Το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ελλήνων Ιατρών της Διασποράς, στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, είναι γεγονός!

Παγκόσμιο Συνέδριο Ελλήνων Ιατρών της Διασποράς

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης υπογράφει συμφωνία με το ΕΚΠΑ και το Πανεπιστήμιο Πατρών.  

Ρούλα Σκουρογιάννη

Η συνένωση των δυνάμεων του ιατρικού κόσμου και η στενή συνεργασία όλων των Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων της Διασποράς είναι οι κύριοι στόχοι του 1ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Ελλήνων Ιατρών της Διασποράς που πραγματοποιείται στη Μελβούρνη, σε συνδιοργάνωση του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών και της Ελληνικής Ιατρικής Ένωσης Αυστραλίας, ενώ τη φιλοξενία έχει αναλάβει η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης. 

photo melvourni 3

Στο συνέδριο -που τελεί υπό την αιγίδα του ΙΣΑ και πραγματοποιείται στο Ελληνικό Κέντρο της Μελβούρνης- λαμβάνουν μέρος Έλληνες επιστήμονες από την Ελλάδα, την Κύπρο και ολόκληρο τον κόσμο, με στόχο να δημιουργηθούν ευκαιρίες κοινών δράσεων και στενής συνεργασίας όλων των Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων της Διασποράς.

photo melvourni 10

«Με σύμμαχο τη δύναμη της Ελληνικής Ομογένειας, ενισχύουμε την εξωστρέφεια της Αττικής μας ως μία Μητρόπολη Υγείας, Τουρισμού και Ευεξίας», τόνισε μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ και Πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών και Περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης, σε ομιλία του, στο Συνέδριο, και υπογράμμισε την κοινή προσπάθεια να καταστεί η χώρα μας και ειδικά η Αττική, κυρίαρχος προορισμός στους Παγκόσμιους Χάρτες Τουρισμού Υγείας και Ευεξίας.

Συνεργασία  ΙΣΑ με Ιατρική Σχολή του Παν. Μελβούρνης, για δράσεις υποστήριξης και εκπαίδευσης Ελλήνων φοιτητών Ιατρικής

photo melvourni 9

Την Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου, εκπρόσωποι της Ελληνικής Ιατρικής Ένωσης Αυστραλίας και του Παγκοσμίου Συνεδρίου Ιατρών και Βιοεπιστημόνων της Διασποράς συναντήθηκαν με εκπρόσωπους του τμήματος Ιατρικής, Οδοντιατρικής και Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης.

Η ομάδα των επιστημόνων της Ελληνικής Ιατρικής Ένωσης Αυστραλίας συμπεριελάμβανε την ομάδα καθηγητών των Ελληνικών Πανεπιστημίων, Κυβερνητικών αντιπροσώπων καθώς και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης (ΕΚΜ).

Η συνάντηση έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, όπου και συζήτησαν για τη μελλοντική τους συνεργασία στους τομείς της Καρδιολογίας και τις έρευνες που έχουν κάνει για τη θεραπεία του Καρκίνου, καθώς και μεταδοτικών ασθενειών.

Καίριο σημείο της συνάντησης ήταν η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των Πανεπιστημίων της Μελβούρνης με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Πατρών. Η συμφωνία αφορά την περαιτέρω συνεργασία ανταλλαγής απόφοιτων, μεταπτυχιακών και  Μετα-Διδακτορικών φοιτητών.

 

Ο Διευθύνων του Συνεδρίου, Βοηθός Καθηγητή κ. Μαρίνης Πιρπιρής και Ταμίας της ΕΚΜ, υπογράμμισε την καίρια σημασία αυτής της συμφωνίας: «Είμαι πολύ ευχαριστημένος που μεσολαβήσαμε έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί η συμφωνία μεταξύ των τριών Πανεπιστημίων. Δεσμευόμαστε όχι μόνο να συνεργαστούμε στους τομείς της Διδασκαλίας και της Έρευνας αλλά και να δημιουργήσουμε ευκαιρίες για σεμινάρια, διδασκαλίες, εργαστήρια, ανταλλαγή ακαδημαϊκού υλικού, προγράμματα ανταλλαγής προσωπικού και οργάνωση κοινών πολιτιστικών εκδηλώσεων. Μας δίνεται μια σπάνια και μοναδική ευκαιρία να δημιουργήσουμε ισχυρούς δεσμούς και συνεργασίες μεταξύ των Ακαδημαϊκών και των σπουδαστών, οι οποίοι τυγχάνουν να προέρχονται από διαφορετικές εθνοτικές ομάδες».

H καθηγήτρια Nicola Lautenschlager, Επικεφαλής του Ιατρικού τμήματος στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης δήλωσε: «Το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης εκτιμά, υποστηρίζει και προωθεί ιδιαίτερα την υπογραφή νέων συνεργασιών. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που υπογράψαμε την συγκεκριμένη συμφωνία με τα Πανεπιστήμια της Αθήνας και της Πάτρας. Μαζί θα καταφέρουμε όχι μόνο να ανταλλάξουμε ιδέες αλλά και να βρούμε τον σωστό τρόπο να εμπλουτίσουμε το πεδίο γνώσης των φοιτητών. Οι φοιτητές μας θα είναι πρωτοπόροι στην Ιατρική έρευνα και είναι πραγματικά μια μοναδική ευκαιρία να ενδυναμώσουμε το πάθος των φοιτητών για την Ιατρική».

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την υπογραφή της συμφωνίας:
«Είμαστε ικανοποιημένοι που παραβρεθήκαμε σήμερα σε αυτή την συνάντηση και την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ των πανεπιστημίων. Θα περιμένουμε και εμείς στην Αττική, μια ανάλογη εκδήλωση να λάβει χώρα και με μεγάλη χαρά να τους φιλοξενήσουμε.»

Ο Καθηγητής Γεώργιος Αντωνάκης πρόεδρος, του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, φανερά ενθουσιασμένος για την υπογραφή της συμφωνίας είπε: «Η σημερινή συμφωνία που υπογράψαμε με το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης είναι ιδιαίτερη. Το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης είναι η πρώτη σε αξιολόγηση ιατρική σχολή στην Αυστραλία και στις υψηλότερες θέσεις σε κατάταξη στον κόσμο. Είναι μεγάλο πλεονέκτημα oι φοιτητές να έχουν εμπειρία στη σημερινή εποχή της παγκοσμιοποίησης. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν πώς δουλεύει και πώς προοδεύει μια μεγάλη ιατρική σχολή, όπως είναι η Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου της Μελβούρνης».

photo melvorurni 2

Ο Πρόεδρος της ΕΚΜ, Βασίλης Παπαστεργιάδης δήλωσε: «Η Ελλάδα και η Αυστραλία μοιράζονται μια πλούσια ιστορία και αξίες. Η ενδυνάμωση των δεσμών μας αποτελεί ένα πιο τα πιο σημαντικά κομμάτια της αποστολής μας στην Ελληνική Κοινότητας της Μελβούρνης. Η επιτυχία της σύναψης αυτής της συμφωνίας  μεταξύ των Πανεπιστημίων στο τομέα της Ιατρικής είναι ένα ευχάριστο αποτέλεσμα το οποίο θα οδηγήσει στην ανταλλαγή φοιτητών και Ακαδημαϊκών. Αναπτύσσοντας αυτούς τους δεσμούς και παράλληλα προωθώντας τα κοινά ευρήματα των ερευνών τους θα συνδράμουν στο να ενισχύσουμε το εκπαιδευτικό και το πολιτισμικό οικοδόμημα μεταξύ των δύο χωρών. Ανυπομονώ να δω στο εγγύς μέλλον την περαιτέρω διεύρυνση των σχέσεων μας, στον τομέα της Ιατρικής». «Οι φοιτητές της Ιατρικής στη Μελβούρνη θα έχουν πια τη δυνατότητα να δουλέψουν και να μαθητεύσουν στη χώρα που γεννήθηκε ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της Κλινικής Ιατρικής».

Ο Δρ. Μάριος Θεμιστοκλέους, μετά την υπογραφή της συμφωνίας δήλωσε «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που βρισκόμαστε σήμερα εδώ και εκ μέρους του υπουργείου Υγείας και εκ μέρους του κύριου Πλεύρη, στηρίζουμε τέτοιου είδους προσπάθειες τις οποίες φέρνουν κοντά δύο χώρες, δύο λαούς. Ειδικά η Αυστραλία με μια μεγάλη ελληνική κοινότητα που δραστηριοποιείται πάρα πολλά χρόνια και αυτό κάνει τα πράγματα παρά την απόσταση, να μπορούν να έρθουν και δικοί μας επιστήμονες να εκπαιδευτούν αλλά και Αυστραλοί να έρθουν στην Ελλάδα».

Στο πέρας της σημαντικής συνάντησης, ο κ. Γιώργος Πατούλης έκανε τα αποκαλυπτήρια του αντιγράφου της προτομής του Ιπποκράτη, σύμβολο της συμφωνίας.

Σήμερα, Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου είναι η επίσημη έναρξη της Ελληνικής Ιατρικής Ένωσης Αυστραλίας και του Παγκοσμίου Συνεδρίου Ιατρών και Βιοεπιστημόνων της Διασποράς με μια σειρά από ενδιαφέρουσες ομιλίες, συζητήσεις και παρουσιάσεις γύρω από τον τομέα της Υγείας.

Το Συνέδριο θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 19 Νοεμβρίου, με το Φιλανθρωπικό Gala προκειμένου να ενισχύσουν τους οργανισμούς της Πρόνοιας και της Φροντίδας.

Παρόντες στην συνάντηση ήταν:

  • Mr Marinis Pirpiris (Orthopaedic Surgeon, President, Hellenic Medical Society of Australia, Treasurer Greek Community of Melbourne)
  • Mr Bill Papastergiadis OAM (President, Greek Community of Melbourne)
  • Mr George Patoulis, (Orthopaedic Surgeon, Governor of Attica, President Athens Medical Association, President of the Global Doctors Hippocratic Institute)
  • Mr Marios Themistocleous (Neurosurgeon, General Secretary of the Ministry of Health, Hellenic Republic)
  • Professor Georgios Antonakis (Gynaecologist, Dean of the School of Medicine, Professor of Gynaecology at Patra University)
  • Mr Jorge Menidis (CEO, Greek Centre and Greek Community of Melbourne)
  • Ms Vicky Kyritsis (Social Worker, Assistant Secretary and Board Member, Greek Community of Melbourne)
  • Ms Mena Giannelis (Assistant Treasurer and Board Member, Greek Community of Melbourne)
  • Patra Greece Professor Gerasimos Siasos (Orthopaedic Surgeon, Dean of the School of Medicine, Professor of Cardiology
  • Mr Konstantinos Pantos (Obstetrician and Gynaecologist, First Vice President Global Doctors Hippocratic Institute)
  • Antonios Polydorou (Cardiologist, General Secretary Global Doctors Hippocratic Institute, Ambassador of Hellenic Tourism)
  • Government Officials

Από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης συμμετείχαν στις συζητήσεις οι

  • Prof Nicola Lautenschlager, Head, Melbourne Medical School
  • Prof Steve Trumble, Head, Department of Medical Education
  • Dr Emily Karahalios, Melbourne School of Population and Global Health
  • Dr Anastasios Polyzos, Department of Chemistry
  • Ms Anatoli Amanatidis, Chancellery International
  • Ms Malar Thiagarajan, Director of Major Initiatives, Government and Partnerships
  • Mr Martyn Kreider, Project Manager – International
  • Ms Weilun Nien, Project Officer – International

 

Facebook Comments

POST A COMMENT.