Παγκόσμια συγκίνηση για τον θάνατο του Πελέ

Πελέ
Τριήμερο πένθος κήρυξε η Βραζιλία για τον θάνατο του βασιλιά του ποδοσφαίρου. Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του από τη Δευτέρα.

Οδυνηρός αποχαιρετισμός με βαθιά υπόκλιση στον θρύλο του ποδοσφαίρου Πελέ, που πέθανε σε ηλικία 82 ετών μετά από μεγάλη μάχη με τον καρκίνο του παχέος εντέρου για να περάσει στην αιωνιότητα.

Πέθανε ο Πελέ | Contra.gr

Η επιδείνωση της υγείας του

Τα τελευταία χρόνια ο Πελέ είχε μειώσει τις δημόσιες εμφανίσεις του εμφανίσεις με την ανησυχία να ενισχύεται τον περασμένο μήνα, στις 29 Νοεμβρίου, όταν μπήκε στο «Άλμπερτ Αϊνστάιν».

Το νοσοκομείο ανακοίνωσε χθες πως πέθανε από πολλαπλή ανεπάρκεια οργάνων. Η εισαγωγή του οφειλόταν σε λοίμωξη του αναπνευστικού, μετά την προσβολή του από την Covid-19 και για την επαναξιολόγηση της θεραπείας του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση τον Σεπτέμβριο του 2021 κι έκτοτε σε επαναλαμβανόμενες συνεδρίες χημειοθεραπείας. Στις αρχές του 2022, ανιχνεύθηκαν μεταστάσεις στο έντερο, τον πνεύμονα και το ήπαρ.

Στις 21 Δεκεμβρίου, σε ιατρικό ανακοινωθέν του νοσοκομείου αναφερόταν πως ο Πελέ είχε «εξέλιξη της ογκολογικής νόσου» και πως χρειαζόταν περισσότερη φροντίδα σχετικά με τη νεφρική και καρδιακή δυσλειτουργία. Ως εκ τούτου δεν επιτρεπόταν να ζήσει τα Χριστούγεννα στο σπίτι, όπως ήθελε η οικογένεια.

Όμως, πέρασε μερικές μέρες σταθερός και με ελαφρά βελτίωση. Τα τελευταία 24ωρα ωστόσο η υγεία του επιδεινώθηκε ξανά και «έφυγε» από τη ζωή στις 15:27 της Πέμπτης 29/12 (20:27 ώρα Ελλάδας).

Πελέ: Η ζωή ενός μύθου του παγκόσμιου ποδοσφαίρου - ΤΑ ΝΕΑ

Από χθες αρχηγοί κρατών, αθλητικές ομάδες, αστέρες του ποδοσφαίρου κι ο διεθνής Τύπος τιμούν τη μνήμη του «βασιλιά του ποδοσφαίρου» στέλνοντας συλλυπητήρια μηνύματα κι ευχαριστώντας τον για όσα προσέφερε στο άθλημα και τους φιλάθλους.

 Οι μαγευτικές ικανότητες και ο χαρακτήρας του ποδοσφαιριστή του έδωσαν παγκόσμια αναγνώριση κατατάσσοντάς τον ως τον καλύτερο παίκτη όλων των εποχών.

Του πιστώνεται ότι σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ 1.281 γκολ σε 1.363 εμφανίσεις κατά τη διάρκεια της 21χρονης καριέρας του, συμπεριλαμβανομένων 77 γκολ σε 92 αγώνες για τη χώρα του.

Πέθανε ο Πελέ | LiFO

Τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής

Ο τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής κατέκτησε με την εθνική ομάδα της Βραζιλίας τα Μουντιάλ του 1958, του 1962 και του 1970, με πρώτο εκείνο στη Σουηδία, σε ηλικία 17 ετών.

Η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Βραζιλίας έγραψε πως «ο Πελέ ήταν πολύ περισσότερο από τον καλύτερο αθλητή όλων των εποχών… Ο βασιλιάς μας έδωσε μια νέα Βραζιλία και είμαστε τόσο ευγνώμονες για την κληρονομιά του. Ευχαριστούμε».

Ο Ζοάο Σαλντάνια, προπονητής της Σάντος, της ομάδας στην οποία έλαμψε, είπε κάποτε: «Ρωτήστε με ποιος είναι ο καλύτερος δεξιός μπακ στη Βραζιλία και θα πω τον Πελέ. Ρωτήστε με για τον καλύτερο αριστερό μπακ ή μέσο, ή για τον καλύτερο σέντερ φορ. Πάντα πρέπει να πω τον Πελέ. Αν θέλει να γίνει τερματοφύλακας, θα γίνει. Υπάρχει μόνο ένας Πελέ».

Πελέ: Δέκα από τα πιο απίθανα γκολ που σημείωσε ο Βασιλιάς του ποδοσφαίρου

Τριήμερο πένθος

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας κήρυξε τριήμερο πένθος και η αψίδα στο Στάδιο Γουέμπλεϊ φωτίστηκε στα χρώματα της χώρας.

Ο νέος πρόεδρος, Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, που είχε «το προνόμιο να δει τον Πελέ να δίνει παράσταση» τόνισε πως «όταν έπαιρνε την μπάλα έκανε πάντα κάτι ξεχωριστό, το οποίο συχνά κατέληγε σε γκολ».

Η Σάντος ανέφερε πως ο αποχαιρετισμός στον σπουδαίο Βραζιλιάνο, μέσω λαϊκού προσκυνήματος, θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Δευτέρα στο γήπεδό της «Vila Belmiro». Η σορός του θα μεταφερθεί απ’ το νοσοκομείο «Άλμπερτ Αϊνστάιν» στο στάδιο τα ξημερώματα της ίδιας μέρας.

Σύμφωνα με τον σύλλογο, το φέρετρο του Πελέ θα τοποθετηθεί στο κέντρο του γηπέδου και ο χώρος θα ανοίξει για το κοινό στις 10 το πρωί της Δευτέρας μέχρι τις 10 το βράδυ της Τρίτης. Μετά την τελετή, θα πραγματοποιηθεί παρέλαση στους δρόμους του Σάντος, που θα περάσει απ’ το κανάλι 6, όπου μένει η Ντόνα Σελέστε, η μητέρα του Πελέ.

Η πρόσβαση του κοινού για το λαϊκό προσκύνημα στο στάδιο θα γίνεται στις θύρες 2 και 3 και η έξοδος θα γίνεται από τις θύρες 7 και 8. Οι αρχές θα εισέλθουν για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Πελέ από τη θύρα 10.

Ο Πελέ θα ταφεί στο «Μνημείο της Οικουμενικής Νεκρόπολης», δίπλα στην ακτή του Σάο Πάολο, σε εκδήλωση στην οποία θα δώσουν το «παρών» μόνο τα μέλη της οικογένειας του.

Θάνατος Πελέ: Ο θρύλος έφυγε, αλλά η μητέρα του είναι ακόμα εδώ - CNN.gr

Ο κατά κόσμον Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 1940 στην πόλη στην πόλη Τρες Κορασόες.

Το «μαύρο μαργαριτάρι» (Perola negra) του παγκοσμίου ποδοσφαίρου πέρασε τα παιδιά του χρόνια μέσα στη φτώχεια. Αναγκαζόταν να παίζει μπάλα γεμίζοντας τις κάλτσες του με χαρτιά, αφού η οικογένειά του δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να του αγοράσει παπούτσια.

Ο πατέρας του Ζοάο Ράμος ντο Νασιμέντο, ελπιδοφόρος διεθνής ποδοσφαιριστής αγωνιζόμενος ως κεντρικός επιθετικός, που ένας σοβαρός τραυματισμός στα 25 του τον υποχρέωσε να σταματήσει, ήθελε ο γιος του να ακολουθήσει τον δρόμο του, σε αντίθεση με την μητέρα του.

Πελέ: Το τελευταίο παιχνίδι του «Βασιλιά» - Δείτε ΒΙΝΤΕΟ

Άρχισε την καριέρα του μόλις στα 15 του, από τη Σάντος για να έρθει το διεθνές ντεμπούτο ένα χρόνο αργότερα.

Το πρώτο του γκολ με την αγαπημένη του ομάδα ήταν ένα από τα 7 της νίκης της επί της Corinthians de Santo Andre και το πρώτο από τα 643 τέρματα που πέτυχε επισήμως στην πορεία του. Η Σάντος αναφέρει πως το πραγματικό σύνολο ανέρχεται σε 1.000.

Το 1999 ψηφίστηκε παίκτης του αιώνα σε μια ψηφοφορία των νικητών της Χρυσής Μπάλας ενώ το περιοδικό Time τον ανέδειξε ως έναν από τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον 20ό αιώνα.

Πέθανε ο Πελέ

 

Facebook Comments

Comments are closed.