Her Voice: Greek Women And Their Friends – της Βαρβάρας Αθανασίου-Ιωάννου

Her Voice

«Η Φωνή Της: Οι Ελληνίδες Και Οι Φίλες Τους» 

Ένα πρωτοποριακό βιβλίο προφορικής  εξιστόρησης της Βαρβάρας Αθανασίου-Ιωάννου, που προβάλλει τη διαφορετικότητα και τη σπουδαιότητα της φιλίας, θίγονας τα σύγχρονα, καυτά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σε μία πολυπολιτισμική κοινωνία. Σαράντα δύο γυναίκες που ζουν στην Αυστραλία, μιλούν δημόσια για τα προσωπικά τους βιώματα, υπερβαίνοντας βαθιά ριζωμένες προκαταλήψεις της πατριαρχικής  κοινωνίας που τις ανέθρεψε και τους φραγμούς λόγω φύλου. και πολιτισμικής τους προέλευσης.

Τριάντα (30) μορφωμένες γυναίκες  ελληνικής καταγωγής και δώδεκα (12) μη Ελληνίδες που ζουν σε δύο κόσμους και που ξεπερνούν, τον ρατσισμό, τον σεξισμό, την πατριαρχία, την ενδοοικογενειακή βία, τον εκφοβισμό, την παρενόχληση και προκατάληψη λόγω του φύλου και της διατομεακότητας και θριαμβεύουν σε όλους τους τομείς της ζωής, χωρίς όμως να αξιοποιούνται ανάλογα από τα ΔΣ παροικιακών και Αυστραλιανών οργανισμών.

Her Voice eBook by Varvara Athanasiou-Ioannou - EPUB | Rakuten Kobo Greece

Η Βαρβάρα Αθανασίου-Ιωάννου οραματίστηκε και εξέδωσε αυτό το βιβλίο  παίρνοντας προφορικές συνεντεύξεις από 50 γυναίκες (τελικά οι 42 συμπεριλήφθηκαν στο βιβλίο). Τους ζητήθηκε να πουν την ιστορία τους, περιγράφοντας βασικά γεγονότα που τις διαμόρφωσαν και τις βοήθησαν να πετύχουν. Ρωτήθηκαν πώς ήταν να μεγαλώνεις σε ένα πολιτισμικό κράτος όπως η Αυστραλία, πώς βρήκαν τη φωνή τους, ποιο ήταν το πιο δύσκολο πράγμα που έπρεπε να ξεπεράσουν, τι συμβουλές θα έδιναν στις νεότερες γυναίκες.

Ποιες γυναίκες προβάλλονται στο βιβλίο;

Οι γυναίκες που προβάλλονται σε αυτό το βιβλίο είναι πρότυπα προς μίμηση.  Γυναίκες  πρωτοπόρες στην πολιτική, την τηλεόραση, την τοπική αυτοδιοίκηση, την εκπαίδευση, την επιστήμη και τις επιχειρήσεις.  Επιλέχθηκαν έχοντας κατά νου το κριτήριο της διαφορετικότητας. Γυναίκες διαφορετικών ηλικιὠν, κοινωνικών τάξεων, σεξουαλικότητας, θρησκείας και φυλής που αντιπροσωπεύουν διαφορετικά επαγγελματικά υπόβαθρα.

Περιεχόμενο του βιβλίου

Το «Her Voice: Greek Women and Their Friends» παρουσιάζει 30 επαγγελματίες Ελληνίδες και 12 μη Ελληνίδες φίλες τους, που είτε γεννήθηκαν στην Αυστραλία από μετανάστες γονείς είτε βρέθηκαν εκεί σε πολύ μικρή ηλικία και οι οποίες μοιράζονται τις εμπνευσμένες προσωπικές και επαγγελματικές τους ιστορίες με δικά τους λόγια.

Το βιβλίο σκοπεύει να επιστήσει την προσοχή στα επιτεύγματα και τις προκλήσεις αυτών των γυναικών μέσω της συναρπαστικής αφήγησής τους, με σκοπό την έμπνευση και την ενδυνάμωση.  Είναι ένα ιστορικό ντοκουμέντο για τις Ελληνίδες της Αυστραλίας και τις φίλες τους που γεννήθηκαν στο δεύτερο ήμισυ του εικοστού αιώνα. Ένα βιβλίο πρότυπο για τη συγγραφή παρόμοιων βιβλίων για τις Ελληνίδες και μεταναστριες της διασποράς.

Οι ιστορίες αυτών των γυναικών προκαλούν συγκίνηση και θαυμασμό, γιατί παρόλο που έχασαν τον δρόμο και τη φωνή τους  σε κάποιο στάδιο της ζωής τους, με την αποφασιστικότητα και ανθεκτικότητα, δίνοντας μάχες σε πολλά επίπεδα ξεπερνούν τα εμπόδια, και διαπρέπουν στην κυρίαρχη κουλτούρα που συχνά δεν ταιριάζει με αυτήν του σπιτιού, σπάζοντας , ολους τους  φραγμούς λογω του φύλου και της πολιτισμικής τους προέλευσης.

Οι γυναίκες είχαν πάντα μια εξαιρετική ικανότητα να μοιράζονται τις ιστορίες τους. Δεν φοβούνται να αγγίξουν τα προσωπικά τους βιώματα για να συζητήσουν ανοιχτά τι τις βοήθησε να προχωρήσουν. Μιλούν και μοιράζονται πρόθυμα τη ζωή και τις γνώσεις τους με την ελπίδα να εμπνεύσουν και να βοηθήσουν άλλες γυναίκες. Μοιράζονται λόγια σοφίας και το δικό τους προνόμιο να εμπνέουν και να προάγουν άλλες γυναίκες, που είναι και η πρόθεση αυτού του βιβλίου.

 

Είπαν για το βιβλίο:

«…Ένα μνημειώδες βιβλίο, ένα δώρο όχι μόνο στις Ελληνίδες αλλά στην πολυπολιτισμική Αυστραλία, ένα ιστορικό σημείο αναφοράς για τις μελλοντικές γενιές… πρέπει να διαβαστεί από όλους τους άνδρες και τις γυναίκες… Συγκινητικό και εμπνευσμένο»

– Βασίλης  Παπαστεργιάδης OAM,  Δικηγόρος και Πρόεδρος της Ελληνικής  Κοινότητας Μελβούρνης.

«Δεν μπορούσα να αφήσω κάτω το βιβλίο γιατί κυριολεκτικά και μεταφορικά άκουσα τις φωνές τους. Έκλαψα. Γέλασα. Χάρηκα. Συνδέθηκα με όλες αυτές. Ένα λαμπρό βιβλίο ιστορικής σημασίας»

Μαρία Μακρή, Εκπαιδευτικός,  Μελβούρνη

«…ένα όμορφο βιβλίο! είναι ένας θρίαμβος – το περιεχόμενο, το σχέδιο, η πρόθεση» – Μάγκι Χάμιλτον, συγγραφέας , Σίδνεϊ

«…Οι ιστορίες που περιλαμβάνονται σε αυτό το βιβλίο το καθιστούν μοναδικό και πρωτοποριακό !  ….Φὀρο τιμής στην Ελληνίδα της διασποράς.. .Εξαιρετικά σημαντική συμβολή στη χαρτογράφηση της πολυπολιτισμικής κοινωνίας της  Αυστραλίας»

Γιάννης Χρυσουλάκης, Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Διπλωματίας, Ελλάδα

«Είναι ένα υπέροχο βιβλίο με πολλά να προσφέρει και η Βαρβάρα θα πρέπει να είναι πολύ περήφανη που τα έφερε όλα σε εμάς τις γυναίκες από όλα τα υπόβαθρα αλλά ειδικά για τις γυναίκες ελληνικής καταγωγής».

Μαρίνα Μαραγκού, δικηγόρος  Μπρίσμπεϊν

«…Αφηγημένο με αυθεντική φωνή, αυτό το βιβλίο είναι ένας θησαυρός από ταξίδια ζωής».

Ζωγραφίνα Κοπανίδη,  Ακαδημαικός, Μελβούρνη

«Η ιστορία της Βαρβάραs και το βιβλίο της είναι όμορφα και εμπνευσμένα, μια αληθινή επίδειξη ευφυΐας, αποφασιστικότητας και ενδυνάμωσης… Αυτά τα μικρά παράθυρα σε άλλες γυναικείες επιλογές μου θυμίζουν πόσο σημαντικά είναι τα σχετικά πρότυπα και οι μέντορες για τα κορίτσια μας»

Ντόρα Κορδάκη,  Καλλιτέχνης, Μελβούρνη

«…Καταπληκτικό βιβλίο… μια πολύτιμη πηγή για όποιον θέλει να κατανοήσει τον ρόλο της γυναίκας στην κοινότητά μας και όχι μόνο και η Βαρβάρα Ιωάννου αξίζει την εγκάρδια ευγνωμοσύνη μας… είναι εθνικός θησαυρός… πολλά από τα επιτεύγματα τους..  οι γυναίκες αποσιωπούνται, σβήνονται ή συσκοτίζονται. Αυτός ο τόμος επιτρέπει στις Ελληνίδες όλων των ηλικιών και σε άλλους που συνδέονται με την κοινότητά μας να μιλήσουν μόνες τους. Αυτό που επιλέγουν να πουν για τον εαυτό τους και την κοσμοθεωρία τους είναι σημαντικό»

Dean Kalimniou,  Δικηγόρος, δημοσιογράφος και συγγραφέας, Μελβούρνη

«Ευχαριστώ πολύ τη Βαρβάρα που με σύστησε σε τόσες υπέροχες και εμπνευσμένες γυναίκες. Συγκεκριμένα, βρήκα πολύ ενδιαφέροντα τα βασικά γεγονότα που διαμόρφωσαν και βοήθησαν κάθε γυναίκα στο ταξίδι της! Υπάρχουν σίγουρα πολύτιμες συμβουλές για νεότερες γυναίκες που διαβάζουν ” Η φωνή της: Ελληνίδες και οι φίλες τους».

Sandra Keown, εκπαιδευτικός, Βικτώρια 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Βαρβάρα Αθανασίου Ιωάννου γεννήθηκε στην Ήπειρο και μετανάστευσε στην Αυστραλία το 1972, αφού τέλειωσε το Λύκειο στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας. Η ίδια αναφέρει σχετικά με τη ζωή και τη δράση της στην Αυστραλία:

«Μετά τις σπουδές μου σε Παιδαγωγικές Επιστήμες ξεκίνησα την καριέρα μου στο Υπουργείο Παιδείας της Πολιτείας της Βικτώριας, αρχικά ως εκδότρια περιοδικών,  εκπαιδευτικός και συγγραφέας σχολικών εγχειριδίων και στη συνέχεια ως σχολικός σύμβουλος, με ευθύνη την προώθηση γλωσσών και πολυπολιτισμικότητας στα κρατικά σχολεία της Βικτώριας.

Είμαι ιδρύτρια και πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού,  Δίκτυο Πνευματικής Τροφής Ελληνίδων Αυστραλίας γνωστό σαν  (Food for Thought Network Inc), και μετρώ σχεδόν τέσσερις δεκαετίες ενασχόλησης με την εκπαίδευση διαφορετικών βαθμίδων, δέκα χρόνια εθελοντικής προσφοράς  στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών Νεοελληνικών Βικτωρίας σαν  Γραμματέας και Προέδρος  και είκοσι  ένα χρόνια προσφοράς στις γυναίκες της ελληνικής διασποράς και τις μετανάστριες.  Είμαι επίσης σύζυγος, περήφανη μητέρα δυο παιδιών και πρόσφατα γιαγιά  τριών εγγονών, της Ολυμπίας ,της Πηνελόπης και της Πάρις.  Ο σύζυγος μου και εγώ είμαστε επιζώντες καρκίνου.

Στα σαράντα μου χρόνια, μετά από μια επιτυχημένη αλλαγή καριέρας, βρέθηκα στον ιδιωτικό τομέα, σε τρεις από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Μελβούρνης, με αντικείμενο την εκπαίδευση, ανάπτυξη και ευζωία ανθρώπινου δυναμικού. Παράλληλα, και από το 1998 συνεχίζω το εκπαιδευτικό μου έργο ως λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Swinburne, με εστίαση στην αξιοποίηση της διαφορετικότητας.

Το 2018 βραβευτηκα από το Πανεπιστήμιο με ένα αριστείο εξαίρετης διδασκαλίας.

Η εμπειρία μου στην υλοποίηση προγραμμάτων που σκοπό είχαν την αλλαγή  νοοτροπίας και πολιτικής και βλέποντας από πρώτο χέρι τις ανισότητες που υπήρχαν όσο αφορά τις γυναίκες και τα άτομα μη αγγλοσαξονικής  καταγωγής, το 2001 ίδρυσα το Δίκτυο Πνευματικής Τροφής Ελληνίδων Αυστραλίας με στόχο την ανάπτυξη και δικτύωση των Ελληνίδων, δράση για την οποία έχω τιμηθεί από την Πολιτεία της Βικτώριας, Victorian Honour Roll for Women και το Ελληνο-Αυστραλιανό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Ωστόσο, η έλευση του κορονοϊού, τον χειμώνα του 2020, με ώθησε να «μεταφέρω» μέρος της δράσης του Δικτύου σε μια online δια δραστική πλατφόρμα, μέσω της οποίας περισσότερες από 1600 Ελληνίδες της διασποράς συνδέονται και μοιράζονται γνώση σε καθημερινή βάση, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς. Το 2020 ενώ είμαστε σε καραντίνα, διοργάνωσα 40 διαδικτυακές συνεδρίες τις οποίες παρακολούθησαν Ελληνίδες από όλο τον κόσμο.

Έπειτα από μια απρόσμενη οικογενειακή ασθένεια και έχοντας συντονίσει ένα πρόγραμμα  υγείας και ευζωίας, αποφάσισα να αναπροσδιορίζω  τις επαγγελματικές μου προτεραιότητες και το 2013 ειδικεύτηκα στη διαδικτυακή μάθηση και διδασκαλία και μοιράζομαι  τον χρόνο μου  μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας, διδάσκοντας διαδικτυακά ακαδημαϊκούς  και επιχειρηματἰες πως να αξιοποιούν τη διαφορετικότητα  στη τάξη  και τις επιχειρησεις τους.  Επισης σαν μεντορας βοηθω γυναικες να εχουν μια πιο επιτυχημένη και ευτυχισμενη ζωη.

Το 2021 εξἐδοσα το βιβλίο HER VOICE: GREEK WOMEN ANT THEIR FRIENDS, βιβλίο προφορικής ιστορίας με θέμα τη ζωή 42 γυναικών. Το βιβλίο  κυκλοφόρησε το 2021 και αποτελεί μια από τις δράσεις εορτασμού των 20 χρόνων της κοινωνικής μου  προσφοράς.

Η πολύπλευρη προσφορά μου στην εκπαίδευση  έχει επίσης αναγνωριστεί με βραβεία από το Πανεπιστήμιο  Swinburnε, Vice Chancellor’s  Excellence Award Higher Ed (2018), το Υπουργείο Παιδείας της Βικτώριας, (1993) και το  Αυστραλιανό  Κράτος, (Presidential Αwards 1984)».

Facebook Comments

POST A COMMENT.