Διπλωματικό επεισόδιο στη Λιβύη κατά την επίσκεψη Δένδια

Δένδιας

Τον Έλληνα υπουργό ανέμενε για να τον υποδεχτεί η ΥΠΕΞ που υπέγραψε το παράνομο μνημόνιο με την Τουρκία. Μόλις ο υπουργός έμαθε την παρουσία της στο αεροδόμιο, ζήτησε να αποχωρήσει με προορισμό τη Βεγγάζη.

Ειδικότερα, σε διπλωματικό επεισόδιο εξελίχηκε η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Λιβύη, καθώς -σύμφωνα με όσα μετάδωσε η ΕΡΤ- μόλις ο Έλληνας ΥΠΕΞ έφτασε στο αεροδρόμιο της Τρίπολης ενημέρωθηκε πως θα τον υποδεχόταν η ΥΠΕΞ της κυβέρνησης της Λιβύης που υπέγραψε το μη αναγνωρισμένο σύμφωνο με την Τουρκία, κάτι το οποίο δεν γνώριζε.

Μόλις ο υπουργός έμαθε την παρουσία της στο αεροδόμιο ζήτησε να αποχωρήσει με προορισμό τη Βεγγάζη.

 Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγή της Λιβύης το ελληνικό κυβερνητικό αεροσκάφος που τον μετέφερε, ενώ έφτασε στο αεροδρόμιο της Τρίπολης δεν προσγειώθηκε με εντολή του έλληνα υπουργού Εξωτερικών μόλις πληροφορήθηκε ότι στο αεροδρόμιο τον περίμενε να τον υποδεχτεί η ΥΠΕΞ της Λιβύης. Και μάλιστα με την παρουσία τηλεοπτικών συνεργειών, σε μία προφανή προσπάθεια επικοινωνιακής “παγίδευσης” του Έλληνα ΥΠΕΞ, ώστε να εμφανιστεί η ελληνική πλευρά ότι συνομιλεί με την κυβέρνηση της Τρίπολης που στηρίζεται και συναλλάσσεται με την Τουρκία, σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων.

Ως γνωστό η Αθήνα δεν αναγνωρίζει την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης που είναι αυτή που πρόσφατα υπέγραψε το σύμφωνο συνεργασία με την Τουρκία.

Παραμένει αδιευκρίνιστο εάν το υπουργικό αεροσκάφος κατευθυνθεί στη Βεγγάζη για να συναντηθεί ο κ Δένδιας με τον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό θα γίνει μέσω του FIR Mάλτας.

H ανακοίνωση του ΥΠΕΞ: 

«Η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Τρίπολη, όπου είχε προγραμματιστεί να συναντήσει τον Πρόεδρο Μένφι, ματαιώθηκε καθώς το λιβυκό Υπουργείο Εξωτερικών αθέτησε τη συμφωνία που υπήρχε όσον αφορά τη μη συνάντηση με τη Λίβυα ΥΠΕΞ. Το σκέλος της επίσκεψης στην Ανατολική Λιβύη συνεχίζει κανονικά», αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών. 

Ο κ. Δένδιας έφτασε στη συνέχεια στη Βεγγάζη, όπου πραγματοποιήθηκε και η τελετή για τη δωρεά 30.000 εμβολίων κατά της Covid-19.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός, η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει τον λιβυκό λαό στις προσπάθειες καταπολέμησης της πανδημίας, δωρίζοντας επιπλέον εμβόλια, σε συνέχεια δωρεάς 200.000 εμβολίων τον Αύγουστο του 2021.

«Η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να δωρίσει ακόμα περισσότερα εμβόλια, όσα μπορεί να απορροφήσει η Λιβύη», σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Είναι μια κίνηση για το κοινό καλό και ένα αγαθό στο οποίο όλοι οι πολίτες στον κόσμο πρέπει να έχουν πρόσβαση». Επεσήμανε δε ότι η πραγματικότητα στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης είναι πολύ καλύτερη από αυτή που είχε συναντήσει στην πρώτη του επίσκεψη.

Facebook Comments

POST A COMMENT.