Μαρία Κοτρότσου: Η ταλαντούχος Ελληνίδα πιανίστα, δημιουργός του μουσικού στιλ «instelect»

Μαρία Κοτρότσου-1

Η συνθέτης, ερμηνεύτρια και πιανίστα Μαρία Κοτρότσου είναι από τις πιο ταλαντούχες Ελληνίδες μουσικούς που ζει και εργάζεται στο Παρίσι. «Οι συνθέσεις της βαδίζουν στα χνάρια του ρομαντικού ευρωπαϊκού μινιμαλισμού και μέσα από το πιάνο, το συνθεσάιζερ και το ορχηστρικό της σύνολο, γεννιούνται γοητευτικά, ονειρικά ηχοτοπία», έχει γραφτεί για εκείνη.

Η Μαρία Κοτρότσου –με αξιόλογη καριέρα, σε Ευρώπη και Αμερική– είναι πρωτοπόρος του μουσικού στιλ «instelect» και μαγεύει το κοινό με τις ηλεκτρονικές νεοκλασικές συνθέσεις της. Μαρία Κοτρότσου-2

Η ίδια, μιλώντας για τις πρώτες μουσικές της μνήμες, έχει δηλώσει: «Ήμουν 4 ή 5 χρονών όταν άρχισα να ακολουθώ την οικογένειά μου στις όπερες και τις συναυλίες κλασικής μουσικής. Δε θα ξεχάσω ποτέ τα έντονα συναισθήματα που μου γεννιόνταν. Όταν έβλεπαν τη λαχτάρα που είχα να πηγαίνω σε τέτοιες παραστάσεις, αποφάσισαν να πάρω μαθήματα πιάνου, γιατί ήταν ένα όργανο που μου άρεσε πολύ, λόγω του πλούσιου ήχου του».

Η Μαρία Κοτρότσου, παράλληλα με τις μουσικές της σπουδές, έχει ολοκληρώσει σπουδές στη Νομική. Κάτι ιδιαίτερα απαιτητικό να μελετά παράλληλα για δύο πτυχία. «Το να πάρω το πτυχίο της Νομικής ήταν μια επιθυμία των γονιών μου, την οποία και πραγματοποίησα από ευγνωμοσύνη για τη στήριξη και την αποδοχή τους, ώστε να υλοποιήσω το όνειρό μου».

Στο Παρίσι, η Μαρία συνεχίζει ανώτατες σπουδές στην κλασική μουσική στην École Normale de Musique, ενώ παράλληλα μελετά και μουσική σύνθεση μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών.

«Το ότι αποφάσισα να πάω σε μια άλλη χώρα και να αρχίσω από το μηδέν, χωρίς να ξέρω κανέναν ήταν κάτι που μου φάνταζε βουνό. Από τη στιγμή όμως που πήρα αυτή την απόφαση, δεν υπήρχε περίπτωση να μην την υποστηρίξω. Κι αυτό το βουνό, με την πάροδο του χρόνου, άρχισε να φεύγει σιγά σιγά από το οπτικό μου πεδίο», έχει δηλώσει πρόσφατα, προσθέτοντας ότι πιστεύει στην εσωτερική δύναμη του ανθρώπου.

Μαρία Κοτρότσου-3

Το μουσικό στιλ «instelect»

«Στη σύνθεση, θέλησα να συνδυάσω τα είδη που ταίριαζαν περισσότερο στα ακούσματά μου: την κλασική μουσική (που μελέτησα όλα μου τα χρόνια) και την ηλεκτρονική. Το «instelect» (instrumental-electro) προέκυψε σαν κάτι φυσικό και αυθόρμητο», λέει η Μαρία για το signature μουσικό της στιλ.

Η Μαρία έχει συνεργαστεί με μουσικούς σε Ελλάδα και Γαλλία για τα άλμπουμ μου και τις συναυλίες της. «Είχα τη χαρά και την τιμή να μπουν τρία από τα κομμάτια μου στη συλλογή «Neoclassical Collection 2020», δίπλα από ονόματα όπως του Philip Glass και άλλων σημαντικών μουσικών», αναφέρει και εκφράζει τη μεγάλη ευγνωμοσύνη που νιώθει για τον κόσμο που έχει αγκαλιάσει το έργο της και γεμίζει με την παρουσία του τις αίθουσες, με αποτέλεσμα όλες οι συναυλίες της να είναι πάντα sold out.

Σχετικά με το δύσκολο τοπίο για την Τέχνη, λόγω της πανδημίας, αλλά και για τα φαινόμενα κακοποίησης, παρενοχλήσεων στον καλλιτεχνικό χώρο που βγαίνουν στη δημοσιότητα, τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ελλάδα, η Μαρία τονίζει ότι πιστεύει ότι θα έρθουμε σιγά σιγά στην κανονικότητα και ότι εστιάζει στα θετικά, στην υγεία, στη δημιουργικότητα και την προετοιμασία του νέου της άλμπουμ.

Ρούλα Σκουρογιάννη

Facebook Comments

POST A COMMENT.