«Ένοχος ή βλάξ;»: Ένα ερώτημα προς πολλούς πρωθυπουργούς και πολιτικούς

τσίπρας-μητσοτάκης

Ένταση προκλήθηκε κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης, όταν στο βήμα της Βουλής ανέβηκε ο Αλέξης Τσίπρας και απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, άσκησε κριτική στη στάση του, δανειζόμενος τη φράση που είχε χρησιμοποιήσει ο αείμνηστος, Κίτσος Τεγόπουλος, στην «Ελευθεροτυπία»: «ένοχος ή βλαξ;».

«Σε κάποια από τις συναντήσεις μας στη Βουλή, νομίζω τον Αύγουστο, σας είχα κατηγορήσει για έλλειμμα θάρρους και πλεόνασμα θράσους. Και σας είπα ότι είναι δειλία για έναν πρωθυπουργό να κρύβεται πίσω από τον ανιψιό του και να λέει “δεν έχω εγώ ευθύνη, έχει αυτός”. Προτιμήσατε να παριστάνετε τον πρωθυπουργό μειωμένης αντιληπτικής ικανότητας, μειωμένου καταλογισμού παρά να αναλάβετε τις ευθύνες που σας αναλογούν με τόλμη. Κάποτε υπήρξε ένα ερώτημα που είχε κρεμαστεί στα περίπτερα, αδίκως όπως αποδείχθηκε αργότερα, για έναν άλλον πρωθυπουργό. Αλλά τι έλεγε αυτό το ερώτημα; “Ένοχος ή βλαξ;” Και εσείς αυτοβούλως επιλέξατε τη δεύτερη εκδοχή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολούθησαν χειροκροτήματα από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αποδοκιμασίες από αυτά του κυβερνώντος κόμματος για την επίμαχη φράση.

«Κύριε πρόεδρε, να σκεφτείτε αυτές τις εκφράσεις λίγο, είναι άλλης τάξεως. Άλλο η πολιτική αντιπαράθεση…», είπε ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας.

«Κύριε πρόεδρε της Βουλής, επιχειρήσατε επί μέρες να μείνουν όλα στο σκοτάδι! Δε θα επιχειρήσετε να λογοκρίνετε και την πολιτική μου παρουσία, την πολιτική μου τοποθέτηση από αυτό εδώ το βήμα της Βουλής! Σας παρακαλώ, λοιπόν, να με προστατεύσετε από την οχλαγωγία, όσων τώρα κάνουν ότι ενοχλούνται, αλλά δεν ενοχλούνται που έχουν έναν αρχηγό που καταπάτησε το Σύνταγμα», απάντησε σε έντονο ύφος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Όσο και να σας φαίνεται περίεργο, για να σας προστατεύσω το είπα αυτό», σχολίασε ο Κώστας Τασούλας.

Δείτε το επίμαχο απόσπασμα εδώ, στο 12:15.

«Ένοχος ή βλάξ;»: Ποιον αφορούσε τελικά το πρωτοσέλιδο του Τεγόπουλου;

Λίγο αργότερα, απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπερδεύτηκε λίγο σχετικά με το περιστατικό για το οποίο είχε χρησιμοποιήσει ο Κίτσος Τεγόπουλος, στην «Ελευθεροτυπία», το ερώτημα που με τη σειρά του είχε δανειστεί στην ομιλία του –προηγουμένως– ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αν δεν με απατά η μνήμη μου, αυτή τη φράση την είχε χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά ο μακαρίτης εκδότης της «Ελευθεροτυπίας» Κίτσος Τεγόπουλος, αναφερόμενος, τότε, στον Ανδρέα Παπανδρέου, κάνοντας μια αναφορά στο σκάνδαλο Κοσκωτά που αφορούσε τον Παπανδρέου, τον Κουτσόγιωργα και τον Μαντζουράνη, ο οποίος σήμερα είναι δικηγόρος του κ. Παππά. Από τα πάμπερ, πήγαμε στις σακούλες. Προσέξτε όταν κάνετε τέτοιες ιστορικές αναφορές χωρίς να γνωρίζετε την προέλευσή τους», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Η χρήση της πρώτης αναφοράς ήταν λίγο διαφορετική….

Η φράση αυτή όντως χρησιμοποιήθηκε στην «Ελευθεροτυπία», η ακριβής φράση ήταν «Συνένοχος ή βλαξ» και εμπνευστής της ήταν ο Κίτσος Τεγόπουλος, ωστόσο αφορούσε στον Δημήτρη Τσοβόλα και όχι τον Ανδρέα Παπανδρέου, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Facebook Comments

Comments are closed.