Μπάιντεν: “χασάπη” χαρακτήρισε τον Πούτιν

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε “χασάπη” τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Είπε ότι δεν είναι βέβαιος ότι η Μόσχα έχει αλλάξει τη στρατηγική της στον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία μετά την δήλωση της Μόσχας ότι θα επικεντρωθεί στην πλήρη “απελευθέρωση” της αποσχισθείσας περιοχής του Ντονμπάς.

Δεν είμαι βέβαιος ότι έχουν αλλάξει“, απάντησε ο Μπάιντεν στη Βαρσοβία όπου βρίσκεται σε έναν δημοσιογράφο που τον ρώτησε αν η Ρωσία έχει αλλάξει τη στρατηγική της.

Λίγο αργότερα ήρθε και η πρώτη αντίδραση του Κρεμλίνου στο σχόλιο Μπάιντεν. Η Μόσχα είπε ότι οι δηλώσεις αυτές του Αμερικανού προέδρου «στενεύουν περαιτέρω τις πιθανότητες για να επιδιορθωθούν οι σχέσεις» με τις ΗΠΑ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Tass.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι δεν είναι βέβαιος ότι η Μόσχα έχει αλλάξει τη στρατηγική της στον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία μετά την δήλωση της Μόσχας ότι θα επικεντρωθεί στην πλήρη «απελευθέρωση» της αποσχισθείσας περιοχής του Ντονμπάς.

«Δεν είμαι βέβαιος ότι έχουν αλλάξει», απάντησε ο Μπάιντεν στη Βαρσοβία όπου βρίσκεται σε έναν δημοσιογράφο που τον ρώτησε αν η Ρωσία έχει αλλάξει τη στρατηγική της.

Κατά τη διάρκεια της σύντομης συνεδρίας ερωτήσεων και απαντήσεων στο Stadion Narodowy, ο Μπάιντεν ανέφερε πώς είχε πάει σε μέρη όπως αυτό στη ζωή του, αλλά είπε ότι πάντα εκπλήσσεται από «το βάθος και τη δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος». «Είναι απίστευτο, είναι απίστευτο. Δείτε όλα αυτά τα μικρά παιδιά. Θέλω απλώς να αγκαλιάσω, απλά να πω ευχαριστώ. Θέλω να πω, είναι, απλά σε κάνει τόσο πολύ περήφανο», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Κουλέμπα: Η Ουκρανία έλαβε επιπλέον δεσμεύσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ
«Κάθε ένα από αυτά τα παιδιά είπε κάτι σχετικό, “Πείτε μια προσευχή για τον μπαμπά μου ή τον παππού μου ή τον αδερφό μου που είναι πίσω εκεί να παλεύει”. Και θυμάμαι πώς είναι όταν έχεις κάποιον σε εμπόλεμη ζώνη. Κάθε πρωί σηκώνεσαι και αναρωτιέσαι. Απλώς αναρωτιέσαι. Και προσεύχεσαι να μην λάβεις αυτό το τηλεφώνημα», συμπλήρωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Μπάιντεν σε Ουκρανούς πρόσφυγες: Είστε γενναίοι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πέρασε χρόνο με πρόσφυγες στη Βαρσοβία το Σάββατο, συναντώντας οικογένειες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία. Μια γυναίκα με την οποία μίλησε ο Μπάιντεν του είπε ότι ήταν εκεί με την κόρη της, αλλά ο σύζυγος και ο γιος της έχουν επιστρέψει στην Ουκρανία και πολεμούν. «Είναι τρομακτικό», της είπε ο Μπάιντεν.

Ο Τζο Μπάιντεν με Ουκρανούς πρόσφυγες © AP Photo/Evan Vucci

Η γυναίκα, μέσω μεταφραστή, μίλησε για τη φρίκη που έχει υποστεί η οικογένειά της και είπε ότι «οι Ουκρανές μητέρες είναι έτοιμες να στραγγαλίσουν [τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν] με τα γυμνά μας χέρια».

Στη συνέχεια ο Μπάιντεν πήρε αγκαλιά ένα κοριτσάκι με ένα ροζ μπουφάν και έβγαλε πιθανότητα το τηλέφωνο του και έβγαλε μια selfie με τη μικρή και την οικογένειά της. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι δεν μιλάει ουκρανικά, αλλά ήθελε κάποιος να πει στο κορίτσι ότι «θέλω να την πάω σπίτι». «Σας ευχαριστώ για όλα», είπαν επανειλημμένα στον Μπάιντεν. «Είστε όλοι γενναίοι, γενναίοι, γενναίοι», είπε ο Μπάιντεν στην οικογένεια.

Πηγή: ΕΡΤ

Facebook Comments

POST A COMMENT.