«Ζητάμε να θεσμοθετηθεί μια ενεργή ‘Parthenon partnership’ με τους φίλους και συναδέλφους μας στην Ελλάδα», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του Μουσείου, Jonathan Williams στην The Sunday Times – «Αν σας κόψω τα πόδια και τα χέρια, θα τα θέλατε πίσω ή όχι;», ανέφερε ο διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, Νικόλαος Σταμπολίδης.
Μία ενεργή «συνεργασία» με την Αθήνα σε σχέση με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, προτείνουν τώρα υψηλόβαθμα στελέχη του Βρετανικού Μουσείου, αναμένοντας αντιδράσεις από την Ελληνική πλευρά.
Η πρόταση αυτή παρουσιάζεται μάλιστα από την The Sunday Times ως κίνηση που θα μπορούσε να «διευκολύνει μία από τις μακροβιότερες και πιο αντιφατικές διαμάχες» και ως «ευκαιρία» τα Γλυπτά να επιστρέψουν στην Ελλάδα για πρώτη φορά εδώ και πάνω από 200 χρόνια, χωρίς να διευκρινίζεται πάντως υπό πιο καθεστώς.
Ειδικότερα, στην The Sunday Times μίλησε ο αναπληρωτής διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Jonathan Williams, αναφέροντας ότι «αυτό που ζητάμε είναι να θεσμοθετηθεί μια ενεργή ‘Parthenon partnership’ με τους φίλους και συναδέλφους μας στην Ελλάδα».
«Πιστεύω ακράδαντα ότι υπάρχει περιθώριο για μια πραγματικά δυναμική και θετική συζήτηση στο πλαίσιο της οποίας μπορούν να βρεθούν νέοι τρόποι συνεργασίας».
«Υπάρχουν πολλά θαυμάσια αντικείμενα που θα ήμασταν ευτυχείς να δανειστούμε και να δανείσουμε. Αυτό κάνουμε», είπε με την εφημερίδα.
Ο «δανεισμός» ωστόσο, είναι ένα σημείο εμπλοκής μεταξύ Λονδίνου και Αθήνας.
Η Ελλάδα θέλει το Ηνωμένο Βασίλειο να αναγνωρίσει «ιδιοκτησία» της στα Γλυπτά, αλλά το Βρετανικό Μουσείο συνεχίζει να αναφέρεται στον «δανεισμό».
Ο κ. Williams τονίζει ότι «πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να προχωρήσουμε γύρω από τις πολιτιστικές ανταλλαγές ενός επιπέδου, μιας έντασης και ενός δυναμισμού που δεν έχουμε διανοηθεί μέχρι σήμερα».
Προσθέτει ωστόσο ότι «τα Γλυπτά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του Βρετανικού Μουσείου. Βρίσκονται εδώ για πάνω από 200 χρόνια», και ότι «θέλουμε να αλλάξουμε το πόσο έντονη είναι η συζήτηση (γύρω από αυτό το θέμα)».
Ο διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, Νικόλαος Σταμπολίδης, «απαντώντας» στην πρόταση του Βρετανικού Μουσείου για μία «συνεργασία» δήλωσε στη Sunday Times ότι μπορεί «να αποτελέσει τη βάση για την έναρξη εποικοδομητικών συνομιλιών», επικαλούμενος το προηγούμενο της Σικελίας.
«Αυτός είναι ο δρόμος. Αυτή είναι η αρχή των πάντων», είπε, αλλά είναι επιφυλακτικός απέναντι στους Βρετανούς που προσφέρουν «απροσδιόριστα δώρα».
«Αν σας κόψω τα πόδια και τα χέρια, θα τα θέλατε πίσω ή όχι;» ρωτάει συγκεκριμένα.
Ο ίδιος απέκλεισε την ιδέα ότι τα γλυπτά αποτελούν «ακέραιο μέρος» του Βρετανικού Μουσείου.
«Τι είναι ακεραιότητα; Ο εγωισμός που δημιούργησε μια ιστορία 200 χρόνων στο Μουσείο ή η δημιουργία του Παρθενώνα πριν από 2.500 χρόνια;», επεσήμανε.
Η ζωφόρος, ηλικίας 2.450 ετών, ανέφερε η βρετανική εφημερίδα, πριονίστηκε από τον Παρθενώνα με εντολή του Thomas Bruce, του έβδομου λόρδου Έλγιν, το 1801 με την άδεια, όπως υποστήριξε, των οθωμανικών αρχών κατοχής.
Ο ίδιος πούλησε τα γλυπτά στη βρετανική κυβέρνηση το 1816 και η κυριότητά τους μεταβιβάστηκε στους διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου.
Ο κ. Σταμπολίδης πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δε ζητάει τίποτα πίσω εκτός από τα Γλυπτά, καθώς έχει ήδη αρκετά ένδοξα αντικείμενα.
«Ζητάμε μόνο τα Γλυπτά του Παρθενώνα, όχι για εμάς αλλά για την ανθρωπότητα».
Υποστήριξε ότι τα Γλυπτά -που απεικονίζουν άνδρες και γυναίκες, νέους και ηλικιωμένους, πλούσιους και φτωχούς- ήταν η πρώτη αναπαράσταση «όλων των στοιχείων της Δημοκρατίας».
Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, και στους διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου, υπογράμμισε:
«Στις δύσκολες μέρες που ζούμε, η επιστροφή τους θα ήταν μια πράξη ιστορική. Θα ήταν σαν να αποκαθιστούσαν οι Βρετανοί την ίδια τη Δημοκρατία. Αν ήσασταν ο Βρετανός πρωθυπουργός, δε θα θέλατε να σας θυμούνται ως αυτόν που θα τα δώσει πίσω και όχι ως τον δανειστή;».
Η κ. Λίνα Μενδώνη, η υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας, υπενθυμίζεται στο άρθρο, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα: «Η ατμόσφαιρα έχει αλλάξει. Με καλή θέληση μπορούμε να βρούμε έναν δρόμο προς τα εμπρός και για τις δυο πλευρές».
Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός, υποσχέθηκε ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις, αλλά προειδοποίησε ότι «τα μικρά βήματα δεν είναι αρκετά».
Οι δηλώσεις του κ. Williams έρχονται μετά την πρόταση του George Osborne, του πρώην επικεφαλής και προέδρου των διαχειριστών του Μουσείου, τον περασμένο μήνα ότι «θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία» με την Ελλάδα για τον διαμοιρασμό των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Τέλος, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε για πρώτη φορά επίσημο αίτημα για την οριστική επιστροφή όλων των Γλυπτών το 1983.
Η πάγια θέση του Μουσείου είναι ότι είναι πρόθυμο να εξετάσει το ενδεχόμενο δανεισμού αντικειμένων σε χώρες που δε διεκδικούν την κυριότητά τους.
Η Αθήνα έχει απορρίψει προτάσεις να δανειστεί τα Γλυπτά, καθώς αυτό θα αναγνώριζε σιωπηρά τη βρετανική ιδιοκτησία τους.
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο ως προϊόν κλοπής, επομένως, η Ελλάδα «δεν μπορεί να αναγνωρίσει οποιοδήποτε δικαίωμα κυριότητας, κατοχής και νομής επ’ αυτών», έχει επισημάνει η κα Μενδώνη.
«Η Ελλάδα υποχρεούται συνταγματικά και νομιμοποιείται ηθικά, με κάθε πρόσφορο τρόπο, να αξιώνει την επανένωσή τους, εν ονόματι του δικαίου και της ηθικής τάξης, προκειμένου να αποκατασταθεί η ακεραιότητα του μνημείου».
POST A COMMENT.