Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, παρουσίασε στο Περιφερειακό Συμβούλιο (ΠΕ.ΣΥ) -«με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες της Αττικής και με την ισχυρή πίστη πως ο μηχανισμός της Περιφέρειας έκανε ότι μπορούσε»- τον απολογισμό των δράσεων, όσον αφορά στη διαχείριση των συνεπειών από τα πρωτοφανή σε ένταση κι έκταση ακραία καιρικά φαινόμενα από την κακοκαιρία.
Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Αττικής, «Στόχος μας δεν είναι η άσκοπη αντιπαράθεση, αλλά η ανάδειξη της αλήθειας και η επίτευξη μέγιστης δυνατής συναίνεσης, στη διαρκή μας προσπάθεια να προστατεύσουμε το κύρος του θεσμού που υπηρετούμε. Πολλοί, είπαν πολλά ψέματα για την προσπάθεια της Περιφέρειας Αττικής, για να καλύψουν δικές τους αδυναμίες, ή να αποκομίσουν μικροκομματικά οφέλη. Στα ψέματα αυτά, απαντάμε με οκτώ αλήθειες:
- Για μια ακόμη φορά, η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής διαχειρίστηκε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, ένα καταστροφικό φυσικό φαινόμενο, χωρίς να χαθεί ούτε μια ανθρώπινη ζωή.
- Ο μηχανισμός της Περιφέρειας Αττικής ήταν σε πλήρη ετοιμότητα πολύ πριν ξεσπάσει η κακοκαιρία. Δεν αιφνιδιαστήκαμε και κατά τη διάρκεια της βάρδιας βρισκόμασταν στη θέση μας, για να δράσουμε σύμφωνα με το σχεδιασμό που εκ των προτέρων υπήρχε.
- Για μια ακόμη φορά, αποδείχθηκε η αξία της πρόληψης, σε σχέση με την υστέρων αντιμετώπιση των ακραίων φαινομένων. Εκεί που η Περιφέρεια Αττικής είχε αρμοδιότητα, στη λειτουργία των σχολείων, δράσαμε έγκαιρα κι αποτελεσματικά.
- Δεν μας έλειψαν τα μέσα για να δώσουμε τη μάχη. Στις 26 Ιανουαρίου είχαμε συνολικά 241 μηχανήματα έργου εκ των οποίων 118 ήταν αποχιονιστικά. Όλα αυτά τα μηχανήματα τέθηκαν στη διάθεσή μας με απόλυτη νόμιμη και διαφανή διαδικασία, που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία.
- Η Περιφέρεια Αττικής διέθετε επαρκή ποσότητα αντιπαγετικού άλατος. Ειδικότερα υπήρχαν διαθέσιμοι πάνω από 5000 τόνοι στις 21 Ιανουαρίου. Συνολικά, μέχρι τις 30 Ιανουαρίου αναλώθηκαν σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη οι υπηρεσίες, 5.500 τόνοι άλατος. Από αυτούς, 1.500 τόνοι δόθηκαν στους Δήμους.
- Η Περιφέρεια Αττικής έδωσε τη μάχη για να ανταποκριθεί στην ευθύνη αποχιονισμού 1500 χιλιομέτρων οδικού δικτύου. Αυτή ήταν η ευθύνη μας. Και στην ευθύνη αυτή ανταποκριθήκαμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό και με βάση την ισχυρή εκδήλωση της κακοκαιρίας.
- Η Περιφέρεια Αττικής, βρέθηκε στο πλευρό των Δήμων που ζήτησαν τη βοήθειά μας. Χωρίς να εξετάσουμε την κομματική ταυτότητα των Δημάρχων, όπως κάποιοι ψευδώς ισχυρίσθηκαν. Από τις 26 Ιανουαρίου παρείχαμε συνδρομή 50 μηχανημάτων έργου σε 21 Δήμους και δώσαμε 1500 τόνους αλάτι σε 27 Δήμους που μας ζήτησαν.
- Έχουμε σχέδιο για το τι πρέπει να γίνει από αύριο κιόλας, για να μην επαναληφθούν αντίστοιχες καταστάσεις.
Επιπλέον, ως Περιφέρεια Αττικής, προχωράμε στα παρακάτω:
– Θεσπίζουμε τη λειτουργία του τετραψήφιου αριθμού 1544 για το οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Αττικής για άμεση αποσυμφόρηση των κεντρικών οδηγών και γρήγορο απεγκλωβισμό οδηγών
– Κάνουμε υποχρεωτική την χρήση GPS για απεικόνιση σε πραγματικό χρόνο της θέσης κάθε είδους μηχανήματος έργου
– Προχωράμε σε ορισμό γενικού συντονιστή από την Περιφέρεια για συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς
– Οι χωρικοί συντονιστές θα είναι επικεφαλής κλιμακίου συντονισμού των δράσεων πολιτικής προστασίας εντός των ορίων κάθε Αντιπεριφέρειας
– Θεσπίζουμε τη λειτουργία ενιαίου συντονιστικού οργάνου της Περιφέρειας Αττικής και της Τροχαίας Αττικής με έδρα στο ΘΕΠΕΚ
– Δημιουργούμε κινητούς σταθμούς αποχιονισμού με κατάλληλο εξοπλισμό, οχήματα και προσωπικό. Είναι η ώρα για μια νέα προσέγγιση, βασισμένη στο αποκεντρωμένο μοντέλο, με ξεκάθαρες αρμοδιότητες για κάθε εμπλεκόμενο φορέα, με τη στήριξη του κεντρικού κράτους στο πλαίσιο παροχής πρόσθετων πόρων, υποδομών, μέσων και προσωπικού στην Αυτοδιοίκηση, για την εκπλήρωση των απαιτήσεων της κοινωνίας», ανέφερε μεταξύ άλλων στον απολογισμό της, η Περιφέρειας Αττικής.
POST A COMMENT.