Reuters: “Οι κουρασμένες κυβερνήσεις να προετοιμαστούν για νέα κύματα Covid”

πανδημία-1

Καθώς πλησιάζει ο τρίτος χειμώνας της πανδημίας του κορονοϊού στο βόρειο ημισφαίριο, οι επιστήμονες προειδοποιούν τις κουρασμένες κυβερνήσεις και τους πληθυσμούς να προετοιμαστούν για περισσότερα κύματα COVID-19, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται μία ιδιαίτερα ανησυχητική έρευνα του Imperial College.

Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, μπορεί να υπάρχουν έως και ένα εκατομμύριο μολύνσεις την ημέρα αυτό το χειμώνα, επισημαίνει ο Chris Murray, επικεφαλής του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας (IHME), μιας ανεξάρτητης ομάδας μοντέλων στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον που παρακολουθεί την πανδημία.

Σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, οι επιστήμονες προβλέπουν μια σειρά από κύματα COVID, καθώς οι άνθρωποι θα περνούν περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους τους ψυχρότερους μήνες, αυτή τη φορά χωρίς σχεδόν κανένα περιορισμό κάλυψης ή κοινωνικής απόστασης.

Ωστόσο, ενώ τα κρούσματα μπορεί να αυξηθούν ξανά τους επόμενους μήνες, οι θάνατοι και οι νοσηλείες είναι απίθανο να αυξηθούν με την ίδια ένταση, είπαν οι ειδικοί, βοηθούμενοι από τον εμβολιασμό, την προηγούμενη μόλυνση, τις πιο ήπιες παραλλαγές και τη διαθεσιμότητα πολύ αποτελεσματικών θεραπειών για τον COVID.

Αυτές οι προβλέψεις εγείρουν νέα ερωτήματα σχετικά με το πότε οι χώρες θα βγουν από τη φάση έκτακτης ανάγκης του COVID και θα εισέλθουν σε κατάσταση ενδημικής νόσου, όπου οι κοινότητες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού βλέπουν μικρότερα κρούσματα, πιθανώς σε εποχιακή βάση.

Πολλοί ειδικοί είχαν προβλέψει ότι η μετάβαση θα ξεκινούσε στις αρχές του 2022, αλλά η άφιξη της εξαιρετικά μεταλλαγμένης παραλλαγής Omicron του κορωνοϊού διέκοψε αυτές τις προσδοκίες.

«Πρέπει να αφήσουμε στην άκρη την ιδέα «τελείωσε η πανδημία;» είπε ο Άνταμ Κουτσάρσκι, επιδημιολόγος στο London School of Hygiene and Tropical Medicine. Αυτός και άλλοι βλέπουν το COVID να μεταμορφώνεται σε μια ενδημική απειλή που εξακολουθεί να προκαλεί υψηλό βάρος ασθενειών.

«Όλα τα σενάρια (με νέες παραλλαγές) υποδεικνύουν τη δυνατότητα για ένα μεγάλο μελλοντικό κύμα σε επίπεδο τόσο κακό ή χειρότερο από τα επιδημικά κύματα του 2020/2021», ανέφερε η έκθεση, βασισμένη σε μοντέλο από το Imperial College του Λονδίνου.

Οι ειδικοί λένε πως η πρόβλεψη για τον COVID έχει γίνει πολύ πιο δύσκολη, καθώς πολλοί άνθρωποι βασίζονται σε self test στο σπίτι τους, που δεν καταγράφονται επίσημα.

«Όποιος λέει ότι μπορεί να προβλέψει το μέλλον αυτής της πανδημίας είτε έχει υπερβολική αυτοπεποίθηση είτε ψεύδεται», είπε ο Ντέιβιντ Ντάουντι, επιδημιολόγος μολυσματικών ασθενειών στο Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

Ο ΠΟΥ έχει πει ότι κάθε χώρα πρέπει ακόμα να προσεγγίσει νέα κύματα με όλα τα εργαλεία στο οπλοστάσιο της πανδημίας – από τους εμβολιασμούς μέχρι τις παρεμβάσεις, όπως τεστ και κοινωνική απόσταση ή κάλυψη.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ διέκοψε πρόσφατα τα τεστ ρουτίνας για COVID σε ταξιδιώτες στο διεθνές αεροδρόμιο της, αλλά είναι έτοιμη να επαναλάβει την πρακτική “μέσα σε ημέρες” εάν βρεθεί αντιμέτωπη με μια μεγάλη αύξηση, δήλωσε η Sharon Alroy-Preis, επικεφαλής της δημόσιας υπηρεσίας υγείας της χώρας.

«Όταν υπάρχει κύμα λοιμώξεων, πρέπει να φοράμε μάσκες, πρέπει να κάνουμε τεστ», είπε. «Αυτό είναι να ζεις με τον COVID».

Στην Ελλάδα

Η «ξεχασμένη» εξέλιξη του Covid-19 επιστρέφει, εν μέσω τουριστικής περιόδου, καθώς ο ΕΟΔΥ θα ανακοινώσει, σε λίγες ώρες, τα στοιχεία για την εικόνα της πανδημίας στην χώρα μας, στη σκιά εκτιμήσεων ότι αναμένεται αύξηση των θανάτων, που θα αγγίζουν τους 350. Ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, υπολογίζει ότι τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα κυμαίνονται στα 400.000-500.000, και ότι «οι σκληροί δείκτες, οι θάνατοι, ακόμα και οι διασωληνώσεις έχουν ήδη δώσει μια αύξηση, η οποία περιμένουμε να συνεχιστεί λίγο ακόμα».

Ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης, δηλώνει ότι οι σκληροί δείκτες δεν αυξάνονται και, παρ’ ότι αναγνωρίζει ότι το φθινόπωρο θα υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων, επιμένει ότι αρχική πρόθεση της κυβέρνησης είναι «να μην υπάρξουν μέτρα με τη μορφή υποχρεωτικότητας», (εδώ). Αντίθετα, η διεθνής επιστημονική κοινότητα, προειδοποιεί «τις κουρασμένες κυβερνήσεις και τους πληθυσμούς να προετοιμαστούν για περισσότερα κύματα του COVID», τον τρίτο χειμώνα της πανδημίας.

Facebook Comments

POST A COMMENT.