Προειδοποίηση ΟΗΕ για επισιτιστική και νέα μεταναστευτική κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

επισιτιστική κρίση

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία σε εξέλιξη, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) απηύθυνε δραματική προειδοποίηση στους Ευρωπαίους ηγέτες να δαπανήσουν τώρα χρήματα για την αντιμετώπιση της πείνας ανά την υφήλιο, ώστε να αποφύγουν νέες μεταναστευτικές κρίσεις αργότερα.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, που συμπληρώνει έναν μήνα από την έναρξή του, έχει προκαλέσει σοκ στις διεθνές αγορές τροφίμων διαταράσσοντας τις αλυσίδες προμήθειας τροφίμων, εκτοξεύοντας τις τιμές τους κι επιδεινώνοντας έτι περαιτέρω το ήδη οξύ πρόβλημα της πείνας ανά την υφήλιο, επεσήμανε σε συνέντευξή του στο Politico ο εκτελεστικός διευθυντής του WFP, Ντέιβιντ Μπίσλεϊ. Κι οι εξελίξεις αυτές απειλούν να πλήξουν τις φτωχότερες περιοχές του πλανήτη που μαστίζονται από λιμούς, να πυροδοτήσουν εκεί πολιτικό χάος και μια νέα μεταναστευτική κρίση χωρίς προηγούμενο.

Εξ’ ου και η προειδοποίηση του Μπίσλεϊ προς τους Ευρωπαίους ηγέτες να προβούν σε γενναίες δωρεές προς την υπηρεσία του, για να μην υποστούν οι χώρες τους τις συνέπειες: «Μας λείπουν δισεκατομμύρια. Και μια αποτυχία να βρεθούν μερικά έξτρα δις. δολάρια φέτος θα σημάνει επιδείνωση του λιμού, αποσταθεροποίηση και μαζική μετανάστευση», είπε.

Η παρέμβαση του εκτελεστικού διευθυντή του βραβευμένου με το Νόμπελ Ειρήνης (2020) Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος αναδεικνύει διαστάσεις του τεράστιου προβλήματος καθώς οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ καταρτίζουν σχέδια για την αντιμετώπιση της κρίσης τροφίμων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Ρωσία και Ουκρανία είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και προμηθευτές σιτηρών στον κόσμο και τα προβλήματα στις εξαγωγές έχουν άμεσο αντίκτυπο σε χώρες της Μέσης Ανατολής και Αφρικής.

Δυσοίωνες προβλέψεις για νέα μεταναστευτικά ρεύματα από Μέση Ανατολή και βόρεια Αφρική

Το σημείο καμπής αναμένεται το φθινόπωρο, λέει ο διευθυντής του WFP, όταν θα γίνει πιθανότατα αισθητή ή πλήρης έκταση του προβλήματος. «Αν νομίζετε ότι έχουμε τώρα κόλαση επί γης, ετοιμαστείτε. Αν αγνοήσουμε τη βόρεια Αφρική, τότε θα έρθει στην Ευρώπη. Αν αγνοήσουμε τη Μέση Ανατολή, θα έλθει στην Ευρώπη», προειδοποίησε σημειώνοντας ότι η οικονομική κατάσταση στις εν λόγω περιοχές του πλανήτη είναι χειρότερη απ’ ό,τι στον απόηχο της «Αραβικής Άνοιξης», ενώ δραματική είναι η κατάσταση και στην υποσαχάρια Αφρική, σε χώρες όπως ο Νίγηρας και η Μπουρκίνα Φάσο.

Ο Μπίσλεϊ βρίσκεται στις Βρυξέλλες με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων κι είχε χθες Τρίτη επαφές με δύο επιτρόπους της Κομισιόν. Κι όπως σημειώνει, αν η επισιτιστική κρίση ξεφύγει από κάθε έλεγχο κι η υφήλιος αντιμετωπίσει σοβαρές ελλείψεις, ούτε η πλούσια Δύση θα γλιτώσει τις πολιτικές αναταραχές.

«Τι νομίζετε ότι θα συμβεί στο Παρίσι, το Σικάγο και τις Βρυξέλλες αν δεν υπάρχουν αρκετά τρόφιμα;», τόνισε μιλώντας σε ανθρωπιστικό συνέδριο της ΕΕ στη βελγική πρωτεύουσα. «Είναι εύκολο να κάθεστε στο πανύψηλο άλογό σας ή στον χρυσελεφάντινο πύργο σας όταν δεν είστε αυτοί που λιμοκτονούν».

Μετά τη συνάντησή του με τον διευθυντή του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την ανθρωπιστική βοήθεια σχολίασε στο Twitter ότι η ΕΕ θα κάνει «αυτό που της αναλογεί», ενώ αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι κάποια κοινοτικά κονδύλια ανθρωπιστικής βοήθειας θα διοχετευθούν για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας λόγω του πολέμου. Αλλά λεπτομέρειες δεν έχουν ανακοινωθεί κι ο Μπίσλεϊ προειδοποιεί: «Θα πληρώσετε εκατονταπλάσια αν αδρανήσετε τώρα».

Facebook Comments

POST A COMMENT.