικός μέσα πλέον με SMS και ξεκλειδώνει η κάρτα και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Αυτή η κάρτα θα είναι ενεργοποιημένη έως το τέλος του Αυγούστου.

Άρα λοιπόν, αν δεν κάνουμε χρήση μέχρι τέλος Αυγούστου, οτιδήποτε χρήματα δικαιούμαστε και είναι φορτωμένοι χαρτιά, τα χάνουμε και η αποζημίωση την οποία θα πάρουμε, πότε θα πληρωνόμαστε στην ουσία για αυτούς οι οποίοι θα κάνουν αίτηση μέσα στο Φεβρουάριο από 15 έως τέλος, η πληρωμή των πρώτων δύο μηνών θα γίνει έως τις 3 του Μάρτη. Εάν η αίτηση γίνει μέσα στον Μάρτη, τότε και οι δύο πρώτοι μήνες θα πληρωθούν από 15 έως 20 του Μάρτη και οι επόμενες πληρωμές για κάθε μήνα στο πρώτο τρίμηνο, το μήνα των οποίων θα μπαίνει. Εάν επιλέξουμε την κατάθεση μέσω τραπεζικού λογαριασμού, τότε έχουμε την αποζημίωση, όπως είπαμε προηγουμένως στο 80%, αυτοί που θα έχουν κάνει αίτηση μέσα στο Φεβρουάριο θα δουν τρεις μήνες πλέον να πληρώνονται ανά τρίμηνο, δηλαδή από πριν από μία έως τρεις Μάρτη και όσοι κάνουν την αίτηση μέσα στον Μάρτιο θα δουν το πρώτο τρίμηνο από 15 έως 20 του Μάρτη».

Facebook Comments

Comments are closed.