Παγκόσμιο Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την οδική ασφάλεια

οδική ασφάλεια

Ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, Abdulla Shahid, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, António Guterres, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και ο Ειδικός Απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Οδική Ασφάλεια, Jean Todt, θα μιλήσουν σήμερα Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2022, στην έναρξη της διήμερης Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης για τη Βελτίωση της Παγκόσμιας Οδικής Ασφάλειας, στην έδρα του ΟΗΕ.

Η σύγκληση της διήμερης συνάντησης, με θέμα «Ο ορίζοντας του 2030 για την οδική ασφάλεια: διασφάλιση μιας δεκαετίας δράσης και παράδοσης», συμφωνήθηκε από τα κράτη μέλη στο ψήφισμα 75/308 της Γενικής Συνέλευσης.

Κάθε χρόνο, τα τροχαία ατυχήματα προκαλούν, σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου:

·         1,3 εκατομμύρια θανάτους που μπορούν να αποφευχθούν

·         50 εκατομμύρια τραυματισμούς

·         9 στους 10 θανάτους από τροχαία ατυχήματα συμβαίνουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος

·         1 στα 4 θύματα τροχαίων είναι πεζός ή ποδηλάτης.

Όλα αυτά τα στοιχεία καθιστούν τα τροχαία ατυχήματα την κορυφαία αιτία απώλειας της ζωής παιδιών και νέων παγκοσμίως.

Παγκόσμιο Σχέδιο για την Οδική Ασφάλεια έως το 2030

Δεδομένης της σημαντικής ανησυχίας για τη δημόσια υγεία που προέρχεται από τραυματισμούς από τροχαία, ο ΠΟΥ και οι περιφερειακές επιτροπές των Ηνωμένων Εθνών, σε συνεργασία με άλλους εταίρους, ξεκίνησαν το Παγκόσμιο Σχέδιο για τη Δεκαετία Δράσης για την Οδική Ασφάλεια 2021-2030.

Μαζί με τον στόχο μείωσης κατά 50 τοις εκατό των θανάτων και τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα έως το 2030, το Παγκόσμιο Σχέδιο καλεί τις κυβερνήσεις και όλους τους ενδιαφερόμενους να ακολουθήσουν μια νέα πορεία – που όχι μόνο σώζει ζωές και προλαμβάνει τραυματισμούς, αλλά επηρεάζει θετικά την υγεία των παιδιών, θα αποδώσει θετικά αποτελέσματα στο περιβάλλον, στην αντιμετώπιση της φτώχειας, τον αγώνα για ισότητα, αλλά και στην καινοτομία και τις μεταφορές – μειώνοντας έτσι τον κοινωνικό και οικονομικό φόρο αυτών των τραγωδιών που μπορούν να αποφευχθούν.

Σήμερα το πρωί, (Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022) αναμένεται να εγκριθεί από τη Συνέλευση μία πολιτική δήλωση, η οποία έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με συναίνεση μέσω διακυβερνητικών διαπραγματεύσεων.

Η πολιτική διακήρυξη προσφέρει ένα όραμα για το μέλλον της κινητικότητας ως ένα όραμα που προάγει την υγεία και την ευημερία, προστατεύει το περιβάλλον και ωφελεί όλους τους ανθρώπους. Αναγνωρίζει τη σημασία μιας ολιστικής προσέγγισης για την αντιμετώπιση της οδικής ασφάλειας, επισημαίνοντας τις διασυνδέσεις μεταξύ της οδικής ασφάλειας και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ). Μεταξύ άλλων αποτελεσμάτων, η πολιτική δήλωση επιδιώκει επίσης τη σύγκληση συνάντησης παρακολούθησης για την οδική ασφάλεια το 2026, σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί η δυναμική, εντοπίζοντας κενά και λύσεις για την αντιμετώπιση της προόδου προς την επίτευξη των ΣΒΑ που σχετίζονται με την οδική ασφάλεια που στοχεύουν έως το 2030.

Στη μνήμη όσων έχουν πέσει θύματα τροχαίων δυστυχημάτων παγκοσμίως, μια μεγάλη σύνθεση λουλουδιών κοσμεί στο λόμπι της Γενικής Συνέλευσης, από το πρωί της Πέμπτης και θα παραμείνει μέχρι το βράδυ της Παρασκευής.

Ρούλα Σκουρογιάννη

Facebook Comments

POST A COMMENT.