Ο ΠΟΥ προτρέπει τους ταξιδιώτες να φορούν μάσκες λόγω της ταχύτατης εξάπλωσης της νέας παραλλαγής του κορονοϊού

WHO - travelers - wear masks

Οι χώρες θα πρέπει να συστήσουν στους επιβάτες να φορούν μάσκες σε πτήσεις μεγάλων αποστάσεων, δεδομένης της ταχείας εξάπλωσης της τελευταίας υποπαραλλαγής Omicron της COVID-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσαν αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) την Τρίτη 10 Ιανουαρίου.

Στην Ευρώπη, η υποπαραλλαγή XBB.1.5 εντοπίστηκε σε μικρό αλλά αυξανόμενο αριθμό, δήλωσαν αξιωματούχοι του ΠΟΥ και της Ευρώπης σε συνέντευξη Τύπου.

Οι επιβάτες θα πρέπει να φορούν μάσκες σε χώρους υψηλού κινδύνου, όπως πτήσεις μεγάλων αποστάσεων, δήλωσε η ανώτερη αξιωματικός έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Catherine Smallwood, προσθέτοντας: «αυτή θα πρέπει να είναι μια σύσταση που εκδίδεται σε επιβάτες που φτάνουν από οπουδήποτε υπάρχει μεγάλη έξαρση της COVID -19».

Η XBB.1.5 είναι η πιο μεταδοτική υποπαραλλαγή της Omicron που έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής

Αντιπροσώπευε το 27,6% των περιπτώσεων COVID-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες για την εβδομάδα που έως  τις 7 Ιανουαρίου, δήλωσαν αξιωματούχοι υγείας.

Δεν έγινε σαφές εάν η XBB.1.5 θα μπορούσε να προκαλέσει από μόνη της νέο παγκόσμιο κύμα μολύνσεων. Τα τρέχοντα εμβόλια συνεχίζουν να προστατεύουν από σοβαρά συμπτώματα, νοσηλεία και θάνατο, λένε οι ειδικοί.

«Οι χώρες πρέπει να εξετάσουν τη βάση αποδεικτικών στοιχείων για τις δοκιμές πριν από την αναχώρηση» και εάν ληφθούν μέτρα, «τα ταξιδιωτικά μέτρα θα πρέπει να εφαρμόζονται με τρόπο που δεν συνιστά διακρίσεις», δήλωσε η Smallwood.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η υπηρεσία συνέστησε δοκιμές για επιβάτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε αυτό το στάδιο, πρόσθεσε.

Τα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν περιλαμβάνουν τη γονιδιωματική επιτήρηση και τη στόχευση επιβατών από άλλες χώρες, εφόσον δεν εκτρέπει πόρους από εγχώρια συστήματα επιτήρησης. Άλλα περιλαμβάνουν την παρακολούθηση των λυμάτων γύρω από σημεία εισόδου, όπως αεροδρόμια.

Η ΝΕΑ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ
Η XBB.1.5 είναι ένας άλλος απόγονος της Omicron, της πιο μεταδοτικής και πλέον παγκόσμιας κυρίαρχης παραλλαγής του ιού που προκαλεί την COVID-19. Είναι ένα παρακλάδι του XBB, το οποίο εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο, και το ίδιο είναι ανασυνδυασμένος δύο άλλων υποπαραλλαγών του Omicron.

Οι ανησυχίες σχετικά με το XBB.1.5 που τροφοδοτεί ένα νέο κύμα κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες και πέρα από αυτήν αυξάνονται εν μέσω έξαρσης των κρουσμάτων COVID στην Κίνα, αφού η χώρα έπαψε την εφαρμογή της πολιτικής «zero COVID» τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρθηκαν από τον ΠΟΥ νωρίτερα αυτόν τον μήνα, μια ανάλυση από το Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έδειξε επικράτηση των υποπαραλλαγών BA.5.2 και BF.7 Omicron μεταξύ των τοπικά επίκτητων λοιμώξεων.

Ο Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EASA) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) εξέδωσαν την Τρίτη 10/1 συστάσεις για πτήσεις μεταξύ Κίνας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων «μη φαρμακευτικών μέτρων για τη μείωση της εξάπλωσης του ιού, όπως η μάσκα και ο έλεγχος των ταξιδιωτών, καθώς και η παρακολούθηση των λυμάτων ως εργαλείο έγκαιρης προειδοποίησης για τον εντοπισμό νέων παραλλαγών».

Οι υπηρεσίες συνιστούν επίσης «να πραγματοποιούνται τυχαίες δοκιμές σε δείγμα αφιχθέντων επιβατών» και «βελτιωμένος καθαρισμός και απολύμανση των αεροσκαφών που εξυπηρετούν αυτές τις διαδρομές».

Την περασμένη εβδομάδα, η ομάδα ολοκληρωμένης αντιμετώπισης πολιτικών κρίσεων της ΕΕ (IPCR), ένα σώμα που αποτελείται από αξιωματούχους των 27 κυβερνήσεων της ΕΕ, συνέστησε επίσης σε όλους τους επιβάτες σε πτήσεις από και προς την Κίνα να φορούν μάσκες προσώπου και να κάνουν τυχαίες δοκιμές επιβατών που φτάνουν από την Κίνα.

Πολλοί επιστήμονες – συμπεριλαμβανομένων και Οργανισμών όπως ο ΠΟΥ – πιστεύουν ότι η Κίνα είναι πιθανό να υποδηλώνει την πραγματική έκταση της επιδημίας της.

Ο ΠΟΥ γνωρίζει ότι ο ορισμός των κρουσμάτων του τι λογίζεται ως θάνατος από COVID-19 στην Κίνα είναι στενός και «όχι απαραίτητα ο ορισμός των κρουσμάτων που έχει συστήσει ο ΠΟΥ να υιοθετήσουν οι χώρες», είπε η Smallwood.

Περισσότερες από δώδεκα χώρες – συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών – απαιτούν τεστ COVID από ταξιδιώτες από την Κίνα.

Facebook Comments

Comments are closed.