Στη νόσο των Λεγεωνάριων οφείλονται οι 5 θάνατοι από πνευμονία στην Αργεντινή

λεγεωνέλλωση

Πώς ξεκίνησε η επιδημία

Από τις 3 Σεπτεμβρίου 2022, μια ομάδα 11 περιπτώσεων σοβαρής πνευμονίας, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων θανάτων, έχουν αναφερθεί στην πόλη San Miguel de Tucumán, στην επαρχία Tucuman, στην Αργεντινή. Legionella spp. απομονώθηκε στα δείγματα από τέσσερις περιπτώσεις. Η λεγεωνέλλωση είναι μια ασθένεια που μοιάζει με πνευμονία που ποικίλλει σε βαρύτητα από ήπια εμπύρετη ασθένεια έως μια σοβαρή και μερικές φορές θανατηφόρα μορφή πνευμονίας. Τα περιστατικά αναφέρθηκαν αρχικά ως πνευμονία άγνωστης αιτίας. Το βακτήριο Legionella αναγνωρίστηκε ως ο αιτιολογικός οργανισμός στις 3 Σεπτεμβρίου.

Όλες οι περιπτώσεις που παρουσιάστηκαν με αμφοτερόπλευρη πνευμονία, πυρετό, μυαλγία, κοιλιακό άλγος και δύσπνοια μεταξύ 18 και 25 Αυγούστου 2022 και συνδέονται επιδημιολογικά με μία μονάδα υγείας. Από τις 11 περιπτώσεις, οι οκτώ είναι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας της εγκατάστασης. τρεις είναι ασθενείς του υγειονομικού ιδρύματος. Οι τρεις από τους τέσσερις θανάτους ήταν μεταξύ εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

Οι υγειονομικές αρχές συντονίζουν τις δραστηριότητες έρευνας σε ομάδες, την ενεργή εύρεση περιπτώσεων για τον εντοπισμό πρόσθετων κρουσμάτων, τον εντοπισμό επαφών και τις δραστηριότητες δημόσιας υγείας για τον περιορισμό της περαιτέρω εξάπλωσης.

Επισκόπηση επιδημιών

Στις 29 Αυγούστου 2022, ο ΠΟΥ ενημερώθηκε από το Υπουργείο Υγείας της Αργεντινής για μια έκθεση από το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας της επαρχίας Τουκουμάν, για μια ομάδα έξι περιπτώσεων αμφοτερόπλευρης πνευμονίας χωρίς αιτιολογική αιτία που εντοπίστηκε στην πόλη San Miguel de Tucumán, Tucuman Επαρχία, Αργεντινή 1. Και τα έξι κρούσματα συνδέθηκαν με μία ιδιωτική μονάδα υγείας στην πόλη San Miguel de Tucumán, με την έναρξη των συμπτωμάτων μεταξύ 18 και 22 Αυγούστου 2022. Τα έξι κρούσματα περιελάμβαναν πέντε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και έναν ασθενή που εισήχθη σε στην κλινική για άσχετη πάθηση και στη συνέχεια στη μονάδα εντατικής θεραπείας μετά την εμφάνιση πνευμονίας. Εκτός από την αμφοτερόπλευρη πνευμονία, όλες οι περιπτώσεις εμφανίστηκαν με πυρετό, μυαλγία, κοιλιακό άλγος και δύσπνοια.

Την 1η Σεπτεμβρίου, εντοπίστηκαν τρία επιπλέον κρούσματα μέσω ενεργού εντοπισμού κρουσμάτων – όλοι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας από την ίδια ιδιωτική μονάδα υγείας, ηλικίας 30 έως 44 ετών – με παρόμοια σημεία και συμπτώματα με τα αρχικά έξι περιστατικά που εντοπίστηκαν 2. Η έναρξη των συμπτωμάτων για αυτές τις περιπτώσεις ήταν μεταξύ 20 και 25 Αυγούστου 2022.

Μεταξύ 2 και 3 Σεπτεμβρίου, εντοπίστηκαν δύο επιπλέον κρούσματα, ένας άνδρας 81 ετών και ένας άνδρας 64 ετών, και οι δύο με συννοσηρότητες, οι οποίοι νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο και παρουσίασαν παρόμοια κλινική εικόνα με τα προηγούμενα περιστατικά 3.

Μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου 2022, έχουν εντοπιστεί 11 κρούσματα, τέσσερα από τα οποία έχουν πεθάνει (τρεις εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας). Οκτώ από τα 11 περιστατικά που αναφέρθηκαν είναι υγειονομικοί υπάλληλοι της ίδιας μονάδας υγείας. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 45 έτη. επτά είναι άνδρες. Δέκα περιπτώσεις είχαν υποκείμενες παθήσεις ή/και παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων θανάτων που αναφέρθηκαν. Τέσσερα κρούσματα εξακολουθούν να νοσηλεύονται από τις 3 Σεπτεμβρίου. Οι επαφές των κρουσμάτων βρίσκονται υπό παρακολούθηση και, μέχρι σήμερα, κανένα δεν έχει αναπτύξει συμπτώματα.

Εργαστηριακά αποτελέσματα

Από τις 11 περιπτώσεις ελήφθησαν δείγματα αίματος, αναπνευστικού και ιστών. Οι προκαταρκτικές δοκιμές που έγιναν στο τοπικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας ήταν αρνητικές για ιούς του αναπνευστικού και άλλους ιούς, βακτηριακούς και μυκητιακούς παράγοντες. Στις 31 Αυγούστου, δείγματα από τις αρχικές έξι περιπτώσεις στάλθηκαν στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς – τη Διοίκηση Εθνικών Εργαστηρίων και Ινστιτούτων Υγείας (Administración Nacional de Laboratorios e Institutos de Salud – ANLIS σύμφωνα με το ακρωνύμιό του στα ισπανικά) – για πρόσθετες δοκιμές 4 . Από τις 3 Σεπτεμβρίου 2022, έχουν ληφθεί αρνητικά αποτελέσματα για COVID-19 (RT-PCR), γρίπη, ανίχνευση αντισωμάτων για Coxiella, ουρικό αντιγόνο για Legionella spp., πάνελ 12 αναπνευστικών ιών, χανταϊό (Elisa IgM), ιστόπλασμα ( RT-PCR), Yersinia pestis (PCR) και μικροσυγκόλληση για τη λεπτοσπείρωση.

Περαιτέρω αναλύσεις δύο δειγμάτων βρογχοκυψελιδικής πλύσης με εξαιρετικά ευαίσθητη ολική αλληλουχία DNA (μεταγονιδιωματική) βρήκαν μετρήσεις συμβατές με το Legionella spp. Στις 3 Σεπτεμβρίου 2022, το ANLIS ανέφερε ότι τα προϊόντα ενίσχυσης του ριβοσωμικού γονιδίου 16S για τη Legionella spp. Από τα δύο δείγματα βρογχοκυψελιδικής πλύσης που αναλύθηκαν με μεταγονιδιωματικές αλληλουχίες και αναλύθηκαν με τέσσερις διαφορετικές βιοπληροφορικές μεθόδους, παρήγαγαν αποτελέσματα συμβατά με τη Legionella pneumophila. Η επιβεβαίωση αυτών των αποτελεσμάτων αναμένεται με την ολοκλήρωση των διαδικασιών αλληλούχισης. Αυτό το εργαστηριακό αποτέλεσμα υποστηρίζει στοιχεία συμβατά με τη νόσο των Λεγεωνάριων. Εξακολουθούν να διεξάγονται δοκιμές καλλιέργειας αίματος και ορομετατροπής για να συμπληρώσουν τη διάγνωση της λοίμωξης από Legionella.

Επιδημιολογία Λεγεωνέλλωσης

Η λεγεωνέλλωση είναι ένας γενικός όρος που περιγράφει τις πνευμονικές και μη πνευμονικές μορφές μόλυνσης από το είδος των βακτηρίων Legionella. Η βαρύτητα της λεγεωνέλλωσης ποικίλλει από ήπια έως σοβαρή και μερικές φορές μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Η νόσος των Λεγεωνάριων, η πνευμονική μορφή, έχει περίοδο επώασης από 2 έως 10 ημέρες (αλλά έχουν καταγραφεί έως και 16 ημέρες σε ορισμένα κρούσματα). Είναι μια σημαντική αιτία πνευμονίας που αποκτάται από την κοινότητα και το νοσοκομείο. και παρόλο που είναι ασυνήθιστο, η λεγεωνέλλωση μπορεί να προκαλέσει σοβαρές εξάρσεις νόσου για τη δημόσια υγεία.
Αρχικά, τα συμπτώματα είναι πυρετός, ήπιος βήχας, απώλεια όρεξης, πονοκέφαλος, κακουχία και λήθαργος, ενώ ορισμένοι ασθενείς εμφανίζουν επίσης μυϊκό πόνο, διάρροια και σύγχυση. Η σοβαρότητα της νόσου των Λεγεωνάριων κυμαίνεται από ήπιο βήχα έως γρήγορα θανατηφόρα πνευμονία. Η μη θεραπευμένη νόσος των Λεγεωνάριων συνήθως επιδεινώνεται κατά την πρώτη εβδομάδα.

Η θνησιμότητα από τη νόσο των Λεγεωνάριων εξαρτάται από τη σοβαρότητα της νόσου, τη χρήση αντιβιοτικής θεραπείας, το περιβάλλον όπου αποκτήθηκε η Legionella και εάν ο ασθενής έχει υποκείμενες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ανοσοκαταστολής. Το ποσοστό θνησιμότητας μπορεί να είναι έως και 40-80% σε ασθενείς με ανοσοκαταστολή που δεν λαμβάνουν θεραπεία και μπορεί να μειωθεί στο 5-30% μέσω της κατάλληλης αντιμετώπισης των περιστατικών, ανάλογα με τη σοβαρότητα των κλινικών σημείων και συμπτωμάτων. Συνολικά, το ποσοστό θνησιμότητας είναι συνήθως μεταξύ 5-10%.

Αντίδραση δημόσιας υγείας
Ως απόκριση στον εντοπισμό του συμπλέγματος διμερούς πνευμονίας, οι υγειονομικές αρχές στην επαρχία Τουκουμάν συντόνισαν δραστηριότητες έρευνας συστάδων, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης των κρουσμάτων, της αναζήτησης της πηγής(-ών) μόλυνσης, της ενεργής εύρεσης περιστατικών για τον εντοπισμό επιπλέον περιπτώσεων και της ανίχνευσης επαφών . Οι προκαταρκτικές έρευνες έδειξαν ότι δεν εντοπίστηκαν δευτερεύουσες περιπτώσεις.

Όπως Legionella spp. έχει προσδιοριστεί ως η αιτιολογία αυτής της εστίας, εφαρμόστηκαν τα ακόλουθα μέτρα δημόσιας υγείας:

Εκτίμηση κινδύνου και αναστολή των δραστηριοτήτων υγειονομικής περίθαλψης στις εγκαταστάσεις υγείας.
Ενισχυμένη επιτήρηση συμπεριλαμβανομένης της ενεργητικής και παθητικής εύρεσης περιστατικών.
Βιολογική και περιβαλλοντική δειγματοληψία και εργαστηριακές δοκιμές, συμπεριλαμβανομένης της απομόνωσης βακτηρίων και της μεταγονιδιωματικής.
Απομόνωση περιστατικού και κλινική φροντίδα ασθενών.
Ταυτοποίηση επαφών, υποστήριξη και παρακολούθηση.
Επικοινωνία κινδύνου
Με την υποστήριξη των εθνικών υγειονομικών αρχών, συλλέγονται περιβαλλοντικά δείγματα για να προσδιοριστεί η πηγή μόλυνσης και να εφαρμοστούν επειγόντως μέτρα πρόληψης και ελέγχου. Οι υγειονομικές αρχές εφαρμόζουν επίσης στρατηγικές εσωτερικής και εξωτερικής επικοινωνίας για τους επαγγελματίες υγείας και την κοινότητα.

Ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας (PAHO)/ΠΟΥ παρέχει τεχνική υποστήριξη για τη διερεύνηση της επιδημίας, συμπεριλαμβανομένων συμβουλών για δειγματοληψία, περιβαλλοντική αξιολόγηση, κλινική διαχείριση και μέτρα ελέγχου λοιμώξεων και πρόληψης (IPC).

Αξιολόγηση κινδύνου από τον ΠΟΥ 
Η βαρύτητα της λεγεωνέλλωσης ποικίλλει από μια ήπια εμπύρετη ασθένεια έως μια σοβαρή και μερικές φορές θανατηφόρα μορφή πνευμονίας και προκαλείται από την έκθεση σε είδη Legionella που βρίσκονται σε μολυσμένο νερό και μείγματα γλάστρων. Η πιο κοινή μορφή μετάδοσης της λεγεωνέλλωσης είναι η εισπνοή μολυσμένων αερολυμάτων από μολυσμένες πηγές νερού. Πηγές που έχουν συνδεθεί τόσο με τη μετάδοση της Legionella μέσω αεροζόλ όσο και με κρούσματα λεγεωνέλλωσης περιλαμβάνουν πύργους ψύξης κλιματισμού ή συμπυκνωτές εξάτμισης που σχετίζονται με κλιματισμό και βιομηχανική ψύξη, συστήματα ζεστού και κρύου νερού, υγραντήρες και σπα με υδρομασάζ. Η μόλυνση μπορεί επίσης να συμβεί με αναρρόφηση μολυσμένου νερού ή πάγου, ιδιαίτερα σε ευαίσθητους ασθενείς στο νοσοκομείο. Μέχρι σήμερα, δεν έχει αναφερθεί άμεση μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Σποραδικά κρούσματα πνευμονίας από λεγεωνέλλωση έχουν αναφερθεί στο παρελθόν στην Αργεντινή. Υπάρχουν ισχυρές δραστηριότητες επιτήρησης που εφαρμόζονται στις πληγείσες υγειονομικές εγκαταστάσεις. Ωστόσο, ελλείψει προσδιορισμένης πηγής βακτηρίων Legionella, ο κίνδυνος εμφάνισης λεγιονέλλωσης για άτομα που εργάζονται ή νοσηλεύονται στην ίδια μονάδα υγείας είναι επί του παρόντος μέτρια.

Οι χώρες με περιπτώσεις λεγεωνέλλωσης που αναφέρθηκαν μετά το ταξίδι στην Αργεντινή θα πρέπει να ειδοποιήσουν το περιφερειακό εστιακό σημείο του IHR.

Η Συμβουλή του ΠΟΥ
Ο ΠΟΥ συνιστά τη συνέχιση των εργαστηριακών αναλύσεων, την ταυτοποίηση κρουσμάτων και την κλινική φροντίδα, τον εντοπισμό επαφών, τη διερεύνηση κρουσμάτων για τον προσδιορισμό της πηγής(ών), την εφαρμογή μέτρων για την πρόληψη περαιτέρω λοιμώξεων και την ενίσχυση των μέτρων Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων (IPC). Τα μέτρα IPC στις εγκαταστάσεις υγείας έχουν ενισχυθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και θα πρέπει να ενισχυθούν για την πρόληψη της μετάδοσης που σχετίζεται με την υγειονομική περίθαλψη. Οι προφυλάξεις που συνιστώνται για τον COVID-19 θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούνται.

Ο ΠΟΥ δεν συνιστά συγκεκριμένα διαφορετικά μέτρα για τους ταξιδιώτες. Σε περίπτωση συμπτωμάτων που υποδηλώνουν αναπνευστική ασθένεια είτε κατά τη διάρκεια είτε μετά το ταξίδι, οι ταξιδιώτες ενθαρρύνονται να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια και να μοιραστούν το ιστορικό ταξιδιού τους με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

Ο ΠΟΥ συμβουλεύει να μην εφαρμοστούν οποιοιδήποτε ταξιδιωτικοί ή εμπορικοί περιορισμοί στην Αργεντινή με βάση τις τρέχουσες πληροφορίες που είναι διαθέσιμες για αυτό το γεγονός.

Facebook Comments

POST A COMMENT.