Πέθανε η Βασίλισσα Ελισάβετ σε ηλικία 96 ετών

βασίλισσα Ελισάβετ

Η μακροβιότερη μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου, η Βασίλισσα Ελισάβετ, πέθανε σε ηλικία 96 ετών. 

Η ανακοίνωση του Παλατιού

 Την ανακοίνωση έκανε μέσα από τον επίσημο λογαριασμό της στο Instagram η βασιλική οικογένεια. «Η βασίλισσα πέθανε ειρηνικά στο Balmoral σήμερα το απόγευμα. Ο βασιλιάς και η βασιλική σύζυγος θα παραμείνουν στο Balmoral απόψε και θα επιστρέψουν αύριο στο Λονδίνο».
Ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ, συγκλονίζει τη Βρετανία και προκαλεί ρίγη συγκίνησης σε όλο τον κόσμο, για την απώλεια της μακροβιότερης αρχηγού κράτους. Αλλά το ίδιο το Παλάτι έμοιαζε προετοιμασμένο εδώ και καιρό για την δύσκολη επόμενη μέρα της πιο ισχυρής και πολυσυζητημένης μοναρχίας στις μέρες μας.

Ήδη, εδώ και έναν χρόνο περίπου, η 96χρονη Ελισάβετ, αντιλαμβανόμενη το επερχόμενο τέλος και τις λιγοστές αντοχές της, είχε περιορίσει τις δραστηριότητες που προέβλεπε ο ρόλος της και τα καθήκοντά της ασκούνταν ουσιαστικά από επτά μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας διάδοχος του θρόνου

Η Βασίλισσα Ελισάβετ, τον τελευταίο χρόνο, έχει αναθέσει ορισμένα από τα σημαντικότερα βασιλικά της καθήκοντα στον πρωτότοκο γιο της, πρίγκιπα Κάρολο. Τον περασμένο Μάιο, η Ελισάβετ αναγκάστηκε να να αποσυρθεί από την προεδρία της κρατικής έναρξης των εργασιών του Κοινοβουλίου λόγω κινητικών προβλημάτων και δεν εκφώνησε την παραδοσιακή ομιλία της. Ήταν η πρώτη φορά, από το 1963, που δεν παρέστη στην τελετή.

Πλήθος κόσμου έξω από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ

Από τη στιγμή που έγιναν γνωστά τα νέα για την υγεία της Βασίλισσας το πρωί της Πέμπτης, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από τα Ανάκτορα για να συμπαρασταθεί στη βασιλική οικογένεια.

Πλήθος κόσμου έξω από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ/Ap Photos
Πλήθος κόσμου έξω από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ/Ap Photos

Τουρίστες μιλώντας στο BBC ανέφεραν πως δεν ξαφνιάστηκαν από την είδηση για την καταβεβλημένη υγεία της Βασίλισσας Ελισάβετ καθώς είχαν παρατηρήσει πως εκείνη έδειχνε αδύναμη από το θάνατο του συζύγου της, Δούκα του Εδιμβούργου.

Πλήθος κόσμου έξω από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ/Ap Photos
Πλήθος κόσμου έξω από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ/Ap Photos

 Ποια ήταν η Ελισάβετ της Βρετανίας

Η Ελισάβετ υπήρξε βασίλισσα της Βρετανίας και περισσότερων από 12 άλλων χωρών από το 1952. Μεταξύ άλλων ήταν αρχηγός του κράτους του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Ανέβηκε στον θρόνο μετά τον θάνατο του πατέρα της, βασιλιά Γεωργίου Στ΄, στις 6 Φεβρουαρίου 1952. Ήταν μόλις 25 ετών. Στέφθηκε βασίλισσα τον Ιούνιο, στην πρώτη στέψη που μεταδόθηκε τηλεοπτικά και αποτέλεσε μια πρόγευση του πώς θα ήταν η ζωή των μελών των βασιλικών οίκων υπό τη συνεχή παρακολούθηση των μέσων ενημέρωσης.

Την εποχή εκείνη, η Βρετανία διατηρούσε ακόμη μεγάλο μέρος της αυτοκρατορίας της. Έβγαινε από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά οι «τάξεις» και τα «προνόμια» κυριαρχούσαν ακόμη στην κοινωνία, ενώ τα δελτία στα τρόφιμα δεν είχαν ακόμη καταργηθεί.

Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός της βασιλείας της. Ο Ιωσήφ Στάλιν ήταν τότε ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, ο Χάρι Τρούμαν ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Πόλεμος της Κορέας μαινόταν. Η Λιζ Τρας είναι η 15η πρωθυπουργός με την οποία συνεργάστηκε έστω και για λίγο, η Ελισάβετ στη μακροχρόνια θητεία της.

Η Ελισάβετ έμεινε χήρα μετά τον θάνατο του συζύγου της, πρίγκιπα Φίλιππου, τον Απρίλιο του 2021, λίγο πριν εκείνος συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής.

Η μετά την Ελισάβετ εποχή αναμένεται πιο περίπλοκη με τον Κάρολο, η δημοτικότητα του οποίου δεν είναι αντίστοιχη με εκείνη της μητέρας του, στον θρόνο. Οι Βρετανοί, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, θα προτιμούσαν τον γιο του, πρίγκιπα Ουίλιαμ και τη σύζυγό του Κέιτ.

Facebook Comments

POST A COMMENT.