Η οικογένεια των Ελλήνων της Διασποράς είναι διαχρονικά υπερήφανη για πολλά από τα άξια παιδιά της, μεταξύ των οποίων βρίσκεται ένας επιφανής επιστήμονας, ένας παγκόσμιος Έλληνας ανθρωπιστής, που το όνομά του έχει συνδεθεί με τη σωτηρία χιλιάδων παιδιών που χειρουργήθηκαν από τα θαυματουργά του χέρια και από τη φιλεύσπλαχνη καρδιά του. Ο Καθηγητής Αυξέντιος Καλαγκός, ένας Έλληνας της Πόλης και παγκοσμίου φήμης παιδοκαρδιοχειρουργός, είναι ταγμένος στην προσφορά στον συνάνθρωπο, και συγκεκριμένα σε επείγοντα περιστατικά σε παιδάκια όλης της γης, κυρίως σε εκείνα που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στη διαβίωσή τους.
Ρούλα Σκουρογιάννη
Ο Δρ Καλαγκός γεννήθηκε στο Yesilkoy (Άγιος Στέφανος) της Κωνσταντινούπολης. Η οικογένειά του κατάγεται από παλιές φαναριώτικες οικογένειες της Πόλης. Ο πατέρας του, Κωνσταντίνος Καλαγκός, ιατρός με ειδικότητα στην Παθολογία, ήταν γνωστός για την παροχή δωρεάν ιατρικών υπηρεσιών στους μη προνομιούχους κατοίκους της γενέτειράς του.

Ο Αυξέντιος Καλαγκός σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, στην Ιατρική Σχολή Cerrahpasa, από όπου και αποφοίτησε το 1984. Αργότερα ολοκλήρωσε την ειδικότητά του στην καρδιαγγειακή χειρουργική στο «Νοσοκομείο εκπαίδευσης και έρευνας για τη θωρακική και καρδιαγγειακή χειρουργική Dr Siyami Ersek» και στη συνέχεια, μετεκπαιδεύτηκε στην καρδιαγγειακή χειρουργική στο Παρίσι από τον Alain Carpentier μεταξύ 1991-1993 και τον Yves Lecompte μεταξύ 2000-2001.

Το 1993 ξεκίνησε να εργάζεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γενεύης όπου έγινε Διευθυντής της Κλινικής Καρδιαγγειακής Χειρουργικής το 2001 και Διευθυντής του Καρδιαγγειακού Κέντρου το 2011. Διορίστηκε τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και υπηρέτησε εκεί μέχρι το τέλος του 2015.
Το 2016, ξεκίνησε να εργάζεται ως Διευθυντής του Τμήματος Παιδιατρικής και Συγγενούς Καρδιαγγειακής Χειρουργικής στο Νοσοκομείο Μητέρα και από το 2019 έως και σήμερα, υπηρετεί ως Διευθυντής του Τμήματος Παιδιατρικής και Συγγενούς Καρδιαγγειακής Χειρουργικής στο Νοσοκομείο «Ιασώ», στην Αθήνα, και ως τακτικός Καθηγητής Παιδιατρικής Καρδιαγγειακής Χειρουργικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Koc».

Το Ίδρυμα Kalangos και οι ανθρωπιστικές δράσεις
Το 1998, ο Δρ. Καλαγκός ίδρυσε το φιλανθρωπικό ίδρυμα «Coeurs Pour Tous (Hearts for All)».
Το 2002, ιδρύει το «Kalangos Foundation», στη Γενεύη της Ελβετίας (με παραρτήματα στην Ελλάδα και την Τουρκία).
Το 2003, επίσης στη Γενεύη, ο Δρ. Καλαγκός ίδρυσε το «Παγκόσμιο Φόρουμ για την Ανθρωπιστική Ιατρική στην Καρδιολογία και την Καρδιοχειρουργική (Global Forum on Humanitarian Medicine in Cardiology and Cardiac Surgery)», το οποίο έχει ως στόχο να μοιραστεί την παγκόσμια τεχνογνωσία και τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις της σύγχρονης καρδιολογίας και καρδιαγγειακών τεχνικών φέρνοντας σε επαφή ειδικούς από διάφορα μέρη του πλανήτη.
Το 2011, συνίδρυσε το «Global Heart Network Foundation», στο Ντέλαγουερ των ΗΠΑ.

Ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο, με την εθελοντική ιατρική του ομάδα, χειρουργεί παιδιά που δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκή τοπική υγειονομική περίθαλψη, σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Μέχρι στιγμής, ο Δρ. Καλάγκος, η ομάδα του και οι χειρουργοί που εκπαιδεύτηκαν κοντά τους, παρείχαν υγειονομική περίθαλψη σε περισσότερα από 17.000 παιδιά με συγγενείς καρδιακές βλάβες, σε περισσότερες από 20 χώρες, όπως η Γεωργία, η Ερυθραία, η Μοζαμβίκη, ο Λίβανος, ο Μαυρίκιος, η Ινδία, το Βιετνάμ, η Κίνα, η Σερβία, η Μολδαβία, η Κύπρος , Αίγυπτος, Αλγερία, Συρία, Νιγηρία, Καμερούν, Μαρόκο, Μαλαισία, νησιά Κομόρες, Μαδαγασκάρη, Κιργιστάν, κ.λπ.

Φέτος, συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από την ίδρυση του «Kalangos Foundation», ενός ιδρύματος που στόχος του είναι να παρέχει πρόσβαση στην ιατρική και χειρουργική περίθαλψη για όλα τα παιδιά που πάσχουν από συγγενείς και επίκτητες καρδιακές παθήσεις που ζουν σε χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος. Χιλιάδες παιδιά, σε όλο τον κόσμο, παρουσιάζουν, κάθε χρόνο, σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα.
Αν πάρουμε ως παράδειγμα την Ελλάδα, κάθε χρόνο γεννιούνται 800 με 1.000 παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες, εκ των οποίων το ένα τρίτο, κυρίως νεογέννητα, χρήζουν άμεσης επέμβασης. Αν συνεκτιμήσουμε ότι περίπου το 35% των παιδιών στη χώρα είναι ανασφάλιστα και οι οικογένειές τους δεν μπορούν να καλύψουν το τεράστιο ιατρικό κόστος, αντιλαμβανόμαστε την ύψιστη προσφορά του «Ιδρύματος Καλαγκός», με τον Καθηγητή Αυξέντιο Καλαγκό και την ομάδα του, να στηρίζουν τα Ελληνόπουλα που πάσχουν από συγγενείς καρδιοπάθειες ανταποκρινόμενοι με την προσφορά της δουλειάς τους και με οικονομική υποστήριξη, όταν χρειάζεται.

Με αφορμή τα 20 χρόνια από την ίδρυση του «Kalangos Foundation», και λίγες ημέρες πριν το επίσημο Gala για τον εορτασμό της σημαντικής αυτής επετείου, την Κυριακή, στις 11 Δεκεμβρίου, στο Ξενοδοχείο King George, είχαμε τη χαρά και την τιμή, στο eaete.gr, να συνομιλήσουμε με τον Καθηγητή Αυξέντιο Καλαγκό για τους ανθρωπιστικούς στόχους του «Kalangos Foundation», που βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης από τον ίδιο και τους συνεργάτες του και πρόκειται να γίνουν πραγματικότητα στο εγγύς μέλλον. Μιλήσαμε πιο αναλυτικά για έναν από αυτούς, το Κέντρο Διεθνούς Ανθρωπιστικής Ιατρικής, του οποίου η κυριότερη αποστολή θα είναι η δωρεάν αντιμετώπιση των παιδιών που πάσχουν από συγγενείς καρδιοπάθειες. Ο Καθηγητής επεσήμανε, ακόμα, ότι είναι ανεπτυγμένη η κουλτούρα αλληλεγγύης και προσφοράς στην Ελλάδα, ενώ στηλίτευσε με απόλυτη ειλικρίνεια και το θάρρος του ασυμβίβαστου επιστήμονα (δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο) τη νοοτροπία των Ακαδημαϊκών Αρχών της χώρας, που δεν διαπνέονται από πνεύμα συνεργασίας με τους Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού.
- Μετρώντας 20 χρόνια λειτουργίας και μοναδικής προσφοράς του «Kalangos Foundation», υπάρχουν στόχοι που δεν έχουν εκπληρωθεί ή έχουν τεθεί πρόσφατα, καθώς αλλάζουν τα κοινωνικά και επιστημονικά δεδομένα;
«Ναι, υπάρχουν τρεις στόχοι σημαντικοί για το ίδρυμα που δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα.
Ο 1ος στόχος είναι η δημιουργία ενός Κέντρου Διεθνούς Ανθρωπιστικής Ιατρικής, όπου θα μπορούν να γίνονται αφιλοκερδώς επεμβάσεις σε παιδιά με συγγενή καρδιοπάθεια και να εκπαιδεύονται οι ιατρικές και παραϊατρικές ομάδες των αναπτυσσόμενων χωρών.
Ο 2ος στόχος είναι η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ανθρωπιστικής Ιατρικής, το οποίο θα έχει πολλές δραστηριότητες που ενδιαφέρουν γενικά την ανθρωπιστική ιατρική, όπως η αναγνώριση των τίτλων γιατρών και νοσηλευτών που εκπαιδεύονται σε διάφορες άλλες χώρες και δεν μπορούν να έχουν ένα πιστοποιητικό της εξειδίκευσης τους. Αυτό το Ινστιτούτο θα είναι υπεύθυνο για την αναγνώριση των τίτλων της εξειδίκευσης των γιατρών και νοσηλευτών των αναπτυσσόμενων χωρών. Επίσης, θα παρέχει ένα master degree στην ανθρωπιστική ιατρική με τη συνεργασία Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων της Ευρώπης. Ο κύριος στόχος του θα είναι να αυξήσει την ενίσχυση όλων των μελών της ΕΕ στην ανθρωπιστική ιατρική και στις ανάγκες που υπάρχουν, στην επίλυση των τεράστιων προβλημάτων που εμφανίζονται στην ανθρωπιστική ιατρική και στους διάφορους κλάδους της ιατρικής.
Ο 3ος στόχος σχετίζεται με το ίδρυμα που έχουμε στις ΗΠΑ, το Global Heart Network Foundation, που ως κύριο σκοπό έχει την ίδρυση μιας τράπεζας δεδομένων και μίας πλατφόρμας επικοινωνίας των παιδιών που πάσχουν με συγγενείς καρδιοπάθειες με τα διαθέσιμα κέντρα αντιμετώπισης των προβλημάτων τους. Ο σχεδιασμός του περιλαμβάνει βήματα όπως, η οικογένεια -μέσω του καρδιολόγου που παρακολουθεί το παιδί- να ανεβάζει στην πλατφόρμα τον ιατρικό φάκελο του ασθενή και το κοντινότερο κέντρο αντιμετώπισης του προβλήματος του, να αναλαμβάνει τη θεραπεία του».
- Σχετικά με τον 1ο σας στόχο, το Κέντρο Διεθνούς Ανθρωπιστικής Ιατρικής, βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης; Πώς ακριβώς οραματίζεστε τη λειτουργία του και τον τρόπο προσφοράς στον ασθενή;
«Έχουν γίνει τα πρώτα σχέδια για το κέντρο. Θα υλοποιηθεί στα περίχωρα της Κωνσταντινούπολης, 30 λεπτά απόσταση από το καινούριο αεροδρόμιο. Η Κωνσταντινούπολη επιλέχθηκε χάρη στην κομβική τοποθεσία της, στην καρδιά του παγκόσμιου χάρτη, καθώς και στις πτήσεις που προσφέρουν οι τουρκικές αερογραμμές σε 300 προορισμούς παγκοσμίως.
Στόχος του Κέντρου θα είναι η δωρεάν αντιμετώπιση των παιδιών που πάσχουν από συγγενείς καρδιοπάθειες και η εκπαίδευση ιατρικών και παραϊατρικών ομάδων των χωρών του τρίτου κόσμου. Η συνεχής λειτουργία θα οφείλεται στους πόρους που θα στέλνουν διεθνείς οργανισμοί, ιδρύματα αλλά και από δημόσιους πόρους, οι οποίοι θα βλέπουν τα αποτελέσματα και θα συμφωνούν στη συνέχιση του κέντρου. Έχουμε ήδη μεγάλη επαφή μαζί τους, έχουμε πάρει τις απαραίτητες εγκρίσεις και είμαστε στο τελικό στάδιο να ολοκληρώσουμε το έργο».
- Από την όλη πορεία σας, είναι εμφανής η χαρά της προσφοράς στα παιδιά, την επιστήμη σας, την κοινωνία. Πώς καλλιεργείται σε έναν άνθρωπο αυτή η βαθιά αφοσίωση στον συνάνθρωπό του;
«Η βαθιά αφοσίωση καλλιεργείται με τη συνεχή επαφή που έχει ο άνθρωπος, με τον άνθρωπο που πάσχει, που έχει προβλήματα υγείας, κοινωνικά προβλήματα, που είναι μέσα στον πόνο και μέσα στην ανάγκη, χωρίς στον ορίζοντα να βλέπει μία ιδανική επίλυση του προβλήματος του».
- Υπάρχει ανεπτυγμένη η κουλτούρα ανθρωπιστικής ιατρικής στην Ελλάδα;
«Ναι, υπάρχει η κουλτούρα αλληλεγγύης και προσφοράς στην Ελλάδα και μερικές φορές ένας φτωχός άνθρωπος προσφέρει περισσότερα από τις δυνατότητες του σε σύγκριση με έναν ευκατάστατο. Αυτή η κουλτούρα καλλιεργείται με την ευαισθησία που έχει ο άνθρωπος προς τα προβλήματα του περιβάλλοντος που ζει και αντιδρά με όλους τους παράγοντες της κοινωνίας».
- Θεωρώντας βέβαιο ότι έχετε έρθει αντιμέτωπος με τα τρωτά του Συστήματος Υγείας στην Ελλάδα, ποια 3 βασικά «λάθη» θα διορθώνατε;
«Ένα μεγάλο λάθος είναι τα κτίρια των νοσοκομείων, τα οποία έχουν κτιστεί μετά τον 1ο ή 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και είναι πλέον παλιές κατασκευές που δεν μπορούν να ενσωματώσουν τις καινοτομίες της ιατρικής. Χρειάζεται να χτιστούν καινούρια νοσοκομεία με σύγχρονα κριτήρια κατασκευής.
Έπειτα, οι γιατροί και οι νοσηλευτές της χώρας έχουν μία καλή εκπαίδευση. Είναι ένας δημόσιος πλούτος για τη χώρα. Θα πρέπει λοιπόν να αμείβονται καλύτερα για να μην αισθάνονται την ανάγκη να εγκαταλείπουν τη χώρα τους.
Το τελευταίο στοιχείο που θέλω να αναφέρω, από την προσωπική μου εμπειρία και αντιμετώπιση στη χώρα, αφορά τη σχέση μεταξύ των τοπικών αρχών και επιστημόνων με τους Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού.
Οι Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού, όταν έρχονται στη χώρα τους για να τη βοηθήσουν θα ήταν ιδανικό αν το κράτος τους αγκάλιαζε και τους έδινε όλες τις ικανότητες για να υλοποιήσουν όσα οραματίζονται προς όφελος της χώρας. Για παράδειγμα, ήρθα στην Ελλάδα με το σχέδιο να δημιουργήσω ένα Πανεπιστημιακό Κέντρο Συγγενών Καρδιοπαθειών στο Νοσοκομείο Παίδων και, ενώ είχε προκηρύξει τη θέση ο τότε υπουργός Υγείας, το εμπόδισε το κονκλάβιο της Ιατρικής Σχολής, του Πανεπιστημίου Αθηνών. Θα ήταν ιδανικό να αποδεχόμαστε τους Έλληνες που θέλουν να προσφέρουν στην πατρίδα τους και όχι να τους αντιμετωπίζουμε σαν εχθρούς! Θα πρότεινα μία αλλαγή νοοτροπίας στις Ακαδημαϊκές Αρχές. Δηλαδή, να μην επικεντρώνονται στα μικροσυμφέροντα τους αλλά να βλέπουν τι χρειάζεται η χώρα προς όφελος της και να υπάρχει ένα πνεύμα συνεργασίας με τους Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού».
- Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει αυξημένες ανάγκες καρδιολογικών χειρουργείων;
«Αυτό είναι μία πραγματικότητα αλλά όχι για τη δική μας χώρα. Στην Ουκρανία, όπως ήταν αναμενόμενο, έχουν προκληθεί έκτακτες ανάγκες, καθώς δεν λειτουργεί καλά το σύστημα υγείας τους, πλέον. Δεν έχουν ρεύμα, έχουν προβλήματα στις υποδομές και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά της χώρας. Για αυτό, ο καθένας θα πρέπει να συμμετέχει στο κύμα προσφοράς για να μπορέσει αυτή η χώρα να έχει μία εναλλακτική λύση. Γιατί τα προβλήματα δεν λύνονται με πολέμους!».
Ο Καθηγητής Α. Καλαγκός με την πρόεδρο της ΕΑΕΤΕ, Ρούλα Σκουρογιάννη,
τον Αντιπρόεδρο, Δημ Βεζύρη, και την Γεν. Έφορο, Α. Πίκουλα-Πουσίου,
σε εκδήλωση τον Δεκέμβριο του 2018.
POST A COMMENT.