Βασίλης Παπαστεργιάδης: «Η Ελλάδα αξίζει να γίνει Παγκόσμιος Προορισμός Εκπαίδευσης»

ΕΑΕΤΕ-Παπαστεργιάδης-1

Η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης (Ε.Κ.Μ.) είναι μία από τις μεγαλύτερες και πλέον δραστήριες ελληνικές κοινότητες της Ομογένειας, σε όλο τον κόσμο. Συμπληρώνει φέτος τα 125 χρόνια από την ίδρυσή της, αποτελώντας τον αρχαιότερο ομογενειακό οργανισμό της Αυστραλίας. Πρόεδρός της είναι ο διακεκριμένος νομικός Βασίλης Παπαστεργιάδης, στον οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η σημερινή δυναμική της κοινότητας, καθώς είναι ο εμπνευστής πολλών δραστηριοτήτων και επιτευγμάτων της Ε.Κ.Μ. που την κάνουν να θεωρείται, πλέον, ηγετικός Οργανισμός διεθνούς φήμης.

Ρούλα Σκουρογιάννη

Με την ευκαιρία της επίσκεψής του στη χώρα μας, πρώτη φορά από το ξέσπασμα της πανδημίας, είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε τον κύριο Βασίλη Παπαστεργιάδη, ο οποίος επεσήμανε ότι, κατά την περίοδο της πανδημίας, η Αυστραλία παίρνοντας πάρα πολύ σοβαρά τον κίνδυνο της Covid, έκλεισε τα σύνορά της, για περίπου δυόμισι χρόνια με όλες τις χώρες του εξωτερικού, ενώ υπήρχαν και πόλεις στην Αυστραλία που είχαν αποκλειστεί με άλλες πόλεις. «Περάσαμε δύσκολες στιγμές όλοι μας, αλλά το έχουμε ξεπεράσει και βρισκόμαστε τώρα, μετά από 3 καλοκαίρια στη δεύτερη πατρίδα μας!», είπε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι κάθε επίσκεψη στην Ελλάδα συνδυάζεται για τον πρόεδρο της Ε.Κ.Μ. με πολύ σημαντικές συναντήσεις -όχι εθιμοτυπικές, αλλά ουσίας- που έχουν να κάνουν με δράσεις και ενέργειες κοινού ενδιαφέροντος, και πάντα αμοιβαία επωφελείς για τις δύο χώρες, Ελλάδα και Αυστραλία. Στη συζήτησή μας, ο κ. Παπαστεργιάδης, μας ανέφερε πολλές από τις αξιόλογες δράσεις που λειτουργούν ως δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών και δείχνουν το έντονο ενδιαφέρον και την αγάπη των Ελλήνων της Αυστραλίας για τη δεύτερη πατρίδα, την Ελλάδα!

«Η Ελλάδα είναι φημισμένη για τις υπέροχες παραλίες της, το κλίμα της, τον ήλιο της, για τη μοναδική κουζίνα της, για όλα τα ήθη και τα έθιμα, τη φιλοξενία της, που γενικά γνωρίζει και αγαπά ευρύτερα ο κόσμος», υπογραμμίζει ο κ. Β. Παπαστεργιάδης.
«Για εμάς είναι σημαντικό να ερχόμαστε όχι μόνο για διακοπές στην Ελλάδα αλλά για να θέτουμε, παράλληλα, και τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν τους απόδημους Έλληνες της Αυστραλίας. Η ‘διασπορά’ είναι ελληνική λέξη και οι Έλληνες της διασποράς είναι περίπου 7 εκατομμύρια ανά την υφήλιο και είναι φυσικό να μας απασχολούν πολλά ζητήματα σχετικά με την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, την Οικονομία και τον Τουρισμό».

  • Με ενθουσιασμό υποδεχτήκαμε την είδηση της δημιουργίας Ελληνικής Έδρας Παγκόσμιας Διασποράς στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης με δικές σας ενέργειες. Πρόκειται για μία παγκόσμια πρωτοτυπία και ένα πεδίο διεθνούς ενδιαφέροντος, που δεν αφορά μόνο τις δύο χώρες, ούτε μόνο την ελληνική διασπορά στην Αυστραλία ή αλλού. Αναμένεται, επίσης, να αποδώσουν εξαιρετικά συμπεράσματα τα ερευνητικά προγράμματα που θα αναπτυχθούν -από όσο μπορούμε να υποθέσουμε- στο πλαίσιο του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού προγράμματος.

«Για μας ήταν πάρα πολύ σημαντικό να προωθήσουμε κυρίως το εκπαιδευτικό κομμάτι της κοινότητας αλλά και γενικότερα ό,τι αφορά τη διασπορά», εξηγεί ο κ. Παπαστεργιάδης.
«Ξεκινήσαμε μία συζήτηση για το θέμα της Δύσης με τον πρώην πρωθυπουργό, τον κύριο Scott Morrison, και το ρόλο που έπαιξε η αρχαία Ελλάδα στην ανάπτυξη της Δύσης. Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήσαμε για το θέμα της διασποράς και, μέσα από αυτές τις συζητήσεις, με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας, συμφωνήσαμε να χρηματοδοτήσουν την ίδρυση και λειτουργία Ελληνικής Έδρας Διασπορικών Σπουδών της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης (Greek Community of Melbourne Hellenic Chair in Diasporic Studies) στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης -που είναι ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια παγκοσμίως, καθώς συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων 25 με 30. Στόχος μας είναι να ερευνήσουμε όσο περισσότερο τα θέματα που αφορούν τους απόδημους, όχι μόνο τους απόδημους από Αυστραλία ή Ελλάδα, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο. Επίσης, επειδή -εκτός από την κυβέρνηση- και το πανεπιστήμιο αναγνώρισε τη σημασία αυτής της έδρας, συγχρηματοδοτείται το συγκεκριμένο έργο και από το πανεπιστήμιο. Ήδη, έχει τοποθετηθεί ο υπεύθυνος λέκτορας στην έδρα, ενώ έχει δοθεί στο πρόγραμμα το όνομα της κοινότητας της Μελβούρνης.
Αισθανόμαστε πολύ υπερήφανοι που θα υπάρχει μία έδρα που θα ασχολείται με τη διασπορά, όχι όπως τη γνωρίζουμε μέχρι τώρα μέσα από σεμινάρια και διαλέξεις, αλλά μέσα από επίσημα στοιχεία και ερευνητικά δεδομένα που θα προκύψουν».

  • Μεταξύ των συναντήσεων που προγραμματίζετε να έχετε φέτος στην Ελλάδα, αναμένεται και μία συνάντηση με την υπουργό Παιδείας. Έχετε πολύ σημαντικά ζητήματα να συζητήσετε με την κυρία Κεραμέως, όπως είναι η αναγνώριση των πτυχίων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Αυστραλίας στην Ελλάδα, αλλά και το να πραγματοποιούν Αυστραλοί φοιτητές στη χώρα μας ένα έτος σπουδών τους. Εκτός από αυτά τα δύο σημαντικά αιτήματα, υπάρχουν και άλλα που έχετε να θέσετε στην Ελληνίδα υπουργό Παιδείας;

«Η Ελλάδα είναι μία χώρα με πολύ πλούσια Ιστορία και Πολιτισμό και πρέπει να είναι ένας παγκόσμιος προορισμός εκπαίδευσης. Το πιστεύουμε αυτό. Πρέπει να σας αναφέρω ότι στην Αυστραλία το κομμάτι της εκπαίδευσης σε κάποιες πόλεις είναι το δεύτερο σημαντικότερο κομμάτι της Οικονομίας μας. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι, πριν την πανδημία, πρόσφερε, κάθε χρόνο 32 δισεκατομμύρια δολάρια στην Οικονομία μας και πάνω από 120.000 μόνιμες θέσεις εργασίας, ενώ φιλοξενούμε πάνω από 500.000 αλλοδαπούς φοιτητές. Γιατί να μην μπορεί και η Ελλάδα να είναι ένας τέτοιος εκπαιδευτικός προορισμός, κυρίως για τις ανθρωπιστικές σπουδές; Πιστεύουμε ότι έχουμε την τεχνογνωσία στην Αυστραλία και μπορούμε να δημιουργήσουμε κατάλληλες σχέσεις συνεργασίας μεταξύ των Πανεπιστημίων της Ελλάδας και της Αυστραλίας, με προϋπόθεση να υπάρχουν μαθήματα που διδάσκονται στα αγγλικά. Αυτή τη στιγμή όλα τα Πανεπιστήμια της Αυστραλίας έχουν μία τέτοια διασύνδεση και σχέση με τα Πανεπιστήμια ευρωπαϊκών χωρών, όπως της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Αγγλίας κ.α.. Συνολικά, με πάνω από 100 Πανεπιστήμια διεθνώς, πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα συνεργασίας η Αυστραλία. Δυστυχώς, ανάλογη διασύνδεση σπουδών δεν υπάρχει με κανένα Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα… Νομίζω ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή και μπορεί να γίνει αυτό. Θα υπάρξουν έτσι, χιλιάδες φοιτητές που θα μπορούν να έρχονται στην Ελλάδα και να υπολογίζεται το τμήμα των εδώ σπουδών τους στο πτυχίο τους. Πρέπει, επίσης, να υπάρχει αναγνώριση των πτυχίων μεταξύ των δύο χωρών. Θεωρούμε ότι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό με δεδομένο ότι είμαστε δύο χώρες που έχουν και πλούσια ιστορία και μεγάλη σύνδεση μεταξύ τους, που πάει πίσω στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και στο μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα. Υπήρξαμε σύμμαχοι, μοιραζόμαστε κοινά ιδανικά και ασπαζόμαστε τα ιδεώδη της Δημοκρατίας», τόνισε ο πρόεδρος της Ε.Κ.Μ.

  • Υλοποιήσατε ένα αξιόλογο project συνεργασίας με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Βλέπουμε ότι το ενδιαφέρον και οι κοινές δράσεις των δύο χωρών αφορούν κυρίως την εκπαίδευση και τον πολιτισμό, δύο πολύ σημαντικούς πυλώνες ανάπτυξης και της Ελλάδας και της Αυστραλίας.

«Πρόκειται για μία συνεργασία που έγινε για πρώτη φορά στη Μελβούρνη και τη χρηματοδότησε η  πολιτειακή κυβέρνηση του Ντάνιελ Άντριους, με αρκετά εκατομμύρια δολάρια και ήταν μεταξύ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Ελλάδας και ενός από τα κορυφαία μουσεία της Αυστραλίας -και ίσως και του κόσμου- του Μουσείου της Μελβούρνης. Ταξίδεψαν σε εμάς πάνω από 80 αρχαία αντικείμενα – εκθέματα, που δεν είχαν ταξιδέψει ποτέ έως τώρα. Η κυβέρνηση μέσω Ελλήνων βουλευτών (όπως του κυρίου Δημόπουλου και της κυρίας Θεοφάνους) και με τη συνεργασία της πρώην υπουργού και ομογενή πολιτικού, της κυρίας Τζένης Μικάκου, ξεκίνησαν αυτό το έργο. συμμετείχαμε και εμείς στο project για την πραγματοποίηση της έκθεσης. Ως Ελληνική κοινότητα Μελβούρνης διοργανώσαμε ένα Σαββατοκύριακο, κατά το οποίο είχαν όλες οι οικογένειες την ευκαιρία να γνωρίσουν ή να θυμηθούν όλα τα ήθη και τα έθιμα της Ελλάδας: να γευτούν τα παραδοσιακά φαγητά, να ακούσουν παραδοσιακή μουσική και τραγούδια και να χορέψουν χορούς της Ελλάδα, παράλληλα να επισκεφτούν και τα αρχαία εκθέματα. Καλέσαμε τη γενική διευθύντρια του αρχαιολογικού μουσείου στην Αυστραλία, η οποία έδωσε ομιλίες. Μας επισκέφθηκε, ακόμα, και η υπουργός Πολιτισμού, η κυρία Μενδώνη, για τα εγκαίνια. Όλα αυτά αποτελούν μία γέφυρα που χτίζουμε μεταξύ των δύο χωρών».

  • Υπάρχουν άλλα σχέδια σύνδεσης Ελλάδας – Αυστραλίας προς υλοποίηση που θα συζητήσετε κατά την επίσκεψη στη χώρα μας, αυτό το καλοκαίρι;

«Ναι, ασφαλώς, υπάρχουν. Πέρα από το εκπαιδευτικό, που ήδη συζητήσαμε, υπάρχει το πολιτιστικό κομμάτι που θα συζητήσουμε σε συνάντησή μας με την κυρία Μενδώνη. Ήδη, έχουμε συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό, τον κύριο Μητσοτάκη, στους οποίους θέσαμε όλα αυτά τα θέματα που αναφέραμε παραπάνω. Επίσης, υπάρχει και το φορολογικό ζήτημα, που μας απασχολεί. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή υπάρχει διπλή φορολόγηση σε όποια επένδυση γίνεται μεταξύ των πολιτών των δύο χωρών. Για το ζήτημα αυτό υπάρχει μία πρωτοβουλία της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και έχουν ξεκινήσει συζητήσεις μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών των δύο χωρών. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι, μέχρι το τέλος του 2022, θα έχει υπάρξει μία σχετική συμφωνία.

Εμείς στοχεύουμε να επιλυθούν όλα τα ζητήματα που απασχολούν τα πεδία που συνδέουν αυτές τις δύο χώρες: στο πολιτιστικό, στο εκπαιδευτικό, στο οικονομικό και στο τουριστικό. Επίσης, έχουμε θέσει στο υπουργείο Υγείας το ζήτημα για υγειονομική περίθαλψη μεταξύ πολιτών που επισκέπτονται τις δύο χώρες. Υπάρχουν πολλά ακόμα ανοιχτά ζητήματα και είμαι πολύ αισιόδοξος για την έκβασή τους!», κατέληξε ο κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης.

ΕΑΕΤΕ-Παπαστεργιάδης-2 (από αριστερά): ο Αντιπρόεδρος της ΕΑΕΤΕ, Δημήτρης Βεζύρης, 
η Πρόεδρος της ΕΑΕΤΕ, Ρούλα Σκουρογιάννη, και 
ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Μ., Βασίλης Παπαστεργιάδης.

POST A COMMENT.