Ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: Τα μέτρα, οι διαδηλώσεις και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Μητσοτάκης ΔΕΘ

«Συνέπεια, συνέχεια, σταθερότητα». Σε αυτό το τρίπτυχο κινήθηκε ο πρωθυπουργός, από το βήμα της 86ης ΔΕΘ, ανακοίνωσε ουσιαστικά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου λέγοντας πως «οι επόμενοι μήνες είναι προεκλογικοί» θέτοντας παράλληλα το δίλημμα: «Ή συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε μια δεύτερη ευκαιρία «στην πρόοδο» και όχι μια δεύτερη ευκαιρία «στη συμφορά» και έστειλε τα καρφιά του στην αξιωματική αντιπολίτευση, χωρίς να την κατονομάσει, λέγοντας πως «μένει στο ρόλο του διαμαρτυρόμενου κομπάρσου».

Κατέληξε λέγοντας πως «χρειάζεται κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή που να αποφασίζει χωρίς να χρειάζονται παράλληλες κουβέντες, χωρίς να εμπλεκόμαστε σε ατελέσφορα παζάρια».

Είπε ότι η επικαιρότητα (υποκλοπές) δεν πρέπει να εγκλωβιστεί στις φήμες και τα σενάρια στέλνοντας και πάλι την μπάλα στην εξέδρα τινάζοντας από πάνω του κάθε μερίδιο ευθύνης και λέγοντας πως το θέμα απασχολεί τη Δικαιοσύνη και το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Έθεσε τις προτεραιότητες για το επόμενο χρονικό διάστημα και δεν απέφυγε τις πατριωτικές κορώνες με μηνύματα στη γείτονα χώρα και τον πρόεδρο της, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Τα νταηλίκα γιοκ με την Ελλάδα», είπε, απευθυνόμενος προφανώς στο Δεξιό ακροατηρίου του.

Όσον αφορά την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια έχρισε αποκλειστικά υπεύθυνο τον Ρώσο πρόεδρο καλώντας τους πολίτες «να επιστρέψουν τον λογαριασμό της ακρίβειας στον κ. Πούτιν» και προτοίμασε τους πολίτες για ένα πολύ δύσκολο χειμώνα χωρίς όμως να αναλογιστεί την ευθύνη της κυβέρνησής του για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Ανακοίνωσε μέτρα 5,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για οκτώ μέτρα άμεσης στήριξης, 12 μόνιμες παρεμβάσεις και μία που αφορά τη στέγη των νέων.

 • Τον Δεκέμβριο, 2.300.000 πιο ευάλωτοι πολίτες θα λάβουν ενίσχυση 250 ευρώ. Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια ανέργους.Οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα εισπράξουν μία ακόμη μηναία δόση και οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιών μιάμιση δόση.
 • Αυξάνεται το φοιτητικό επίδομα στέγασης από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ. Επιπλέον, για τους δικαιούχους φοιτητές που αποφασίζουν να συγκατοικήσουν στην ίδια μισθωμένη κατοικία, το επίδομα αυξάνεται στα 2.000 ευρώ ανά άτομο.
 • Το επίδομα θέρμανσης θα φτάσει τα 300 εκατομμύρια ευρώ (από 174 εκατ.) Τα κριτήρια διευρύνονται. Την ίδια στιγμή, για όσους δικαιούχους καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή άλλες μορφές καυσίμου, πλην φυσικού αερίου, το επίδομα θα διπλασιάζεται.
 • Για τον πρωτογενή τομέα,θα καταβληθεί επιδότηση στους αγρότες 60 εκ. ευρώ ως άμυνα στο κόστος των λιπασμάτων. Και 50.000 κτηνοτρόφοι θα λάβουν 89 εκ. για να αντιμετωπίσουν αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές.
 • Οι δικαιούχοι του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» αυξάνονται, στο εξής, κατά 200.000.
 • Διευρύνεται το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», ώστε να καλύψει ακόμη 200.000 νέους δικαιούχους.
 • Διευθετούνται αμέσως μια σειρά από αιτήματα των Ενόπλων Δυνάμεων: η μισθολογική εξέλιξη Εθελοντών Μακράς Διάρκειας και Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης. H επέκταση της Μάχιμης 5ετίας και η νυχτερινή αποζημίωση. Ενώ θεσπίζεται πρόσθετη αμοιβή στα πληρώματα των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή.
 • Από αύριο και έως τέλη του 2023 όσες επιχειρήσεις μετατρέψουν σε μόνιμες τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης των εργαζομένων τους, θα απαλλάσσονται από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών αυτών των εργαζόμενων. Γα τους επιτηδευματίες και τις μικρές επιχειρήσεις που σχεδιάζουν κάποια νέα πρόσληψη: στο εξής υπό μία προϋπόθεση: αν αυξάνουν το μέσο ετήσιο αριθμό υπαλλήλων πλήρους απασχόλησης, δεν θα πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος εκείνο το έτος.

Μόνιμες παρεμβάσεις

 • Μονιμοποιείται η μείωση κατά 3 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών.
 • Καταργείται για πάντα και για όλους η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης. Ένα βάρος των μνημονίων παίρνει τέλος και ανακουφίζονται σχεδόν 3.000.000 φορολογούμενοι.
 • Στο Δημόσιο, μαζί με την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης και τη θέσπιση για πρώτη φορά Κινήτρων Επίτευξης Στόχων, παίρνει τέλος και η μη ανταποδοτική Εισφορά υπέρ του πρώην Ταμείου Πρόνοιας Υπαλλήλων.
 • Αυξάνονται οι συντάξεις 1.500.000 συνταξιούχων με χαμηλή ή μηδενική προσωπική διαφορά. Το ύψος της αύξησης θα προκύπτει κατά 50% από την αύξηση του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Για φέτος υπολογίζεται ότι θα είναι πάνω από 6%.
 • Αναμορφώνεται από 1/1/2023 το Ειδικό Μισθολόγιο των 20.000 γιατρών του ΕΣΥ με αύξηση του βασικού μισθού και των επιδομάτων ευθύνης. Η αύξηση θα είναι μεσοσταθμικά περίπου 10% επί του συνόλου των αποδοχών τους.
 • Ξεκινά η αναμόρφωση του Μισθολογίου σχεδόν 600.000 Δημοσίων Υπαλλήλων. Με έμφαση στους χαμηλόμισθους αλλά και τη στήριξη όσων κατέχουν θέσεις ευθύνης. Και με στόχο την εφαρμογή του από 1/1/2024.
 • Για τη στήριξη της οικογένειας, την αντιμετώπιση του δημογραφικού, στις νέες μητέρες, επεκτείνεται το επίδομα μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες.
 • Ο μειωμένος ΦΠΑ, στις συγκοινωνίες, στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά επεκτείνεται μέχρι τον Ιούνιο του 2023. Και το ίδιο θα ισχύσει στον Πολιτισμό και στον Τουρισμό, στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού.
 • Σε αναστολή παραμένει και ο ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές μέχρι τα τέλη του 2024, ώστε να στηριχθεί ο οικοδομικός κλάδος.
 • Αναμορφώνεται το πλαίσιο λειτουργίας της ελληνικής Κεφαλαιαγοράς με σημαντικά επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα.
 • Από 1/1/2023, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις τοπικές κοινωνίες, οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι της Αυτοδιοίκησης αυξάνονται κατά 120 εκ. ευρώ ετησίως.
 • Με τη νέα χρονιά ξεκινά και η διαδικασία για την νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού. Σκοπός μας είναι να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Μαΐου του 2023.

Πρόγραμμα στέγασης νέων

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πρόγραμμα στέγασης 1,8 δισ. ευρώ για νέους και ζευγάρια, και θα υπάρξουν 150.000 ωφελούμενοι. Επιπλέον, ανακοίνωσε ανέγερση 8.150 θέσεων σε 5 φοιτητικές εστίες σε Κρήτη, Θεσσαλία, Δυτ. Μακεδονία, Θράκη και Δυτ. Αττική και στεγαστικά δάνεια 500 εκατ. ευρώ με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο – για 25.000 νέους μέχρι 39 ετών.

Τη Δευτέρα ,12 Σεπτεμβρίου, στις 10.00 π.μ., η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα πραγματοποιήσει δηλώσεις για την εξειδίκευση των οικονομικών μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες εργαζομένων

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης με επίκεντρο κυρίως την ακρίβεια και τα εργασιακά πραγματοποίησαν χιλιάδες πολίτες στη Θεσσαλονίκη, λίγο πριν απ’ την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο, στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ.

Απ’ το Άγαλμα Βενιζέλου ξεκίνησε η πορεία στην οποία είχαν καλέσει ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης με περίπου 2.000 διαδηλωτές. Εκεί ήταν και μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Απ’ την Καμάρα ξεκίνησε η πορεία με κάλεσμα από οργανώσεις και συλλογικότητες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Στην πορεία, που ολοκληρώθηκε γύρω στις 20:00, έδωσαν το «παρών» περίπου 4.000 άτομα, μεταξύ των οποίων φοιτητές με συνθήματα κατά της ΟΠΠΙ, μπλοκ του ΜέΡΑ25, αναρχικοί και η ΕΛΜΕ που βρέθηκε και στην κεφαλή της πορείας. Στη διαδήλωση της Καμάρας ήταν και ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου.

Μετά την ολοκλήρωση της πορείας που ξεκίνησε απ’ την Καμάρα, μερίδα ατόμων του αναρχικού και αντιεξουσιαστικού χώρου κινήθηκε προς το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, αλλά συνάντησαν τον φραγμό που είχε στήσει η Αστυνομία με κλούβες των ΜΑΤ. Δυνάμεις της αστυνομίας βρίσκονται και εντός του πανεπιστημίου.

Απ’ την πλατεία της ΧΑΝΘ ξεκίνησε η πορεία του ΠΑΜΕ, με περίπου 3.500 κόσμο. Εκεί και οι εργαζόμενοι στην οινοποιία Μαλαματίνα.

Όλες οι πορείες είχαν ολοκληρωθεί πριν από τις 10 το βράδυ, με τους τελευταίους διαδηλωτές να αποχωρούν από την Καμάρα και από το σημείο που βρίσκεται σε απόσταση από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, την ώρα που ο πρωθυπουργός ολοκλήρωνε την καθιερωμένη ομιλία του στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Αμέσως μετά άρχισαν να αποχωρούν και οι αστυνομικές δυνάμεις και να αποκαθίσταται σταδιακά και η κυκλοφορία των οχημάτων σε κεντρικούς δρόμους της πόλης,

Η πόλη είναι αστυνομοκρατούμενη με περίπου 3.500 αστυνομικούς επί ποδός. Νωρίτερα οι αστυνομικές δυνάμεις έκλεισαν τον δρόμο προς το κτίριο της ΔΕΘ, αποκλείοντας έτσι την πρόσβαση και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Η αστυνομία προχώρησε σε τρεις προσαγωγές από τη συγκέντρωση Κασιδιάρη και αντιεμβολιαστών, που έγινε στο Λευκό Πύργο.

​«Ο πρωθυπουργός των κοριών και της φτωχοποίησης σε λίγη ώρα θα παρουσιάσει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης την εικόνα μιας φανταστικής χώρας. Η μεγάλη συγκέντρωση δείχνει ότι πλέον κανένας δεν τον πιστεύει» δήλωσε η γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ράνια Σβίγκου, κατά τη διάρκεια της προσυγκέντρωσης στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

«Οι πολίτες καθημερινά μένουν άναυδοι από τις αποκαλύψεις των παρακολουθήσεων του καθεστώτος Μητσοτάκη, της επιχείρησης συγκάλυψης και αποσιώπησης στοιχείων. Όπως, επίσης, οι πολίτες και οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης και όλης της Ελλάδας βιώνουν τη φτωχοποίηση, την ανέχεια και την απόγνωση.Για όλους αυτούς τους λόγους λέμε ότι είναι μια κυβέρνηση των νεοφιλελεύθερων εμμονών και των υποκλοπών» είπε ακόμα και συμπλήρωσε: «Ο ελληνικός λαός λέει ως «εδώ», «ως εδώ» στο καθεστώς του «Μαξίμου ΑΕ», «ως εδώ» στην εξαθλίωση του ελληνικού λαού, «ως εδώ» στις απευθείας αναθέσεις, «ως εδώ» στον αυταρχισμό απέναντι στους Έλληνες εργαζόμενους και τις Ελληνίδες εργαζόμενες.

Για αυτό το λόγο θεωρούμε ότι μόνο η άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, που θα οδηγήσει στην προοδευτική κυβέρνηση, μπορεί να δώσει ελπίδα και προοπτική στον τόπο και μπορεί να επαναφέρει τη Δημοκρατία».

«Η εργατική τάξη, ο ελληνικός λαός μπορούν να γίνουν οι πρωταγωνιστές των εξελίξεων, κανένας εφησυχασμός, ενιαίος πανελλαδικός αγώνας τώρα, καμία αναμονή για λύσεις από τα πάνω», τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε δήλωσή του από το συλλαλητήριο στη ΔΕΘ.

«Τελείωσαν και οι αντοχές και οι ανοχές», δήλωσε ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Βαγγέλης Μουτάφης και πρόσθεσε: «Δώδεκα χρόνια μνημόνια και περιοριστικές πολιτικές, δώδεκα χρόνια οι εργαζόμενοι βιώνουν μειώσεις, εισοδημάτων, μειώσεις μισθών, χωρίς συλλογικές συμβάσεις, με την εργοδοτική αυθαιρεσία να εντείνεται. Και πάνω απ΄ όλα, τα εργατικά ατυχήματα να παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας».

«Τα πράγματα δεν μπορούν να συνεχιστούν έτσι» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΕΚΘ Χάρης Κυπριανίδης και συνέχισε: «Η ακρίβεια μας έχει γονατίσει, οι συνθήκες εργασίας έχουν γίνει ακόμη πιο δύσκολες από ότι στο παρελθόν. Θέλουμε ο βασικός μισθός να αυξηθεί, η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και των μικρομεσαίων να αυξηθεί, θέλουμε ασφάλεια στην εργασία, θέλουμε να επιστρέψουν οι συλλογικές συμβάσεις και η διαπραγμάτευση τους στους κοινωνικούς εταίρους, όπως έπρεπε να είναι και όπως ήταν στο παρελθόν».

«Οι εργαζόμενοι είναι εδώ και απαιτούν εδώ και τώρα αυξήσεις στους μισθούς τους για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια. Οι ελληνικές οικογένειες δεν μπορούν να ζήσουν με πεντακόσια ευρώ ενοίκιο και διακόσια πενήντα ευρώ ρεύμα» δήλωσε ο προεδρεύων της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Μπράτης.

Την κεντρική ομιλία εκφώνησε ο πρόεδρος του ΕκΘ, ενώ μίλησαν επίσης για την ΑΔΕΔΥ ο Δημήτρης Μπράτης και στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των παρατάξεων και διαβάστηκε το ψήφισμα της συγκέντρωσης.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

ΣΥΡΙΖΑ

Στην ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ αναφέρεται με ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «ο πρωθυπουργός των υποκλοπών και της ακρίβειας πραγματοποίησε σήμερα τη τελευταία του ομιλία στη ΔΕΘ».

”Ο πρωθυπουργός των υποκλοπών και της ακρίβειας πραγματοποίησε σήμερα τη τελευταία του ομιλία στη ΔΕΘ. Στο κύκνειο άσμα του προσπάθησε με πολύ κόπο και ιδρώτα να περιγράψει μια φωτεινή Ελλάδα του ίδιου και των φίλων του που έχουν ρημάξει τα δημόσια ταμεία. Για τους εργαζόμενους, όμως, τους επαγγελματίες και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες απλά προανήγγειλε ακόμα μεγαλύτερη φτωχοποίηση, ανέχεια και αδιέξοδα”, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σε ανακοίνωσή του για την ομιλία του Πρωθπουργού στη ΔΕΘ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. συνεχίζει: “Έκανε μια προεκλογική ομιλία, μήπως και πείσει τους βουλευτές και το κόμμα του, που αρνούνται να τον υπερασπιστούν στο ζόφο που έχει πνίξει την πολιτική ζωή της χώρας.

Πρώτον, τον ενημερώνουμε ότι “η Ελλάδα πλησιάζει να γίνει ευρωπαϊκή χώρα” γιατί ο ίδιος και το παρακράτος του όποτε και αν γίνουν εκλογές θα αποτελέσουν παρελθόν. Αφιέρωσε μισή φράση για το όργιο παρακολουθήσεων δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων, κάνοντας λόγο για “επιχειρησιακό λάθος”. Δεν διευκρίνισε όμως εάν το λάθος ήταν ότι μας άκουγε όλους ή ότι τον καταλάβαμε.

Δεύτερον, επιβεβαίωσε πως ο ίδιος είναι ο υπ’ αριθμόν 1 παράγοντας πολιτικής αστάθειας και προανήγγειλε εμμέσως νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου, επιβεβαιώνοντας πως κάνει τους θεσμούς και το Σύνταγμα κουρέλι ανά πάσα στιγμή, μόνο και μόνο για να πείσει τους βουλευτές του πως υπάρχει ελπίδα να ξανά είναι πρωθυπουργός. Μάταια, όμως γιατί καμία τέτοια ελπίδα δεν υπάρχει. Ο κ. Μητσοτάκης είναι απερχόμενος πρωθυπουργός και αυτό το γνωρίζουν ακόμη και όσοι βρέθηκαν σήμερα στο Βελλίδειο.

Τρίτον, την ώρα που έρχεται νέος Αρμαγεδδώνας ακρίβειας στην Ελλάδα του αρνητικού ρεκόρ πληθωρισμού, ο κ. Μητσοτάκης ήταν μία από τα ίδια : καμία παρέμβαση στην αγορά ενέργειας, παρά μόνο επιδότηση της αισχροκέρδειας από τις τσέπες των πολιτών και τα τρομακτικά έσοδα από τους έμμεσους φόρους και την οικονομική αφαίμαξη των νοικοκυριών. Καμία παρέμβαση για πλαφόν στις τιμές της ενέργειας, για μείωση του ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα για να μειωθούν οι τιμές. Μία από τα ίδια δηλαδή σε ακόμη χειρότερες συνθήκες.

Τέταρτον, συγχαίρουμε τον κ. Μητσοτάκη που “πουλάει” αυξήσεις στις συντάξεις με τη ρύθμιση του 2017 του ΣΥΡΙΖΑ, που τις προέβλεπε από τότε για το 2023. Αντί για ψέματα, όμως, οι συνταξιούχοι περίμεναν να τους αποδώσει τα αναδρομικά που τους έκλεψε για δεύτερη φορά η ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης της ακρίβειας και των υποκλοπών έχει πολιτικά τελειώσει. Το κρίσιμο είναι να φύγει μια ώρα αρχύτερα προτού τελειώσει μαζί του και η χώρα”.

ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ

Καυστική είναι η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σχετικά με την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της ΔΕΘ, όπου μεταξύ άλλων εξαγγέλθηκαν σειρά μέτρων ενίσχυσης για την αναχαίτιση της ενεργειακής κρίσης.

”Τελικά το «λεφτόδεντρο» φύτρωσε στην αυλή του Μαξίμου, καθώς ο κ.Μητσοτάκης μοίρασε το δημόσιο χρήμα με αυταρέσκεια”, επισημαίνει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ αναφέρεται και στο σκάνδαλο τον υποκλοπών κάνοντας λόγο για ”απουσία αναφοράς στο κράτος δικαίου και των δημοκρατικών θεσμών από τον πρωθυπουργό”.

Αφήνοντας ενοχικά εκτός κάδρου στην αποψινή ομιλία του το κράτος δικαίου, τη θωράκιση των δημοκρατικών θεσμών και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Πρωθυπουργός επιδόθηκε σε ένα κρεσέντο δημοσιονομικού λαϊκισμού.

Τελικά το «λεφτόδεντρο» φύτρωσε στην αυλή του Μαξίμου, καθώς ο κ.Μητσοτάκης μοίρασε το δημόσιο χρήμα με αυταρέσκεια, αποκρύπτοντας ότι ο δημοσιονομικός χώρος που χρησιμοποιεί, προέρχεται αποκλειστικά από την υπερφορολόγηση της κατανάλωσης των ευάλωτων και μικρομεσαίων νοικοκυριών και ενώ επί τρία χρόνια εξασφάλισε απαλλαγές και δώρα στους ισχυρούς. Η κοινωνία μας χρειάζεται στήριξη, που θα βασίζεται σε επιλογές δίκαιες και όχι προσανατολισμένες στις κάλπες.

Με παραδειγματική καθυστέρηση αναγνώρισε το οξύ στεγαστικό πρόβλημα των νέων οικογενειών και των φοιτητών, που φέτος αποτέλεσε ένα τα μεγαλύτερα εμπόδια στις σπουδές τους.

Επίσης, αναγνώρισε την ανάγκη των ενεργειακών κοινοτήτων και των φωτοβολταϊκών στις στέγες ξεχνώντας όμως ότι λίγες εβδομάδες πριν με νόμο της ΝΔ οι ΑΠΕ πηγαίνουν στα χέρια των λίγων και ισχυρών.

Έστω και με αυτά τα ψήγματα φαίνεται ότι η ΝΔ δεν παρακολουθούσε απλά , αλλά πολύ προσεκτικά τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη, που έχει προτείνει τεκμηριωμένες λύσεις σε αυτά τα θέματα πολύ νωρίτερα.

Ο κ. Μητσοτάκης οδηγούμενος από την εξουσιομανία του και βλέποντας τους πολίτες να του γυρνούν την πλάτη, θα κάνει τα πάντα για να παραμείνει στην καρέκλα του γι’ αυτό επένδυσε εκ νέου στο δίλημμα «Μητσοτάκης ή χάος», επιλέγοντας στην θεσμική εκτροπή που πρωταγωνιστεί αυτός και το περιβάλλον του, να προσθέσει και την θεσμική ανακολουθία.

ΚΚΕ

Για πακέτο της ΔΕΘ που προκαλεί τη νοημοσύνη των εργαζομένων και των λαϊκών νοικοκυριών κάνει λόγο σε ανακοίνωση το Γραφείο τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και σημειώνει πως τα ελάχιστα εξαγγέλλονται, είτε θα εξανεμιστούν αμέσως είτε θα πληρωθούν με άλλον τρόπο από τον ίδιο το λαό, καταλήγοντας να ενισχύουν μόνο τα κέρδη των ομίλων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΚΕ:

«Το πολυαναμενόμενο πακέτο της ΔΕΘ ενόψει του “δύσκολου χειμώνα”, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, προκαλεί τη νοημοσύνη των εργαζομένων και των λαϊκών νοικοκυριών. Όχι μόνο δε συνιστά ουσιαστική ανακούφιση, αλλά αντίθετα διαιωνίζει κι ενισχύει όλους εκείνους τους παράγοντες και μηχανισμούς που ευθύνονται για την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια, την επίθεση στο εργατικό λαϊκό εισόδημα, για το σύνολο των προβλημάτων.

Γι’ αυτό το λόγο και όσα ελάχιστα εξαγγέλλονται, είτε θα εξανεμιστούν αμέσως είτε θα πληρωθούν με άλλον τρόπο από τον ίδιο το λαό, καταλήγοντας να ενισχύουν μόνο τα κέρδη των ομίλων στην ενέργεια, στις κατασκευές, στις τράπεζες, σε άλλους κλάδους.

Για παράδειγμα, οι επιδοτήσεις στην ενέργεια είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένες με τη στρατηγική της “απελευθέρωσης” και της λεγόμενης “πράσινης μετάβασης” που ευθύνεται για τις ανατιμήσεις στην ενέργεια, πολύ πριν το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι περιορισμένες αυξήσεις στις συντάξεις υπολείπονται κατά πολύ της εκτίναξης του πληθωρισμού.

Ακόμη και τα μέτρα για τη στέγη – ελλείψει προγραμμάτων εργατικής λαϊκής κατοικίας – συνδέονται με Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα και νέα τραπεζικά δάνεια που θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη υπερχρέωση τα λαϊκά νοικοκυριά.

Συνεπώς το δίλημμα “ανάπτυξη και σταθερότητα ή οπισθοδρόμηση” που έθεσε ο πρωθυπουργός είναι πλαστό και παραπλανητικό. Σήμερα ζούμε ακριβώς τα αποτελέσματα της καπιταλιστικής ανάπτυξης που για το λαό μεταφράζεται σε αστάθεια, ανασφάλεια, επίθεση στη ζωή και τα δικαιώματα του.

Στη “βαρυχειμωνιά” αυτού του δρόμου ανάπτυξης δεν χωρά καμία αναμονή και καμία εμπιστοσύνη σε κυβερνητικούς “σωτήρες”. Απαιτείται οργάνωση της εργατικής – λαϊκής αντεπίθεσης και συμπόρευση με το ΚΚΕ για μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης, σύγχρονα δικαιώματα, αξιοποίηση κάθε δυσκολίας κι αστάθειας του συστήματος για να ανοίξει ένας ριζικά διαφορετικός δρόμος προς όφελος του λαού.»

ΜέΡΑ 25

”Αν κάποιος είχε την υπομονή να ακούσει σήμερα τον κ. Μητσοτάκη, θα νόμιζε πραγματικά πως δεν ζει στην χώρα της Μητσοτάκης Α.Ε. των ολιγαρχικών κλοπών και των κυβερνητικών υποκλοπών. Ένας αμετανόητος, αδιόρθωτος και επικίνδυνος Πρωθυπουργός στον δικό του μαγικό, ολιγαρχικό κόσμο”, σχολιάζει το ΜέΡΑ25 την ομιλία του πρωθυπουργού, το βράδυ του Σαββάτου από το βήμα της 86ης ΔΕΘ.

“Την ώρα που ο κόσμος έξω μαζί με το μπλοκ του ΜέΡΑ25 διαδήλωνε μαζικά, ο Πρωθυπουργός προσπαθούσε να πείσει την κοινωνία πως δεν ζει στο Ολιγαρχικό κράτος και το Μητσοτακικό παρακράτος που καθημερινά την ληστεύει με το ένα χέρι και τη δέρνει με το άλλο, κρυφακούγοντας κιόλας «για το καλό της» τις διαθέσεις και τις προθέσεις της.

Είναι σαφές πως ο κ. Μητσοτάκης είναι πια σε αποδρομή και προσπαθεί με την ολιγαρχική και μιντιακή εξουσία του, αλλά και μερικά επικοινωνιακά και προεκλογικά ψίχουλα, να αλλάξει το κλίμα που επικρατεί πλεόν απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας”, συνεχίζει η ανακοίνωση και προσθέτει:

“Αυτό όμως αφορά μόνο το τεστ πίστης των χειροκροτητών που επιστρατεύτηκαν να γεμίσουν κάθε σπιθαμή του Βελλίδειου ώστε ο ταχύτατα βυθιζόμενος στα σκάνδαλά του Πρωθυπουργός να εκπέμψει επικοινωνιακο μήνυμα ενότητας αλλά ταυτόχρονα να δέσει τις βαρωνίες του κόμματός του σε όρκο συνενοχής.

Η κοινωνία χρειάζεται εδώ και τώρα ρήξη με το ολιγαρχικό καθεστώς που καθημερινά την ληστεύει μέσω της Μητσοτάκης Α.Ε. και των διαφόρων ληστρικών μηχανισμών όπως το Χρηματιστήριο Ενέργειας που έστησε η προηγούμενη μνημονιακή Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κόσμος κ. Μητσοτάκη σας έχει πάρει πια χαμπάρι και δεν θα επιτρέψει ούτε τη διαιώνιση του δικού σας καθεστώτος, ούτε την εναλλαγή σας από άλλες μνημονιακές, ολιγαρχικές δυνάμεις που θα συνεχίσουν τις ίδιες πολιτικές.

Ο λαός μας θα επιλέξει τη ρήξη, γιατί είναι η μόνη απάντηση στην κρίση.
Παλεύουμε για τη Ρήξη. Παλεύουμε για τις ζωές μας. Και θα τις πάρουμε πίσω. Ρεύμα φθηνό για όλο το λαό εδώ και τώρα με δημοψήφισμα για κατάργηση του Χρηματιστηρίου της Ενέργειας και επανεθνικοποίηση της ΔΕΗ.

Kαμία ανακωχή με την Μητσοτάκης Α.Ε. και κάθε μνημονιακή, ολιγαρχική πολιτική!”

Facebook Comments

POST A COMMENT.