ELPEN: Νέο εργοστάσιο παραγωγής και έρευνας μοναδικής τεχνολογικής υπεροχής στην Κερατέα

ELPEN_KERATEA_FACTORY

Η αρχική επένδυση της ELPEN για το εργοστάσιο στην Κερατέα, η παρουσίαση του οποίου στον τύπο έγινε στις 17 Ιανουαρίου 2023, είναι ύψους €55.000.000. Το εργοστάσιο έχει έκταση 10.000m2 και διαθέτει 2 μονάδες παραγωγής, καθώς και υπερσύγχρονα εργαστήρια έρευνας και ανάπτυξης.

Η δραστηριότητα του νέου εργοστασίου εστιάζει στην παραγωγή και ανάπτυξη εισπνεόμενων (για το άσθμα και τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια) και στερεών μορφών (καρδιολογικά, αντιυπερτασικά, παθήσεις του αναπνευστικού, του ΚΝΣ, αντιβιώσεις). Σε πλήρη λειτουργία με τις 2 μονάδες παραγωγής του και με 3 βάρδιες/ημέρα μπορεί να παράξει 71.000.000 συσκευασίες σε ετήσια βάση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όμιλος ELPEN θα έχει ολοκληρώσει -έως το τέλος του 2025- επενδύσεις στη χώρα μας ύψους 155 εκατ. ευρώ σε παραγωγικές και ερευνητικές εγκαταστάσεις συνολικού εμβαδού 55.000 τ.μ., στην Κερατέα, ενώ θα δημιουργηθούν 800 νέες θέσεις εργασίας από τις οποίες το 1/3 θα καλυφθεί με εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης.

 

Θεόδωρος Τρύφων: «Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία στηρίζει τη χώρα σε πολλά επίπεδα»

«Μετά από την τεράστια αποεπένδυση της τελευταίας δεκαετίας στην υγεία και στο φάρμακο, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες σε πλαίσιο σημαντικών κινήτρων για πρώτη φορά την τελευταία δεκαπενταετία τώρα αναπτύσσουν ένα οικοσύστημα φαρμακευτικής παραγωγής και R&D στην Ελλάδα. Το νέο εργοστάσιο της ELPEN θα αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό μέρος του οικοσυστήματος αυτού», τόνισε μεταξύ άλλων ο coCEO της ELPEN και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων, επισημαίνοντας την απόφαση-ορόσημο του Ομίλου «Μένουμε Ελλάδα» και επενδύουμε δυναμικά στη χώρα μας.

Ο κ. Τρύφων αναφέρθηκε στη συμβολή της επένδυσης της ELPEN στην οικονομία και την κοινωνία, καθώς θα δώσει ευκαιρίες επαγγελματικές στους νέους Έλληνες επιστήμονες της χώρας, ενώ παράλληλα θα συμβάλλει στο brain gain, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τον επαναπατρισμό Ελλήνων επιστημόνων που τα προηγούμενα χρόνια, αναζήτησαν μια καλύτερη προοπτική στο εξωτερικό.

«Οι επενδύσεις της ELPEN συμβάλλουν στην ανάκαμψη της χώρας. Η οικονομική τους επίδραση στην τριετία ενισχύει το ΑΕΠ 734 εκ.€ και τα δημόσια έσοδα κατά 210 εκ.€», τόνισε ο κ. Τρύφων.

Οι δυνατότητες παραγωγής

  • Αναφορικά με την παραγωγή εισπνεόμενων: Έχει τη δυνατότητα να παράξει περισσότερες από 35.000.000 συσκευασίες ετησίως για τη συγκεκριμένη θεραπευτική κατηγορία.
  • Αναφορικά με την παραγωγή στέρεων μορφών: Με τη λειτουργία της μονάδας στερεών μορφών (δισκία και κάψουλες) η παραγωγή σε αυτήν την κατηγορία θα φτάσει στις 36.000.000 συσκευασίες ετησίως.

Η παραγωγή των φαρμάκων του εργοστασίου της Κερατέας βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας GLP και GMP,  ενώ επόμενος στόχος  είναι η πιστοποίηση του εργοστασίου από τον FDA (Food and Drug Administration).

Η φαρμακοβιομηχανία ELPEN παρουσιάζει με περηφάνια το νέο της εργοστάσιο  στην Κερατέα - Documento

Μία μονάδα με μοναδική τεχνολογική υπεροχή

«Οι μηχανές του νέου εργοστασίου είναι πλήρως αυτοματοποιημένες με δυνατότητα παραγωγής αλλά και συσκευασίας με 100% αυτοματοποιημένο έλεγχο σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους», εξήγησε ο διευθυντής του εργοστασίου, Ράλλης Τροιζής.
«Επιπλέον, διαθέτει ρομποτικά συστήματα αλλά και μηχανές που αυτή την στιγμή δεν χρησιμοποιούνται στην Ελληνική αγορά.

Συγκριτικό πλεονέκτημα αποτελεί ο σχεδιασμός και η κατασκευή του. Και τα δύο υλοποιήθηκαν με άξονα την μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος προκειμένου να συμβάλλουμε δραστικά στην προστασία του περιβάλλοντος.

Είναι το μοναδικό εργοστάσιο στην Ελλάδα του οποίου ο σχεδιασμός εξαρχής έχει γίνει με τρόπο που να παρέχει τη δυνατότητα χρήσης των πλέον σύγχρονων προωθητικών αερίων με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, σύμφωνα και με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές οδηγίες που θα τεθούν σύντομα σε ισχύ. Οι τεχνικές ιδιαιτερότητες λοιπόν και τα υψηλά κόστη κατασκευής του εργοστασίου με προδιαγραφές που να επιτρέπουν την ασφαλή χρήση των αερίων αυτών, το καθιστούν όχι μόνο ως το μοναδικό στην Ελλάδα, αλλά και ως ένα από τα 5 εργοστάσια στην Ευρώπη με αντίστοιχες δυνατότητες».

Τι σημαίνει η επένδυση αυτή για τον ασθενή

Σημαίνει τη βελτίωση της πρόσβασης και τη διασφάλιση της επάρκειας της αγοράς σε ποιοτικά φάρμακα που αναπτύσσονται και παράγονται από Έλληνες επιστήμονες.

Η ELPEN σήμερα καλύπτει 3.500.000 ασθενείς και με τη συμβολή του νέου της εργοστασίου στην Κερατέα θα καλύψει άμεσα  περισσότερους από 6.000.000 ασθενείς. Αξίζει να σημειωθεί, πως λόγω υψηλών παραγωγικών δυνατοτήτων του υπολογίζεται ότι, σε πλήρη παραγωγική λειτουργία, η συνεισφορά του εργοστασίου της Κερατέας στην κάλυψη των ασθενών  θα είναι πολύ μεγαλύτερη.

Τι σημαίνει η επένδυση αυτή για την απασχόληση

To νέο εργοστάσιο θα σημάνει τη δημιουργία τουλάχιστον 300 νέων, μόνιμων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Το 30% επί του συνόλου αφορά σε εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης.

 

Τι σημαίνει η επένδυση αυτή για την εθνική  οικονομία

α) Δημιουργία εγχώριας οικονομικής προστιθέμενης αξίας σε όρους δημοσίων εσόδων και ενίσχυσης του ΑΕΠ

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ οι επενδύσεις της φαρμακοβιομηχανίας έχουν υψηλή πολλαπλασιαστική επίδραση. Το τριετές αποτύπωμα  από τη λειτουργία του εργοστασίου είναι:

  • στα έσοδα του Δημοσίου 75 εκ.€
  • στο ΑΕΠ 260 εκ.€

β) Βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αποτελεί σημαντικότατο πρόβλημα για την ελληνική οικονομία.

Η λειτουργία του νέου εργοστασίου διασφαλίζει την κάλυψη των αναγκών των Ελλήνων ασθενών με φάρμακα εγχώριας παραγωγής, γεγονός που συνεπάγεται την βελτίωση της εικόνας του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου στο φάρμακο και την μείωση της εξάρτησης της χώρας από τις εισαγωγές.

«Τα φάρμακα που θα παράγει το νέο εργοστάσιο, εκτός από την Ελλάδα, θα απευθύνονται και στις αγορές του εξωτερικού (E.E., Μ. Ανατολή, ΗΠΑ). Αυτό σημαίνει βελτιωμένη εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα για την εθνική μας οικονομία.

Είμαστε περήφανοι γιατί τόσο ως όμιλος ELPEN, όσο και συνολικά ως μεταποιητικός κλάδος, αναπτύσσουμε εμπορικά αξιοποιήσιμη τεχνογνωσία και διεκδικούμε με αξιώσεις μερίδιο στην διεθνή αγορά, με διαβατήριο την ποιότητα και την ασφάλεια των φαρμάκων μας», κατέληξε ο κ. Θ. Τρύφων.

ELPEN: Νέα σημαντική επένδυση με υπερσύγχρονο εργοστάσιο στην Κερατέα

  Ρούλα Σκουρογιάννη

Facebook Comments

Comments are closed.