CNN: Οι μεγάλοι κερδισμένοι και χαμένοι των αμερικανικών εκλογών

ΗΠΑ ενδιάμεσες εκλογές

Εκτός από την πόλωση και τον διχασμό τα οποία ήταν το βασικό “συστατικό” των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ το CNN έχει ξεχωρίσει κάποιους από τους μεγαλύτερους νικητές και ηττημένους σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα κατά τα οποία όπως όλα δείχνουν έστω και οριακά στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα επικρατήσουν οι ρεπουμπλικανοί.

Στη μάχη για τον έλεγχο της Γερουσίας τα πράγματα είναι αμφίρροπα, με τους Δημοκρατικούς να κερδίζουν προς το παρόν μια και μόνη έδρα στην Πενσιλβάνια.

Για τις πολύ σημαντικές αναμετρήσεις στην Αριζόνα και στη Νεβάδα είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις του CNN η κούρσα για τη Γερουσία στην Τζόρτζια οδεύει προς επαναληπτικό γύρο στις 6 Δεκεμβρίου.

Ας δούμε όμως ποιους θεωρεί μεγάλους κερδισμένους το CNN….

Ρον ντεΣάντις: Αν και κατά τα άλλα ήταν μια απογοητευτική βραδιά για τους Ρεπουμπλικάνους, ο κυβερνήτης της Φλόριντα στάθηκε φωτεινό σημείο για το κόμμα. Συνέτριψε ολοσχερώς τον πρώην κυβερνήτη Τσάρλι Κριστ και εξασφάλισε μια δεύτερη θητεία. Η νίκη -αλλά και η διαφορά με την οποία κέρδισε- θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει εφαλτήριο για εκλογή σε εθνικό επίπεδο, αφού τώρα μπορεί να επιχειρηματολογήσει ότι θα επιτύχει σε όλη τη χώρα αυτό που μόλις κατάφερε στη Φλόριντα. Αμέσως μετά την νίκη του ο ντεΣάντις κατέληξε σε γενικευμένα συμπεράσματα, λέγοντας ότι πρόκειται για μια «νίκη που θα αφήσει εποχή» και χαρακτηρίζοντας τη Φλόριντα ως την πολιτεία «όπου η αφύπνιση πάει για να πεθάνει». Ναι, καλά… Σε κάθε περίπτωση ο ντεΣάντις βγαίνει από αυτή την εκλογική αναμέτρηση με φόρα και πλέον οι Ρεπουμπλικάνοι αναμένουν να δουν τι θα κάνει στη συνέχεια.

Τζος Σαπίρο: Αν αναζητάτε την επόμενη γενιά από rock stars των Δημοκρατικών, μην ψάχνετε άλλο. Υπάρχει ο Σαπίρο, ο οποίος οδηγήθηκε την Τρίτη στην νίκη στην Πενσιλβάνια. Ο Σαπίρο έχει ευφράδεια, λάμψη και αποδεικνύεται σαφώς ελκυστικός στους ψηφοφόρου αυτής της αμφιταλαντευόμενης πολιτείας. Η νίκη του Σαπίρο είναι ταυτόχρονα και μια νίκη της ασφάλειας των εκλογών. Ο κυβερνήτης της Πενσιλβάνια διορίζει τον επικεφαλής των εκλογών στην πολιτεία και ο αντίπαλος του Σαπίρο -ο Ρεπουμπλικάνος Νταγκ Μαστριάνο- ήταν αρνητής των εκλογών του 2020.

Σάιμον Ρόζενμπεργκ: Ο Ρόζενμπεργκ, εδώ και πολλά χρόνια στρατηγικός σύμβουλος των Δημοκρατικών, έλεγε πάντα πως η φαινομενική μετακίνηση της πρόθεσης ψήφους προς τους Ρεπουμπλικάνους τις τελευταίες εβδομάδες πριν τις εκλογές ήταν παραπλανητική -και πως οφείλεται σε μια σειρά δημοσκοπήσεων που χρηματοδοτήθηκαν από τους Ρεπουμπλικάνους και μετακίνησαν τους μέσους όρους των δημοσκοπήσεων υπέρ του κόμματός τους. «Είχε δίκιο. Τελεία και παύλα» λέει το CNN.

Γκρέτσεν Γουίτμερ: Η κυβερνήτης του Μίσιγκαν είχε μεγάλα σκαμπανεβάσματα στη διάρκεια της πρώτης της θητείας. Στις εκλογές, ωστόσο, επικράτησε ξεκάθαρα έναντι της Ρεπουμπλικανής Τιούντορ Ντίξον όντας σχεδόν 10 μονάδες μπροστά την Τετάρτη. Η Γουίτμερ, η οποία το 2020 βρισκόταν στη λίστα των πιθανών επιλογών του Τζο Μπάιντεν για την αντιπροεδρία, έχει εδραιώσει τη θέση της ως υπολογίσιμη δύναμη στο μέλλον του Δημοκρατικού Κόμματος.

Σάρα Χάκαμπι Σάντερς: Η πρώην εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου του Τραμπ οδηγήθηκε σε εκλογική νίκη και γίνεται η επόμενη κυβερνήτης του Αρκάνσας. Το οποίο ήταν αναμενόμενο. Παρακολουθήστε τώρα τι θα κάνει η Σάντερς για να επεκτείνει την απήχησή της πέρα από τα σύνορα της πολιτείας. Είναι οπωσδήποτε ένα άτομο πιθανό να καταλήξει κάποια στιγμή στην ομάδα των εθνικών υποψηφίων -και μάλιστα σύντομα.

Οι μεγάλοι ηττημένοι των εκλογών

Ντόναλντ Τραμπ: Δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς τα πράγματα να πηγαίνουν χειρότερα για τον πρώην πρόεδρο. Οι Ρεπουμπλικάνοι δεν σάρωσαν τη χώρα σύμφωνα με τα όσα είχαν προβλεφθεί, ενώ η άνοδος του ντεΣάντις ήταν ένα από τα σημαντικά γεγονότα της ημέρας των εκλογών. Και φαίνεται ότι ο Τραμπ έχει αρχίσει να αγχώνεται λόγω του ντεΣάντις, από το ότι του στέλνει κεκαλυμμένες προειδοποιήσεις για την προεδρική κούρσα του 2024. Το CNN εκτιμά πως τίποτα, ούτε τα αποτελέσματα αυτών των ενδιάμεσων εκλογών, δεν πρόκειται να αλλάξουν την πορεία που έχει ήδη αρχίσει να διαγράφει ο Τραμπ προς τις εκλογές του ’24. Όμως, παρά τη μεγαλοστομία και τους κομπασμούς του, η νύχτα των εκλογών δεν ήταν γι’ αυτόν όπως την είχε φανταστεί.

Μπέτο Ο’Ρουρκ: Ο Ο’Ρουρκ δεν κατάφερε να κερδίσει τον κυβερνήτη του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ το βράδυ της Τρίτης, πράγμα που σημαίνει ότι έχει χάσει πλέον τρεις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις: το 2018 έχασε την κούρσα για τη Γερουσία από τον Τεντ Κρουζ, το 2020 τις προκριματικές προεδρικές εκλογές των Δημοκρατικών και το 2022 την κούρσα για τη θέση του κυβερνήτη. Στην πολιτική, όπως και στο μπέιζμπολ, συνήθως έπειτα από τρεις αποτυχίες έχεις φύγει. Είναι δύσκολο να δούμε τον Ο’Ρουρκ να βάζει στο άμεσο μέλλον υποψηφιότητα για κάποια θέση με αξιοπιστία. Πρόκειται για μια απίστευτη πτωτική πορεία για κάποιον πριν μόλις πριν λίγα χρόνια θεωρούνταν ανερχόμενο αστέρι για τους Δημοκρατικούς.

Στέισι Έιμπραμς: Μιλώντας για αστέρια που έχουν ξεθωριάσει, η Δημοκρατική της Τζόρτζα έχασε την κούρσα για την πολιτεία επειδή δεν μπόρεσε να επανασυστήσει τον συνασπισμό που την οδήγησε κοντά στη νίκη πριν από τέσσερα χρόνια. Η Έιμπραμς, η οποία βγήκε από εκείνη την πρώτη κούρσα ως απόλυτα δημοφιλής μεταξύ των Δημοκρατικών σε εθνικό επίπεδο, αυτή τη φορά φαίνεται πολύ λιγότερο εντυπωσιακή. Και με δύο ήττες στις δυο πιο πρόσφατες αναμετρήσεις, είναι δύσκολο να δει κανείς από πού θα ξεκινήσει η πολιτική της επιστροφή.

Τσάρλι Κριστ: Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι οι Δημοκρατικοί κάνουν καλά που προτείνουν τον πρώην Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη ως υποψήφιό τους απέναντι στον ντεΣάντις. Ο Κριστ, που έχασε την πολιτεία από τον Ρικ Σκοτ το 2014, δεν είχε καμία πιθανότητα έναντι του ντεΣάντις και στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας προέβαλε σχεδόν μηδενική αντίσταση. Φαίνεται πως όλα έχουν τελειώσει για τον Κριστ στην πολιτική σκηνή της Φλόριντα.

Κέβιν ΜακΚάρθι: Είναι πράγματι λίγο περίεργο να έχουμε στην κατηγορία των ηττημένων τον άνθρωπο που θα μπορούσε να είναι ο επόμενος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Αναλογιστείτε όμως το αδιέξοδο με το οποίο θα έρθει αντιμέτωπος ο ΜακΚάρθι αν οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίσουν τον έλεγχο της Βουλής και τον επιλέξουν για να ηγηθεί του κόμματος: Μια δυνητικά μικρή πλειοψηφία που θα ελέγχεται -ή τουλάχιστον θα επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό- από τα πιο ακραία στοιχεία του κόμματός του (Βλ. Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν παραπάνω.) Αυτές οι δυνάμεις θα είχαν σημαντικό πλεονέκτημα σε κάθε ψηφοφορία που θα προσπαθούσε να κερδίσει ο ΜακΚάρθι. Θα του πέσει πολύ βαρύ να υλοποιήσει πράγματα -ειδικά αυτά για τα οποία πιέζει η Συνέλευση για την Ελευθερία της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπως η δίωξη του Μπάιντεν.

Επέκταση του ρεπουμπλικανικού χάρτη στη Γερουσία: Στην τελική ευθεία της προεκλογικής εκστρατείας, κάποιοι στρατηγικοί σύμβουλοι των Ρεπουμπλικάνων θεώρησαν ότι θα μπορούσαν εύκολα να βάλουν στο παιχνίδι τρεις πολιτείες -το Νιου Χάμσαϊρ, το Κολοράντο και την Ουάσιγκτον – και να κερδίσουν έτσι στη Γερουσία μια πιο σίγουρη πορεία προς την πλειοψηφία. Τελικά σε καμία από τις τρεις αυτές πολιτείες τα αποτελέσματα δεν ήταν γι’ αυτούς ευνοϊκά. Όλοι οι Δημοκρατικοί πρώην κυβερνήτες , όχι μόνο κέρδισαν, αλλά το πρωί της Τετάρτης προηγούνταν με διψήφια ποσοστά.

Αρνητές των εκλογών: Αρκετοί διακεκριμένοι αρνητές των εκλογών που έβαλαν υποψηφιότητα για τη θέση του κυβερνήτη σε όλη τη χώρα, έχασαν. Στο Ουισκόνσιν, ο Τιμ Μίχελς έχασε. Στο Μίσιγκαν, ο Ντίξον έμεινε πίσω. Ο Μαστριάνο κατατροπώθηκε στην Πενσυλβάνια. Το ίδιο και ο Νταν Κοξ στο Μέριλαντ. Και ο Ντάρεν Μπέιλι στο Ιλινόις. Ενώ το CNN δεν έχει ανακοινώσει την κούρσα για τον κυβερνήτη της Αριζόνα, η Ρεπουμπλικανή Κάρι Λέικ επίσης χάνει.

Facebook Comments

POST A COMMENT.