Υψηλούς τόνους στο δημόσιο διάλογο έχει προκαλέσει, τα τελευταία 24ωρα, η πιθανότητα να έχει ταυτοποιηθεί, στη γειτονική μας Κύπρο, νέα παραλλαγή του κορονοϊού, η Deltacron, η οποία αφορά στα στελέχη Δέλτα και Όμικρον, αλλά και η επιστημονική κόντρα που προκλήθηκε από την αμφισβήτηση της ορθότητας της συγκεκριμένης «ανακάλυψης».
Ρούλα Σκουρογιάννη
Η είδηση της ταυτοποίησης της Deltacron -από την ομάδα του καθηγητή του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, δρ. Λεοντίου Κωστρίκη– σε δείγματα θετικών περιστατικών από την κυπριακή κοινότητα, δημοσιεύτηκε στα κυπριακά μέσα ενημέρωσης πριν 2 ημέρες, ενώ ο ίδιος ο δρ Κωστρίκης, μιλώντας σε κυπριακή τηλεοπτική εκπομπή, είπε ότι πρόκειται για τη μετάλλαξη Deltacron, η οποία ταυτοποιήθηκε σε 25 περιστατικά και φαίνεται ότι τα στελέχη έχουν γονιδιακό υπόβαθρο της μετάλλαξης Δέλτα.
Ο δρ Κωστρίκης εξήγησε πως ονομάστηκε έτσι, επειδή αφορά στα στελέχη Δέλτα και Όμικρον. «Υπήρχαν ψίθυροι που μίλησαν για τέτοια μετάλλαξη, αλλά δεν έχει ταυτοποιηθεί σε καμία χώρα».
«Βρίσκουμε σημαντικό αριθμό παραλλαγών που έχουν ταυτοποιηθεί μόνον στην Όμικρον, η οποία έχει διαφορές από τα υπόλοιπα στελέχη, διότι το γονιδίωμά της έχει 30 διαφορετικές παραλλαγές. Από αυτές, οι 10 παραλλαγές της Όμικρον εντοπίστηκαν στα περιστατικά που εντοπίσαμε στην Κύπρο. Υπάρχει διεθνές ενδιαφέρον…», τόνισε.
Εξήγησε πως από τους 25 ασθενείς, «στους οποίους εντοπίστηκε η νέα μετάλλαξη, οι 11 ήταν νοσηλευόμενοι και 14 άτομα αφορούν τον γενικό πληθυσμό. Η συχνότητα εύρεσης της νέα μετάλλαξης σε νοσηλευόμενους ήταν υψηλότερη, παρά σε άτομα που δεν ήταν νοσηλευόμενοι».
Τέλος, όσον αφορά τη μεταδοτικότητα του νέου στελέχους, ο δρ Κωστρίκης είπε πως το εάν θα επικρατήσει της Όμικρον και της Δέλτα, «αυτό είναι νωρίς να διαφανεί», ωστόσο, σύμφωνα με τις δικές του αναλύσεις, θεωρεί πως «το νέο στέλεχος θα μπορούσε να εκτοπίσει την Όμικρον».
Γκίγκας Μαγιορκίνης: «τεχνικό λάθος η ταυτοποίηση της Deltacron»
Η κόντρα ξεκίνησε, το πρωί της Κυριακής, όταν ο επίτιμος Καθηγητής Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, σχολίασε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook για τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού που ισχυρίζονται ότι εντόπισαν Κύπριοι επιστήμονες, πως δεν υπάρχει:
«Σχετικά με το Deltacron (ανάμιξη Delta και Omicron) της Κύπρου που ακούστηκε πολύ στα ελληνικά ΜΜΕ πρόσφατα, οι πρώτες ανεξάρτητες αναλύσεις δείχνουν ότι πρόκειται για τεχνικό λάθος του εργαστηρίου στη διαδικασία διαβάσματος του γονιδιώματος…».
Στη συνέχεια παρέθεσε σχόλιο του δρ. Thomas Peacock, ιολόγου στο Imperial College του Λονδίνου, που υποστηρίζει πως οι «κυπριακές αλληλουχίες “Deltacron”» είναι ξεκάθαρα επιμολύνσεις.
Κωστρίκης: «Δε γνωρίζουν τα αποτελέσματα που κατέχουμε»
Η απάντηση ήταν άμεση και σε υψηλούς τόνους από τον δρ. Λεόντιο Κωστρίκη, ο οποίος -σύμφωνα με το κυπριακό SigmaLive- σχολίασε πως η τοποθέτηση κ. Μαγιορκίνη είναι λανθασμένη, βεβιασμένη και επιστημονικά ανήθικη.
Τόνισε πως οι επιστήμονες «δεν γνωρίζουν τα αποτελέσματα που κατέχουμε» και επεσήμανε πως τα ευρήματα της έρευνας θα αποσταλούν στην Ελλάδα «σε διακεκριμένο επιστήμονα για να διαπιστώσει του λόγου το αληθές».
Έδωσε, επίσης, περισσότερες λεπτομέρειες για την έρευνά του, λέγοντας πως «πέραν των 25 ατόμων που εντοπίστηκαν στην Κύπρο και έχουν όλες τις Όμικρον μεταλλάξεις στο αμινοτελικό άκρο της πρωτεΐνης S, έχουμε βρει και άλλους 52 που έχουν διαφορετικούς αριθμούς πολυμορφισμών στο σημείο».
Αυτοί οι 52 είναι σε 12 διαφορετικές γενεαλογίες του Δέλτα σημείωσε και αναρωτήθηκε «πως είναι δυνατόν να είναι λάθος;».
Κατέληξε λέγοντας πως «τα αποτελέσματα δείχνουν ότι υπήρχε εξελικτική πίεση κάποιου αρχέγονου Δέλτα, να δημιουργήσει πολυμορφισμούς όπως το Όμικρον και εξελίχθηκαν οι γενεαλογίες Deltacron».
Μετά από την αντίδραση του δρ Κωστρίκη, ο Γκίκας Μαγιορκίνης επανήλθε μέσω facebook, κάνοντας λόγο για «ανεβασμένους τόνους» στον δημόσιο διάλογο και διευκρινίζοντας ότι ο ίδιος απλά παραθέτει την επιστημονική συζήτηση που διεξάγεται εδώ και δύο χρόνια. «Βλέπω ότι οι τόνοι στον δημόσιο διάλογο έχουν ανέβει στο αντικείμενο της Deltacron, εγώ απλά παραθέτω την επιστημονική συζήτηση γύρω από το αντικείμενο στο πλαίσιο της ενημέρωσης που υπηρετώ εδώ και 2 χρόνια. Όσο μπορούμε οφείλουμε να παραθέτουμε τα στοιχεία που μας έρχονται από αξιόπιστες πηγές και εγώ απλά παραθέτω τα στοιχεία που έχουν γίνει διαθέσιμα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δρ Κωστρίκης έχει αποστείλει mail στο βρετανικό πρακτορείο Bloomberg, ισχυριζόμενος ότι οι περιπτώσεις που έχει εξετάσει δείχνουν ότι έχει εξελιχθεί ένα προγονικό στέλεχος του ιού και έχει αποκτήσει αυτές τις μεταλλάξεις και δεν πρόκειται για αποτέλεσμα ενός μεμονωμένου ανασυνδυασμού.
POST A COMMENT.