Κωνσταντίνος Νταλούκας: Η πιθανότητα ‘τριδημίας’ αυξάνει τις ανησυχίες για τον RSV

COVID, flu, RSV

Μετά από 3 σχεδόν χρόνια που χρειάστηκαν για να μάθουμε να ζούμε με την πανδημία (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πάψαμε να κινδυνεύουμε), οι προειδοποιήσεις για πιθανή διδημία (twindemic: Covid-19 & γρίπη) τις οποίες διαδέχτηκαν οι προειδοποιήσεις για τριδημία (tripledemic: Covid-19, γρίπη & RSV), που ακούγονται όλο και πιο συχνά από επίσημους φορείς (στην Ελλάδα και στο εξωτερικό) δεν μπορεί παρά να προκαλεί ανησυχία στους πολίτες.

Ρούλα Σκουρογιάννη

Η επιδημική εμφάνιση της γρίπης, που έγινε πολύ νωρίτερα φέτος, είναι πολύ πιθανό να συνδυαστεί με έξαρση ενός νέου κύματος της Covid-19, καθώς οι καιρικές συνθήκες θα οδηγήσουν σε συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους, όπου ευνοείται η μετάδοση των αναπνευστικών λοιμώξεων. Γιατί, όμως, μας φοβίζει τόσο η εμφάνιση του RSV (Respiratory Syncytial Virus);

Σχετικές αναφορές έκανε, κατά τη χτεσινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της Covid-19, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μακάρι να διαψευστούμε, αλλά ας ετοιμαζόμαστε για την τριδημία (Covid, γρίπη, RSV)», προσθέτοντας: «Έχουμε μείνει χωρίς την υπενθύμιση από τον ιό της γρίπης για την παραγωγή των αντισωμάτων. Επομένως είμαστε πιο ευάλωτοι αυτή τη χρονιά στον ιό της γρίπης που θα έρθει»

Επίσης, προέτρεψε τους πολίτες να εμβολιαστούν:
«Εκεί που υπάρχουν εμβόλια -δηλαδή για Covid και για γρίπη- είναι μια καλή προστασία, δεν θα πρέπει να αναβάλλεται». Για τον RSV, που δεν υπάρχει εμβόλιο πρόληψης, η κα Θεοδωρίδου ανέφερε ότι γνωρίζουμε τον ιό πολύ καλά, διότι έχει επίπτωση κυρίως στις μικρές ηλικίες και προκαλεί τη βρογχυολίτιδα που συχνά στέλνει τα παιδιά στα νοσοκομεία. «Ο τρόπος προφύλαξης για τον RSV είναι τα κοινά αλλά πολύ χρήσιμα και σημαντικά μέτρα προστασίας για την ατομική μας, για την ατομική μας υγεία», τόνισε.

RSV (Respiratory Syncytial Virus): Ούτε προστασία με εμβολιασμό ούτε ανοσία από τη νόσηση

Αυτό που, επίσης, δυσκολεύει την προστασία μας από τον RSV (εκτός του ότι δεν υπάρχει σχετικό εμβόλιο για την πρόληψη) είναι το γεγονός ότι η φυσική μόλυνση με τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό δεν επάγει προστατευτική ανοσία και έτσι οι άνθρωποι μπορεί να μολυνθούν και να νοσήσουν πολλές φορές.

·         Τι ακριβώς είναι ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), στον οποίο αναφερόμαστε τόσο εκτενώς φέτος;

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (Respiratory Syncytial Virus, RSV) προκαλεί λοιμώξεις των αναπνευστικών οδών σε ασθενείς όλων των ηλικιών, ενώ αποτελεί την κύρια αιτία των λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος κατά τη διάρκεια της βρεφικής και παιδικής ηλικίας.

«Ο ιός RSV είναι ένας συχνός ιός που κάθε χρόνο συνήθως προκαλεί ήπιες λοιμώξεις του αναπνευστικού, του τύπου του κοινού κρυολογήματος», εξηγεί στο eaete.gr, o Παιδίατρος Κωνσταντίνος Νταλούκας, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων.

Ο ιός έχει παγκόσμια εξάπλωση και προκαλεί κυρίως επιδημική λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος σε βρέφη και μικρά παιδιά. Ο ιός είναι εξαιρετικά μεταδοτικός και περισσότερο από το 50% όλων των παιδιών έως την ηλικία του ενός έτους έχουν ήδη εκτεθεί στον ιό και σχεδόν όλα τα παιδιά έχουν μολυνθεί από τον ιό μέχρι την ηλικία των 2-3 ετών.

«Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν εντός μίας εβδομάδας αλλά ο RSV μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνος για κάποιες ομάδες, όπως είναι τα μικρά παιδιά, τα βρέφη και οι ηλικιωμένοι. Ιδιαίτερα τα βρέφη αν μολυνθούν μπορεί να εμφανίσουν βρογχιολίτιδα, μια ιδιαίτερα επικίνδυνη για την υγεία και τη ζωή τους νόσο».

·         Γιατί διατυπώνονται φέτος αυξημένες ανησυχίες για τον RSV;

«Φέτος, πέρα από κάθε άλλη χρονιά, διαπιστώνουμε και υπάρχουν αναφορές από όλο τον κόσμο, για αυξημένα κρούσματα πολύ νωρίτερα από τη συνήθη εποχική περίοδο εμφάνισης του ιού.

Σε μια περίοδο, που έχουμε ταυτόχρονα τρεις ιούς του αναπνευστικού, να απειλούν να προσβάλλουν -μπορεί και ταυτόχρονα- τον πληθυσμό (κορονοϊός, γρίπης και RSV), δηλαδή η πιθανότητα ‘τριδημίας’, αυξάνει τον κίνδυνο που απειλεί την κοινότητα και ιδιαίτερα τις ομάδες υψηλού κινδύνου», καταλήγει ο κ. Κ. Νταλούκας, προτρέποντας με τη σειρά του γονείς και παιδιά να εμβολιαστούν τόσο κατά της γρίπης όσο και κατά της Covid-19, αλλά και να τηρούν τα ατομικά μέτρα προστασίας κατά των μολύνσεων που μεταδίδονται αερογενώς.

Facebook Comments

POST A COMMENT.