Ιωάννης Ιωαννίδης: “ΛΟΓΩ ΚΡΥΜΜΕΝΑ ΛΟΓΟΚΡΙΜΕΝΑ. Σχεδόν ημι-ιστόρημα”

iwannidis_logo_krimmena

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον, πολυθεματικό βιβλίο, σε μορφή επιστολικής νουβέλας του γνωστού Ελληνοαμερικανού επιστήμονα και συγγραφέα, με τη σημαντική συνεισφορά στην επιδημιολογία και την κλινική έρευνα.  Με το συγκεκριμένο βιβλίο, ο Ιωάννης Ιωαννίδης ερευνά για να αποκαλύψει την αλήθεια για πολλούς τομείς του δημοσίου έργου και βίου, την οποία περιγράφει απερίφραστα αλλά και κωδικοποιημένα, όπου ο ίδιος κρίνει.

Το περιεχόμενο του βιβλίου

Όπως αναφέρει ο ίδιος ο συγγραφέας: “Δεν έχουμε δικαίωμα να κρύψουμε την αλήθεια όταν είναι τόσο δύσκολο να τη βρούμε και αυτό είναι που αναζητάει το βιβλίο, μέσα από μια μορφή επιστολικής νουβέλας με αρκετά αυτοβιογραφικό χαρακτήρα, με κάποια πραγματικά e-mail και επιστολές με διάφορους ανθρώπους και με μια εξέλιξη μέσα στον χρόνο σε μια κοινωνία που δυστυχώς οδηγείται σε μια δυστοπία. Πρέπει να αντισταθούμε!”.
Απόσπασμα από την τηλεοπτική συνέντευξη του συγγραφέα στον Γιώργο Σαχίνη, στην εκπομπή «Αντιθέσεις», στο κανάλι Κρήτη tv, στις 6/11/20.

“Το βιβλίο βρίθει αποκαλυπτικών στοχασμών και τα κείμενά του είναι σημαντικά για πολλούς λόγους. Ο αναγνώστης εξοικειώνεται με την υπόγεια παρακμή που διαπερνά τις ακαδημαϊκές κοινότητες. Παράλληλα, έρχεται αντιμέτωπος με την απροσχημάτιστη σήψη της σύγχρονης κοινωνίας αλλά και με τη διαπίστωση της τραγικής εξολόθρευσης κάθε απροσκύνητου λόγου που διατρανώνεται με θάρρος απέναντι στα κακώς κείμενα. Ο Ιωαννίδης όμως δεν στέκεται μόνο σ’ αυτό. Με όχημα τον λόγο του, έναν λόγο καίριο και ουσιώδη, στήνει το σκηνικό της κοινωνικής ανθρωπογεωγραφίας της εποχής και παραθέτει τις εμπειρίες εκείνες που δηλώνουν της εξελικτική πορεία της διάβρωσης σε πολιτικό, κοινωνικό, επιστημονικό και ατομικό επίπεδο”.
Tέσυ Μπάιλα, literature.gr, 09/03/2021

Όπως διαβάζουμε στο οπισθόφυλο του βιβλίου:

“Το όνομά της δεν το μοιράστηκα με άλλους. Το έκρυψα επίτηδες. Ποτέ δεν με άκουσε κανένας να το λέω. Το προστάτευσα όσο μπορούσα καλύτερα, σαν κάτι απόλυτα απόρρητο. Έπρεπε να είμαι προσεκτικός. Δεν ήθελα να της συμβεί κάτι κακό. Είχαμε συνεννοηθεί μάλιστα: αν με ρωτούσαν, θα το αρνιόμουν. Για να την προστατεύσω. Θα έλεγα ότι δεν την ξέρω, ότι δεν την έχω συναντήσει ποτέ. Θα τα αρνιόμουν όλα με πλήρη ηρεμία, σαν να είναι αλήθεια. Αλήθεια. ΑΛΗΘΕΙΑ, με κεφαλαία γράμματα. Το ήξερε πως θα φερθώ έτσι, ότι θα φαινόμουν δήθεν αδιάφορος σαν να είμαστε ξένοι. Το είχαμε σχεδιάσει, ήταν το μυστικό μας, και δεν θα την πρόδιδα. Γελάγαμε μαζί που τους είχαμε κοροϊδέψει όλους”.

ΛΟΓΩ ΚΡΥΜΜΕΝΑ ΛΟΓΟΚΡΙΜΕΝΑ. Σχεδόν ημι-ιστόρημα

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ.

Ο επιστήμονας και συγγραφέας Ιωάννης Ιωαννίδης 

Ο Ιωάννης Π. Α. Ιωαννίδης είναι καθηγητής παθολογίας, έρευνας και πολιτικής υγείας, επιστημών δεδομένων, και στατιστικής καθώς και διευθυντής του κέντρου METRICS στο πανεπιστήμιο Stanford, όπου επίσης διδάσκει σύγχρονη ελληνική ποίηση στο τμήμα συγκριτικής λογοτεχνίας. Έχει επίσης διατελέσει καθηγητής στα πανεπιστήμια Ιωαννίνων, Harvard, Tufts και Imperial College.

Επιπροσθέτως, θεωρείται ένας από τους θεμελιωτές της μεταεπιστήμης, της επιστήμης δηλαδή που ασχολείται με τη μελέτη και βελτίωση της επιστημονικής μεθόδου.

Ο Ιωαννίδης μελετά την ίδια την επιστημονική έρευνα, πρωταρχικά στην κλινική ιατρική και τις κοινωνικές επιστήμες. Είναι από τους ιατρικούς ερευνητές με τις περισσότερες αναφορές, με δείκτη h 222.  Η μελέτη του, το 2005, με τίτλο: “Why Most Published Research Findings Are False”, είναι εξαιρετικά δημοφιλής στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Επιστημών (Public Library of Science), έχει πολύ υψηλό αριθμό αναγνωστών που υπερβαίνουν τους 3.200.000, και επίσης έχει τύχει ευρείας διεθνούς αναγνώρισης με περισσότερες από 10.000 αναφορές (citations). 

Είναι τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (European Academy of Sciences and Arts). Επίσης το 2005 επινόησε, μαζί, με τον Θωμά Τρικαλινό, τον όρο “Το Φαινόμενο Πρωτέας”, για την εμφάνιση ακραίων αντιφατικών αποτελεσμάτων στις πρώτες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στο ίδιο ερευνητικό ερώτημα.

Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1965 και έχει ζήσει σε πολύ διαφορετικά μέρη.

 

Facebook Comments

POST A COMMENT.