Η Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2023

Ελευσίνα - Μουσείο

Το βράδυ της Δευτέρας 9 Ιανουαρίου 2023, ολοκληρώθηκε η τελετή παράδοσης του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, σε πολύωρη τελετή στο Μουσείο της Ακρόπολης, με τη σκυτάλη να περνά στις τρεις νέες Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης 2023 – Ελευσίνα, Τιμισοάρα (Ρουμανία), Βεσπρέμ (Ουγγαρία), από τις απερχόμενες Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης 2022 – Ες-συρ-Αλζέτ (Λουξεμβούργο), Κάουνας (Λιθουανία) και Νόβι Σάντ (Σερβία). 

2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης | αθηΝΕΑ

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά από το 1985, χρονιά που καθιερώθηκε ο θεσμός, με πρωτοβουλία της τότε υπουργού Πολιτισμού της Ελλάδας, Μελίνας Μερκούρη, μαζί με τον Γάλλο ομόλογό της Ζακ Λανγκ, και την Αθήνα πρώτη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Έκτοτε περισσότερες από 60 πόλεις έχουν κερδίσει τον τίτλο.

Ελευσίνα 2023: Πολιτισμός, Άνθρωπος, Πόλη και Περιβάλλον οι στόχοι της νέας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης | H πλατφόρμα πολιτισμού του gov.gr beta

Η τελετή παράδοσης στο εξής θα γίνεται στην Αθήνα

Οι έξι Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης που συμμετείχαν το βράδυ της Δευτέρας στην εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης πρότειναν επίσης να πραγματοποιείται στην Αθήνα κάθε χρόνο από το 2023 και μετά, μια ιδέα που επικροτήθηκε θετικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ένα γυάλινο γλυπτό, της γλύπτριας Pascale Seil από το Λουξεμβούργο («Made by Seil») με την απαγωγή της Ευρώπης, κόρης του βασιλιά Αγήνορα, αποτύπωσε συμβολικά την εκδήλωση, η οποία συνοδεύτηκε επίσης από πλήθος ομιλιών των επίσημων αντιπροσώπων.

Ελευσίνα 2023

Οι ομιλητές επεσήμαναν το νόημα και τον σκοπό των Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης να συμβάλλουν στην ενίσχυση της Ευρώπης με βιώσιμο τρόπο.

«Από τις πιο φιλόδοξες και εμβληματικές πρωτοβουλίες της Ευρώπης, η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης εκπροσωπεί τον αστείρευτο πλούτο και την ποικιλομορφία του ευρωπαϊκού πολιτισμού που μας ενώνει: τις αρχές της ελευθερίας, ειρήνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» είπε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, στην εκδήλωση.

«Η Αθήνα, συμβολίζει πάντα τη Δημοκρατία, τις ανθρωπιστικές, τις ουμανιστικές αξίες του Δυτικού κόσμου. Όλες αυτές οι αξίες της ελευθερίας, της ειρήνης, της δημιουργίας, που απεικονίζονται με έναν ιδανικό τρόπο στη ζωφόρο του Παρθενώνα, σε αυτά τα Γλυπτά που παραμένουν διαμελισμένα ανάμεσα στην Αθήνα και στο Λονδίνο. Ελπίζω όχι για πολύ ακόμη» τόνισε μεταξύ άλλων η Λίνα Μενδώνη χαιρετίζοντας τον εορτασμό και την τελετή παράδοσης του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2023, που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης.

2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης: Όσα θα δούμε στη διοργάνωση | LiFO

Από την πλευρά της, η Δέσποινα Γερουλάνου, πρόεδρος της 2023 Ελευσίνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας ξεκίνησε την ομιλία της στην τελετή λέγοντας: «Είναι καταπληκτικό και συγκινητικό που βρισκόμαστε όλοι εδώ σήμερα, λόγω του οράματος μιας παθιασμένης Ελληνίδας γυναίκας. Εδώ στην Αθήνα στην πρώτη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.Το όραμα της Μελίνας ήταν ο Πολιτισμός να γίνει το όχημα για τη γνωριμία και την ένωση των λαών μας και μέσα απ’ αυτόν να οικοδομήσουμε την κοινή μας ευρωπαϊκή ταυτότητα» συνέχισε εκφράζοντας μεταξύ άλλων ευχαριστίες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το βραβείο Μελίνα Μερκούρη που πριν από λίγες μέρες απένειμε στην Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Τέλος, ευχήθηκε καλή επιτυχία, στις άλλες δύο Πολιτιστικές Πρωτεύουσες.«Είναι μια πολύ σημαντική μέρα για όλους μας. Είναι η γιορτή του Πολιτισμού είναι η γιορτή της Ευρώπης.Είναι βέβαιο ότι η Μελίνα σήμερα θα ήταν πάρα πολύ χαρούμενη και περήφανη» κατέληξε η Δέσποινα Γερουλάνου.

Facebook Comments

Comments are closed.