Η μετάλλαξη ΧΒΒ, της Όμικρον, ήδη εντοπίστηκε σε 26 χώρες

coronavirus-disease-covid-2019

Ο κορονοϊός συνεχίζει να κυκλοφορεί στην κοινότητα και οι παραλλαγές του συνεχίζουν να εξελίσσονται, οδηγώντας σε φθίνουσα ανοσία, έτσι οι φόβοι για νέες μεγάλες εξάρσεις της πανδημίας παραμένουν ρεαλιστικό σενάριο για τους ειδικούς και απειλή για την κοινότητα.

Ρούλα Σκουρογιάννη

Το νέο κύμα του κορονοϊού, με την επικρατούσα μετάλλαξη XBB η οποία ήδη καταγράφεται σε 26 χώρες, αναμένεται πιθανότατα να κορυφωθεί γύρω τα μέσα του Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που επισημαίνει ότι το συγκεκριμένο στέλεχος ευθύνεται για την αύξηση στις επαναμολύνσεις, που πλέον αποτελούν το 17% των νέων καταγεγραμμένων κρουσμάτων.

Το στέλεχος XBB, είναι ανασυνδυασμός των υπομεταλλάξεων της Όμικρον «BA.2.10.1» και «BA.2.75», ενώ διαθέτει 14 επιπλέον μεταλλαγμένα στελέχη, όπως επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, υπογραμμίζοντας ως μόνο ανησυχητικό σημείο, μέχρι στιγμής, την ταχύτατη εξάπλωσή του, καθώς δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για πρόκληση βαριάς νόσησης.

ΧΒΒ: Ίσως η πιο ανοσοδιαφυγική μετάλλαξη

«Είναι, μάλλον, η πιο ανοσοδιαφυγική μετάλλαξη που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα, όπως αποδεικνύουν οι εργαστηριακές δοκιμές», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα, κάτι που σημαίνει ότι πιθανόν η συγκεκριμένη μετάλλαξη μπορεί να «κάμψει» τα αντισώματα που υπάρχουν μετά τον εμβολιασμό ή τη νόσηση από κορονοϊό και να μολύνει ακόμα περισσότερους ανθρώπους.

Παρόλο που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν κατονόμασε όλα τα κράτη στα οποία εντοπίστηκε η υπομετάλλαξη, αναφέρει ότι η XBB έχει εντοπιστεί σε 26 χώρες -αναμεσά τους και ευρωπαϊκά κράτη- με την αρχή να γίνεται στη Σιγκαπούρη. «Η XBB φαίνεται να εξαπλώνεται πιο αποτελεσματικά και γρήγορα από άλλες υπομεταλλάξεις της Όμικρον και μάλλον ευθύνεται για την αύξηση των κρουσμάτων στις ασιατικές περιοχές του Ειρηνικού Ωκεανού», αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του bloomberg.com.
Το νέο στέλεχος –που πλήττει κυρίως τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας– έχει εντοπιστεί μεταξύ άλλων στη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ινδία.

Στις ΗΠΑ, το CDC δεν έχει καταγράψει εξίσου αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία με τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η ένταση των συμπτωμάτων είναι παρόμοια με τις προηγούμενες υπομεταλλάξεις ή ότι τα εμβόλια και η προηγούμενη νόσηση από κάποια άλλη μετάλλαξη ενδεχομένως παρέχουν κάποιο βαθμό προστασίας από τη βαριά νόσηση, αναφέρεται στο Bloomberg.

Facebook Comments

POST A COMMENT.