Επίσημα εγκαίνια για την μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό

The Ellinikon Park
  • Σπύρος Λάτσης: Το έργο ένωσε τρεις κυβερνήσεις και απευθύνεται σε όλους 
  • Οδυσσέας Αθανασίου: Το έργο του Ελληνικού θα συνεισφέρει στο ΑΕΠ πάνω από 2,5% 

Τα επίσημα εγκαίνια της επένδυσης στο Ελληνικό πραγματοποιήθηκαν, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη o οποίος έκανε λόγο για ένα εμβληματικό έργο που όπως είπε «το πιστέψαμε και το προωθήσαμε από την πρώτη μέρα».

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε στο χαιρετισμό του πως ξεκινά και τυπικά το κύριο μέρος της ανάπλασης του Ελληνικού, ένα έργο χωρίς προηγούμενο για την πατρίδα μας, όπως τόνισε. «Πριν από 27 μήνες το χρονοδιάγραμμα τηρείται και οι αλλαγές γύρω μας είναι εμφανείς. Το περίφημο σύνθημα για τις μπουλντόζες του Ελληνικού έχει ακουστεί πολλές φορές, άλλοτε για να κρύψει καθυστερήσεις και εμπόδια και άλλοτε για να ακουστεί η αγωνία για να ξεκινήσει το έργο. Τα λόγια τώρα έγιναν πράξηΚαι στο Ελληνικό το είπαμε και το κάναμεΤο εμβληματικό αυτό έργο το πιστέψαμε και το προωθήσαμε από την πρώτη μέρα, ανατρέποντας παρωχημένες νοοτροπίες και αντιλήψεις, ένα κουβάρι που κατάφεραν να ξετυλίξουν τα αρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης, Οικονομικών, Πολιτισμού. Τώρα στρεφόμαστε στο μέλλον με το όραμα του Σπύρου Λάτση να παίρνει σάρκα και οστά», υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως το όφελος αυτής της σπουδαίας επένδυσης είναι σημαντικό να απλώνεται όχι μόνο στην περιοχή αλλά και σε όλους τους Έλληνες και αυτό επιδιώκει η κυβέρνηση με όλες τις μεγάλες επενδύσεις που προωθούμε. «Το 2022 είχαμε ρεκόρ όλων των εποχών στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις φέτος και ευελπιστούμε ότι το ρεκόρ θα σπάσει και το επόμενο έτος. Είναι ένα έργο που χρηματοδοτείται από ιδιωτικά κεφάλαια και θα προσθέσει 2,4% στο ΑΕΠ, άνω των 14 δις. ευρώ στα δημόσια ταμεία θα δημιουργήσει πάνω από 70.000 θέσεις εργασίας».

 Τα επίσημα εγκαίνια της επένδυσης πραγματοποιούνται από τη θυγατρική του Oμίλου Λάτση για το mega project που θα φτάσει στην πλήρη εξέλιξή του τα 8 δισ. ευρώ.
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Σπύρος Λάτσης: Το έργο του Ελληνικού ενώνει τρεις κυβερνήσεις, τρεις αυτοδιοικήσεις

Στη συνέχεια, σε σύνδεση με τη Γενεύη, ο δόκτωρ Σπύρος Λάτσης είπε ότι το έργο του Ελληνικού ενώνει: τρεις κυβερνήσεις, τρεις αυτοδιοικήσεις. Πώς φτάσαμε ως εδώ, αν το έργο απευθύνεται στους πολλούς ή τους λίγους και ποιοι βοήθησαν να φτάσουμε ως εδώ.

Ερώτημα 1ο, πώς φτάσαμε ως εδώ: Υπάρχουν και λίγοι (αμελητέος αριθμός) που τίθενται ενάντια στο έργο. Οταν το έργο ήρθε στην προσοχή μου, το 1996, πίστευα ότι θα υπήρχε κυβερνητικός σχεδιασμός με νησίδες ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Από την εποχή που έγιναν οι πρώτες σκέψεις για μετεγκατάσταση του αεροδρομίου στα Σπάτα και οι πρώτες νομοθετικές ρυθμίσεις από την κυβέρνηση Σημίτη έχουν περάσει 45 και 25 χρόνια. Οι μελέτες παρέμειναν σε συρτάρια. Η κατάσταση του Ελληνικού επί δεκαετίες περιγράφονται από το εργαστήριο αστικού περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου: Η κατάσταση είναι απογοητευτική…Σε μεγάλα τμήματα του παρακτίου μετώπου συμβάσεις δεκάδων εκατομμυρίων δεσμεύουν χώρους για προβληματικές χρήσεις, χωρίς να εισπράττονται τα χρήματα. Στην κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου υπήρξε δυνατότητα συμφωνίας με το Κατάρ, που δεν ευωδόθηκε. Η κρίση βρήκε τη χώρα μας ευάλωτη και αβοηθήτη και μετέτρεψε το έργο σε ιδιωτικό με κρατικές νησίδες. Οι συνθήκες που επέφεραν αυτή την αλλαγή, ελπίζω να μην επιστρέψουν ποτέ στη χώρα μας και τα πολλά έργα να βοηθήσουν να έχουμε μια πιο εύρωστη οικονομία.

Ερώτημα 2ο: Σε ποιους απευθύνεται το έργο: Σε όλους τους επισκέπτες, καθώς θα είναι προσβάσιμο. Το έργο έχει δημιουργήσει συνθήκες που οι τιμές να φαίνονται απρόσιτες στα νότια προάστια. Σχεδιάζουμε να δώσουμε τη δυνατότητα και σε οικονομικά ασθενέστερους να μείνουν στο Ελληνικό. Ένα τμήμα του οικιστικού προγράμματος να είναι με πολυκατοικίες, που οι αγοραστές άλλοι να πληρώνουν με τις τιμές της αγοράς και άλλοι με πριμοδότηση από τη lamda και το τραπεζικό σύστημα. Σκοπός μας είναι όλοι να επωφελούνται.

Ερώτημα 3ο: Ποιοι βοήθησαν. Πολλοί. Να αναφέρω τους τρεις πρωθυπουργούς, τον Αντώνη Σαμαρά, τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ευχαρίστησε τους υπουργούς που συνέβαλαν στο έργο, αλλά και την οικογένειά του, τη μητέρα του, την αδελφή του Μαριάννα, την αδελφή του Μαργαρίτα. Την προσωπική του οικογένεια, τη σύζυγο και τα παιδιά του, που όταν δίσταζε να αναλάβει ένα τέτοιο έργο τον παρότρυναν να συνεχίσει. Ευχαρίστησε επίσης το ΤΑΙΠΕΔ, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους μετόχους της Lamda και το επενδυτικό κοινό. Επίσης τον πρόεδρο της lamda Τάσο Γιαννίτση και το διοικητικό συμβούλιο, τον Οδυσσέα Αθανασίου και την ομάδα του.

Οδυσσέας Αθανασίου: Μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας το έργο

Ακολούθως ο CEO της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου έκανε μία αναδρομή στην πορεία του έργου, 21 χρόνια πριν, στην τελευταία πτήση από το Ελληνικό. «Την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου του 2013, μια μικρή ομάδα στελεχών είχαμε πάει στο Λονδίνο για να παρουσιάσουμε στην οικογένεια Λάτση τη μεγαλύτερη επένδυση στη χώρα μας, μετά από 3 ώρες παρουσίασης πήραμε το πράσινο φως. Μεσολάβησαν εννέα περιπετειώδη χρόνια. Ειδικά για την περίοδο του κορωνοϊού έπρεπε να κάνουμε μελέτες από μια οθόνη υπολογιστή, κάναμε προσλήψεις με τον ίδιο τρόπο, και επί ένα χρόνο συνεργαζόμασταν χωρίς να έχει δει ποτέ ο ένας τον άλλο. Το έργο αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας να ακουστεί σε όλο τον κόσμο. Τα οράματα έχουν δυσκολίες, αρχίσαμε να δημιουργούμε μια ελληνική εταιρεία- σήμερα είμαστε 600 από 200 που ξεκινήσαμε πριν από τρία χρόνια. Ευχαριστώ όλους τους εκπροσώπους της πολιτείας και να τονίσω ιδιαίτερα την υπερπροσπάθεια των τελευταίων τριών ετών και τους υπουργούς που έχω μπροστά μου και την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά που ξεκίνησε αυτό το έργο. Το έργο του Ελληνικού θα συνεισφέρει στο ΑΕΠ πάνω από 2,5%, ενώ θα διατεθούν πάνω από 8 δισ. ευρώ, χωρίς καμία επιβάρυνση για τους πολίτες».

Ο κ. Αθανασίου αναφέρθηκε στη συνέχεια στο χρονοδιάγραμμα των έργων, λέγοντας ότι η προστασία του περιβάλλοντος ήταν βασική προτεραιότητα στο σχεδιασμό. «Ο δρ. Σπύρος Λάτσης μας ενέπνευσε για το έργο και είναι δίπλα μας. Δεν θα βρισκόμασταν εδώ αν εκείνος δεν έλεγε κάθε φορά προχωρήστε, είμαι εδώ. Δεσμευόμαστε ότι θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και θα δημιουργήσουμε τη μεγαλύτερη ανάπλαση στην Ευρώπη».

Πέραν της οικογένειας Λάτση, το «παρών» έδωσαν σύσσωμη η πολιτική ηγεσία και το Υπουργικό Συμβούλιο, η αντιπολίτευση, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και φυσικά πολλά από τα γνωστά ονόματα στο εγχώριο επιχειρείν (σ.σ. άλλωστε κάποια από αυτά συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της ίδιας της Lamda ή έχουν κλείσει συνεργασίες εντός του project).

Το συγκρότημα των κτιρίων, ύψους 15 εκατ. ευρώ, που θα στεγάσει τέσσερα σωματεία ΑμεΑ, θα παραδοθεί «με το κλειδί στο χέρι» το γ’ τρίμηνο του 2023, με τις εργασίες να έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό

Οι διαγωνισμοί

Η Lamda Development με τον ρόλο του φορέα της επένδυσης έχει ήδη προχωρήσει σε πολλαπλά μέτωπα τις διαδικασίες, με πιο πρόσφατη την εξέλιξη για τους νέους διαγωνισμούς. Την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστό ότι μπαίνει στις ράγες ένα ακόμα μεγάλο κτιριακό έργο, κομβικό ως προς τα έσοδα και την επισκεψιμότητα που θα αποφέρει στις επενδύσεις της πρώτης πενταετίας, το Vouliagmenis Mall, που ουσιαστικά θα είναι και η μεγαλύτερη εμπορική ανάπτυξη στη χώρα, με ορίζοντα λειτουργίας το 2026.

Για τον σκοπό αυτό έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός για την επιλογή Early Contractor Involvement (ECI), με προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος στις 17 Νοεμβρίου. Ουσιαστικά, αρχικά θα επιλεγεί το σχήμα που θα λειτουργήσει συμβουλευτικά, ώστε στη συνέχεια, εντός του 2023, να επιλεγεί ο ανάδοχος των έργων. Το νέο εμπορικό κέντρο στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, συνολικής επιφάνειας 130.000 τ.μ., θα βρίσκεται στο άκρο του Μητροπολιτικού Πάρκου και θα έχει άμεση πρόσβαση στο μετρό, με την αρχική αξία να είναι η υψηλότερη μεταξύ των κτιριακών έργων της πρώτης πενταετίας, στα πέριξ των 350 εκατ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο mall της Ελλάδας εντάσσεται στον νέο εμπορικό, ψυχαγωγικό και επιχειρηματικό πόλο, το λεγόμενο commercial hub που έχει σχεδιαστεί από τη Lamda Development με τέσσερις αρχιτεκτονικούς πόλους -mall, εμπορικό πάρκο, σύγχρονοι χώροι γραφείων και επιπλέον τον Πύργο Μεικτής Χρήσης- που θα συνθέσουν το νέο οικοσύστημα.

Σε πιο προχωρημένη διαδικασία βρίσκεται ο διαγωνισμός για τις αθλητικές εγκαταστάσεις, ύψους 120 εκατ. ευρώ, εντός της έκτασης, όπου δεσμευτικές προσφορές κατέθεσαν προ δεκαημέρου οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ακτωρ, ΑΒΑΞ και κοινοπρακτικά ο όμιλος Μytilineos και η ΙΝΤΡΑΚΑΤ, με τον ανάδοχο να προβλέπεται έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Πρόκειται για κομμάτι της ανάπτυξης της «Περιοχής Αθλητισμού», μίας από τις επτά χωρικές ενότητες του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής σε έκταση περίπου 300.000 τ.μ. στο βορειοδυτικό άκρο του πάρκου, στα σύνορα με τον Αλιμο, που θα λειτουργεί ως πόλος υπερτοπικής σημασίας. Εκεί θα κατασκευαστούν γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ, στίβου, τένις, κλειστά προπονητήρια, κέντρο κολύμβησης, ξενώνας διαμονής αθλητών 272 κλινών κ.ο.κ.

H διοίκηση της Lamda έχει προγραμματίσει εντός του 2022 την εκκίνηση των διαγωνιστικών διαδικασιών επίσης για το εμπορικό κέντρο στη Μαρίνα (Marina Galleria) των 130 εκατ. ευρώ, τον διαγωνισμό για το Μητροπολιτικό Πάρκο, σε σχέδια του διεθνούς αρχιτεκτονικού γραφείου των Sasaki, αλλά και για τον Πύργο Μεικτής Χρήσης, επένδυση που υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ και αφορά τη συνεπένδυση της Lamda Development και της Brook Lane Capital, η οποία θα ελέγχει το 70%.

Επισημαίνεται εδώ ότι ήδη το κομμάτι των υποδομών προχωρά, με την πολύ σημαντική για το έργο υπογειοποίηση της λεωφόρου Ποσειδώνος να βρίσκεται σε εξέλιξη από την ABΑΞ, όπως και η προετοιμασία με τις προκαταρκτικές εργασίες για τον Πύργο Κατοικιών από την κοινοπραξία των Bouygues-ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ενώ το πρώτο από τα κτιριακά έργα, το συγκρότημα των κτιρίων, ύψους 15 εκατ. ευρώ, που θα στεγάσει τέσσερα σωματεία ΑμεΑ «με το κλειδί στο χέρι» θα παραδοθεί εντός χρονοδιαγράμματος το γ’ τρίμηνο του 2023, με τις εργασίες να έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό από την ΕΚΤΕΡ.
Το έργο υπογειοποίησης της λεωφόρου Ποσειδώνος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη

Οι κατοικίες

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις εξελίξεις στις οικιστικές ζώνες του έργου, προ ημερών ολοκληρώθηκε η σύσταση των 169 οριζόντιων ιδιοκτησιών που περιλαμβάνονται σε ένα από τα κτίρια-τοπόσημα του έργου, τον Πύργο Κατοικιών Riviera Tower των 200 μέτρων στο παράκτιο κομμάτι της έκτασης, απ’ όπου τα έσοδα εκτιμώνται στα πέριξ των 600 εκατ. ευρώ. Ετσι, θα προχωρήσουν τώρα πιο γρήγορα οι υπογραφές των συμβολαίων με τους αγοραστές, δεδομένου ότι οι πωλήσεις για τα διαμερίσματα -πλην των δύο υψηλότερων ορόφων του και του penthouse, του πλέον προνομιούχου διαμερίσματος στην κορυφή- έχουν ολοκληρωθεί. Σημειωτέον ότι για τον Πύργο ισχύει το χρονικό ορόσημο της 30ής Μαρτίου 2026 ώστε να μετακομίσουν οι ιδιοκτήτες.

Αντίστοιχα, προχωρούν τώρα με τις πρώτες υπογραφές και τα οριστικά συμβόλαια για τα οικόπεδα που προορίζονται για τις 28 βίλες στο παράκτιο μέτωπο. Τα κατ’ εκτίμηση συνολικά έσοδα κατά τη διάρκεια της α’ φάσης από την πώληση των οικοπέδων υπολογίζονται σε περίπου 190 εκατ. ευρώ, με την ολοκλήρωση των αντίστοιχων αγοραπωλησιών. Το κόστος κατασκευής αναλαμβάνεται από τους αγοραστές, ενώ η διαχείριση της μελέτης και της κατασκευής από την ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.

Η τρίτη οικιστική γειτονιά όπου τρέχουν οι πωλήσεις είναι αυτή για τη μελλοντική απόκτηση διαμερισμάτων στα συγκροτήματα των 115 χαμηλών διαμερισμάτων (condos) στο παράκτιο μέτωπο, ακριβώς πίσω από τις βίλες, επίσης σε πολύ κοντινή απόσταση από την παραλία. Εκεί έχουν ήδη κατατεθεί προκαταβολές πελατών για περίπου της πωλούμενης επιφάνειας, με τα κατ’ εκτίμηση συνολικά έσοδα για το σύνολο των condos να ανέρχονται σε περίπου 270 εκατ. ευρώ.

Μέσα στο α’ τρίμηνο του επόμενου έτους βγαίνουν στην αγορά και δύο ακόμη οικιστικές γειτονιές, η «γειτονιά Αλίμου» στα σύνορα με τον Δήμο Αλίμου με περίπου 500 διαμερίσματα σε πολυκατοικίες των 4-5 ορόφων και η «γειτονιά της Πρώην Ολυμπιακής Αεροπορίας» με τα ψηλά κτίρια, 15 ορόφων και 50 μέτρων, κοντά στο σημείο της υπογειοποίησης της λεωφόρου Ποσειδώνος με θέα το πάρκο που θα απευθύνονται στο ευρύτερο κοινό, Ελληνες και ξένους αγοραστές που αναζητούν ένα νεόδμητο σπίτι στα νότια προάστια.

Οι συνεργασίες

Περισσότερα νέα αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες και από τα joint ventures που έχουν ανακοινωθεί μέσα από τις συνεργασίες της Lamda, είτε πρόκειται για τις δύο ξενοδοχειακές μονάδες 5 αστέρων με τις «επώνυμες» κατοικίες, συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ, από κοινού με την ΤΕΜΕΣ, όπου αναμένονται προσεχώς οι ανακοινώσεις για τα ξενοδοχειακά ονόματα που θα πλαισιώσουν τις πολυτελείς μονάδες, είτε ακόμη και για τον Πύργο Μεικτής Χρήσης από κοινού με την Brook Lane Capital, είτε ακόμη και για το εμπορικό πάρκο από κοινού με τον όμιλο Φουρλή, εντός του εμπορικού πόλου, ύψους 55 εκατ. ευρώ. Στη φάση του σχεδιασμού έχει μπει και το έργο που έχει ανακοινωθεί στο πλαίσιο της συνεργασίας της Lamda με την Orilina Properties AEEAΠ για την επένδυση των 70 εκατ. ευρώ για κτίριο εξυπηρετούμενων «επώνυμων» κατοικιών, ιδιωτικό club, χώρους εστίασης, αναψυχής, ευεξίας, εκδηλώσεων κ.ά.

Η Επενδυτική Ακινήτων με βασικό μέτοχο κεφάλαια της Brevan Howard έχει συνάψει μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΑΕ για την απόκτηση δικαιώματος επιφανείας επί δύο γηπεδικών τμημάτων της ζώνης ανάπτυξης του παράκτιου μετώπου του Ελληνικού, στην περιοχή της μαρίνας του Αγίου Κοσμά. Ηδη προχωρά ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός των κτιρίων που επιμελείται το γνωστό γραφείο Kengo Kuma and Associates στις εκτάσεις ανάμεσα στον μελλοντικό οικιστικό πύργο Riviera Tower και τον υπό ανάπτυξη εμπορικό προορισμό Riviera Galleria.

Facebook Comments

POST A COMMENT.