Ξανανοίγουν τα ιστορικά ανθοπωλεία της Βουλής μετά από 12 χρόνια

anakainismena-istorika-anthopoleia-tis-boulis

Τα ιστορικά ανθοπωλεία του Συντάγματος αποτελούνται από 11 καταστήματα, τα οποία είναι σχεδόν ισομεγέθη υπόσκαφα διαμερίσματα κάτω από τον περίβολο του κτηρίου της Βουλής, που εκτείνονται γραμμικά κατά μήκος της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας με πρόσβαση απευθείας σε αυτή. 

Κάποια από αυτά έχουν ενωθεί μεταξύ τους, ενώ άλλα είναι αυτόνομα με είσοδο από το δρόμο, όπως ήταν σχεδιασμένα αρχικά. Σήμερα βρίσκονται σε λειτουργία δύο ανθοπωλεία, τα οποία και καταλαμβάνουν τέσσερα διαμερίσματα.

Τα λουλουδάδικα της Βουλής θα βρουν την παλιά τους αίγλη -Ανακαίνιση από  την ΕΤΑΔ, όλα τα σχέδια [εικόνες] - iefimerida.gr

Σύμφωνα με τη μελέτη αναδιαρρύθμισης των καταστημάτων των ανθοπωλείων της Βουλής που εκπονήθηκε και υλοποιήθηκε από την ΕΤΑΔ με την έγκριση του Κεντρικού Συμβούλιου Νεωτέρων Μνημείων, οι υφιστάμενες χρήσεις των καταστημάτων αναβαθμίστηκαν λειτουργικά από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διατηρώντας τη χρήση των ανθοπωλείων στα δύο άκρα των καταστημάτων και προσθέτοντας νέα χρήση εκθετηρίων–καταστήματος της Βουλής των Ελλήνων και του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ).

Στους χώρους αυτούς θα μπορούν να φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις

Τα εκθετήρια ενοποιήθηκαν με εσωτερικές διανοίξεις των εσωτερικών τοιχίων και διαδρόμων, ενώ η δημιουργία δύο ημιυπαίθριων τμημάτων  επιτρέπουν την είσοδο – μετάβαση από τον δημόσιο χώρο στα εκθετήρια και στο κατάστημα.

Όπως προέβλεπε η αρχιτεκτονική μελέτη, αφαιρέθηκαν οι πρόσθετες εξωτερικές κατασκευές, οι οποίες αλλοίωναν το χαρακτήρα του μνημείου και εκσυγχρονίστηκε  η κύρια όψη επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας κατά μήκος των καταστημάτων.

H μελέτη ανακαίνισης των καταστημάτων υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό γραφείο Dimitris Thomopoulos Architects και την κατασκευαστική εταιρεία Μπαλλιάν Τεχνική Α.Ε.

Η ιστορική διαδρομή των ανθοπωλείων της Βουλής

Με την ολοκλήρωση το 1932 του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη στην πρόσοψη του κτηρίου της Βουλής προς την πλατεία Συντάγματος, δημιουργήθηκαν πάγκοι με λουλούδια στο σημερινό κτήριο του Υπουργείου Εξωτερικών, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι, στη Βασιλίσσης Σοφίας.

Στη συνέχεια αποφασίστηκε το άνοιγμα μικρών ανθοπωλείων στο πλάι της Βουλής. Σχεδιάστηκαν 11 ανθοπωλεία, «ανθοπρατήρια» -όπως αναφέρονταν επισήμως- τα οποία δημιουργήθηκαν κάτω από τον περίβολο της Βουλής και με πρόσωπο στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας.

Για να επιτευχθεί η λειτουργία τους, εκδόθηκε ο νόμος 5300/1932, «Περί εγκαταστάσεως των εκ του έμπροσθεν του τάφου του Αγνώστου Στρατιώτου πεζοδρομίου απομακρυνθέντων ανθοπωλών».

Από την πρώτη στιγμή ο κόσμος αγκάλιασε τα ανθοπωλεία, καθώς πλέον μπορούσε να αγοράσει λουλούδια και να τα καταθέσει στο μνημείο, προς τιμήν της νεολαίας που θυσιάστηκε στους απελευθερωτικούς πολέμους της Ελλάδας. Τα ανθοπωλεία σύντομα έγιναν θεσμός στην αθηναϊκή κοινωνία, σημείο συνάντησης, τοπωνύμιο, ζωντανό μνημείο της Αθήνας.

Το κομβικό σημείο των ανθοπωλείων βοήθησε να αντέξουν στο χρόνο. Η κατάσταση άρχισε να μεταβάλλεται την δεκαετία του`80 με το άνοιγμα νέων ανθοπωλείων να κατακλύζουν τις περιοχές του κέντρου.

Τα τελευταία χρόνια μετά την οικονομική κρίση στη χώρα μας τα ανθοπωλεία οδηγήθηκαν σε μαρασμό, με αποτέλεσμα τα περισσότερα να σταματήσουν τη λειτουργία τους. Σήμερα τα ιστορικά Ανθοπωλεία της Βουλής ανοίγουν και πάλι τις πόρτες τους στους πολίτες και επισκέπτες της Αθήνας σηματοδοτώντας μία νέα εποχή στη μακρόχρονη ιστορία τους.

Ανθοπωλεία Βουλής Αρχεία - Ypodomes.com

 

Facebook Comments

POST A COMMENT.