Πόσο κοντά είμαστε στο τέλος της πανδημίας; Τι απαντά ο Μάριος Θεμιστοκλέους

Μάριος Θεμιστοκλέους

Στα πολύ ικανοποιητικά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης της χώρας μας κυρίως στον ενήλικο πληθυσμό (83,7% ) αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, στη χτεσινή έκτακτη ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας και το εμβολιαστικό πρόγραμμα στη χώρα μας, από το υπουργείο Υγείας.

Ρούλα Σκουρογιάννη

Ήταν, λοιπόν, αναμενόμενο –με βάση και τις διεθνείς εξελίξεις άρσης των περιοριστικών μέτρων από πολλές χώρες, και κυρίως τη Δανία που από χτες είναι η πρώτη χώρα που κατήργησε όλα τα περιοριστικά μέτρα κατά της Covid-19– να του ζητηθεί να σχολιάσει πόσο κοντά βρίσκεται και η χώρα μας σε ένα τέτοιο βήμα, δεδομένου ότι βλέπουμε ακόμα τα νοσοκομεία να πιέζονται και μεγάλο αριθμό θανάτων καθημερινά.

Αν και δε ρίσκαρε να κάνει κάποια συγκεκριμένη πρόβλεψη στο θέμα ο κ. Θεμιστοκλέους, τόνισε ότι ο αριθμός των θανάτων είναι ένα πολυπαραγοντικό αποτέλεσμα, εξαρτώμενο και από το μεγάλο αριθμό των κρουσμάτων και από τα ανεμβολίαστα άτομα, και ότι σίγουρος τρόπος για να προστατευτούμε είναι να εμβολιαστούν ειδικά όσοι είναι ευάλωτοι και ευπαθείς.

«Προσωπικά δε θα διακινδυνεύσω να κάνω πρόβλεψη πότε τελειώνει η πανδημία!», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεμιστοκλέους. «Τα δεδομένα που έχουμε είναι ότι η Όμικρον προκαλεί λιγότερες νοσηλείες και λιγότερους θανάτους σε σχέση με τη Δέλτα. Αυτό το βλέπουμε και στη δική μας χώρα. Μπορεί να παραμένει υψηλός ο αριθμός των θανάτων, αλλά σκεφτείτε τον αριθμό των κρουσμάτων που έχουμε.

Ο αριθμός των θανάτων, και σε σχέση με την προηγούμενη ερώτηση, είναι πολυπαραγοντικός και οφείλεται σε αρκετούς παράγοντες. Ο κυριότερος είναι ότι παραμένει ένα μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων πολιτών. Ειδικά στις ηλικίες άνω των 60. Δηλαδή, βλέπουμε και με τον τρόπο που δίνει ο ΕΟΔΥ τα ποσοστά πλέον και με ηλικιακή κατανομή, ότι ειδικά στις ηλικίες άνω των 80, άνω των 70, έχουμε τη συντριπτική πλειονότητα των θανάτων.

Και επανέρχομαι σε αυτό. Παρόλο που είναι πολυπαραγοντικό και έχει διάφορα αίτια το γεγονός ότι έχουμε ακόμη υψηλό ποσοστό θανάτων– αν είναι Δέλτα, ο τρόπος καταγραφής και τα λοιπά- δεν θα μπω σε αυτό γιατί δεν είναι και το αντικείμενο του εμβολιαστικού προγράμματος, όμως ο σίγουρος τρόπος για να προστατευτούμε, έχει αποδειχθεί πλέον και μπορεί να είναι κουραστικό, αλλά ορισμένες φορές πρέπει να το επαναλάβουμε, είναι οι άνθρωποι, ειδικά όσοι είναι ευάλωτοι και ευπαθείς, να εμβολιαστούν.

Το πόσο κοντά ή μακριά είναι, σας είπα ότι δεν θα διακινδυνεύσω. Βλέπουμε, όμως, άλλες χώρες ήδη να κάνουν πιο τολμηρές κινήσεις πέρα από τα πιστοποιητικά και στα μέτρα Δημόσιας Υγείας τα οποία εφαρμόζουν. Δηλαδή και η Δανία και άλλες χώρες βλέπουμε ότι σιγά-σιγά αίρουν τα μέτρα», κατέληξε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Ειδικά για το θέμα των πιστοποιητικών εμβολιασμού που έθιξε μεν αλλά δεν τοποθετήθηκε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αξίζει να αναφερθεί ότι η κυβέρνηση της Βρετανίας σχεδιάζει την ανάκληση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού για τους υγειονομικούς υπαλλήλους, έπειτα από τις προειδοποιήσεις ότι το σύστημα υγείας (NHS) βρίσκεται ήδη στα όριά του και θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπο με τεράστιες ελλείψεις προσωπικού.
Έτσι, ο υπουργός Υγείας, Σάτζιντ Τζάβιντ, δήλωσε πως η κυβέρνηση θα ξεκινήσει διαβούλευση για το κατά πόσο το μέτρο, που είχε αποφασιστεί τον περασμένο Νοέμβριο, εξακολουθεί να είναι απαραίτητο.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται και στη χώρα μας να πυροδοτήσει συζητήσεις καθώς περίπου 6.200 υγειονομικοί βρίσκονται σε αναστολή, επειδή επέλεξαν να μην εμβολιαστούν. Η αναστολή τόσων χιλιάδων υγειονομικών προκαλεί τεράστια προβλήματα στο ΕΣΥ, η υποστελέχωση του οποίου αποτελεί ένα χρόνιο και μείζον πρόβλημα.

Facebook Comments

POST A COMMENT.